Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:00, 22. 2. 2018.

| Istražujemo

“Ekološki autobus” Direkcije za javni prevoz plaćen previše, radio prekratko

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
autobus
Nakon samo 6 meseci vožnje, završio sa velikim kvarom; foto: čitalac

Polovni autobus na gas, koji je niška Direkcija za javni prevoz aprila 2017. platila preko 80.000 evra parama građana, prema dokumentaciji u koju su novinari Južnih vesti imali uvid, prevozio je Nišlije samo nekoliko meseci, a onda je pokvaren završio u radionici. I dok direktor Direkcije tvrdi da se radi o redovnom servisu, zaposleni u Direkciji kažu da je autobus pokvaren od decembra prošle godine i da imaju problem da ga poprave.

deo ugovora Deo ugovora - autobus prešao skoro 400.000 km kada je kupljen"Maz" autobus na gas, koji je Direkcija kupila za čak 9,6 miliona dinara od firme Vulović transport iz Kragujevca, kako piše u ugovoru, u vreme kupovine je već bio prešao oko 380.000 km i promenio 4 vlasnika. Poslednji put je, kako piše u putnim nalozima, koje su novinarima dostavili iz Direkcije, na niške ulice izašao 29. novembra 2017. godine.

Direktor Direkcije Saša Petronijević potvrdio je da autobus trenutno nije u funkciji, ali kaže da je to zbog "redovnog servisa".

Navedeno vozilo je u toku 2017. prešlo više od 20.000 km, pa je neophodno bilo uraditi redovan servis, da ne bi došlo do oštećenja na vozilu. Zbog specifičnosti u održavanju vozila i poštovanja Zakona o javnim nabavkama, Direkcija je tek početkom 2018. spreovela javnu nabavku i stvorila uslove da se navedenom vozilu obavi redovan servis - navodi Petronijević.

Pored toga, Petronijević navodi i da je autobusu istekla registracija januara 2018, pa da se čeka i njeno produženje.

Međutim, prema zvaničnom katalogu "maz"-a, autobus koji je kupila Direkcija bi trebalo da ima "mercedesov" motor, a prema zvaničnoj preporuci "mercedesa", redovan servis se obavlja na 60.000 pređenih km, a ne na 20.000, kako je rekao Petronijević.


Autobus je u kvaru

autobus Radnici kažu da je potrebna generalka; foto: čitalacIako Petronijević kaže da će “ekološki autobus” Nišlije početi ponovo da prevozi uskoro, izvor Južnih vesti zaposlen u Direkciji, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da se to neće desiti, jer autobus ima brojne kvarove i čak mora da mu se odradi generalka.

Ovo čudo ne radi više od 3 meseca. Prvo je bio problem sa lagerima. Pa to nisu mogli mnogo dugo da reše. Ipak, lager su nekako namestili, međutim, autobus kad su upalili, pomešao je vodu i ulje i sad treba da mu se uradi generalka - rekao je jedan od vozača Direkcije.

Izvor dodaje da se autobus trenutno nalazi u privatnoj radionici, gde čeka popravku.

Podsetimo, aprila 2017. godine, Direkcija za javni prevoz raspisala je javnu nabavku za kupovinu autobusa na gas, kako je rekao Petronijević, "zbog unapređenja javnog prevoza, očuvanja životne sredine, ali i zbog smanjenja troškova".


"Niš ekspres" 3 autobusa "mercedes" platio manje od jednog koji je kupila Direkcija

U prilog tome da je ovaj autobus na gas preplaćen, govori i činjenica da je skoro istovremeno Niš-ekspres kupio 3 "mercedes" autobusa, boljih performansi, za znatno manje para.

Iako u Niš ekspresu nisu želeli zvanično da govore o ceni vozila, izvor koji je želeo da ostane anoniman, kaže da su zbirno jeftiniji, a bolji od autobusa Direkcije.

Autobus koji je najpribližnijeg godišta ovom koji je kupila Direkcija, Niš ekspres je platio svega 17.500 evra, a ovi su platili autobus 80.000. Dali su pare za krš. Da se razumemo, govorimo o "mercedes" autobusu, koji je daleko bolji od "maz"-a - kaže izvor.


Direkcija krije putne naloge i tahografske listiće?

Iako su novinari Južnih vesti tražili kopije tahografskih listića i putnih naloga za autobus na gas, iz Direkcije za javni prevoz poslali su tek nekoliko njih, iz kojih se može zaključiti da je autobus za 5 meseci koliko je prevozio Nišlije, korišćen svega nekoliko puta.

Naime, prema tahografskim listićima, građani su imali prilike da se prevezu ovim autobusom 30. juna, 5. jula, 31. jula, 1. avgusta, 31. avgusta, 4. septembra, 24. septembra, 3. oktobra, 28. oktobra, 5. novembra i 29. novembra.

Međutim, novinari Južnih vesti nisu dobili odgovor na pitanje da li su ovo svi tahografski listići i putni nalozi za pomenuti autobus, jer ni direktor Petronijević, ali ni njegov zamenik Nenad Stanković danima ne odgovoraju na telefonske pozive, kao ni na poruke.

Podsetimo, Direkcija je dugo odbijala da dostavi ugovor o kupovini ovog "ekološkog autobusa" i to je učinila tek nakon reakcije Poverenika za informacije od javnog značaja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • max

    05:44 // 5. 3. 2018.

    Blago si ga Guski !!!

  • Guska

    17:55 // 25. 2. 2018.

    Za ovako nešto u svakoj normalnoj zemlji neko bi napipao zatvor

  • Pantelejac

    17:54 // 25. 2. 2018.

    Izjava direktora je sporna,autobus koji ne radi od novembra ide na redovan servis?Ljudi,čist primer malverzacije sa našim parama.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: