Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:02, 11. 2. 2022.

| Istražujemo

Firma koja radi monitornig centar JKP "Mediana" dobila i projekat "Pametni Niš" - cena oko 70 miliona

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti

Merenje kvaliteta vazduha, nivoa reka i zauzetosti parkinga, sistemi su koje Niš dobija projektom "Smart & safe city" ili “Pametni i bezbedan grad”, a na tenderu je pobedila grupa beogradskih firmi “Macchina security” i “Sas monitornig”. Reč je o firmama na istoj adresi, a ova prva već radi monitornig sistem u “Mediani”. Za novi projekat biće plaćeni oko 70 miliona dinara, skoro u dinar identično sumi koju daje Ministarstvo za inovacije Nenada Popovića za ove namene.

Naučno-tehnološki park Niš otvaranje jun 20202 foto Južne vesti Jovana Adamović
Monitornig centar u Naučno-tehnološkom parku; foto: JV/J.A.

Merenje kvaliteta vazduha, nivoa reka i zauzetosti parkinga, sistemi su koje Niš dobija projektom "Smart & safe city" ili “Pametni i bezbedan grad”, a na tenderu je pobedila grupa beogradskih firmi Macchina security i Sas monitornig. Reč je o firmama na istoj adresi, a ova prva već radi monitornig sistem u niškom JKP Mediana. Za novi projekat biće plaćeni oko 70 miliona dinara, skoro u dinar identično sumi koju daje Ministarstvo za inovacije Nenada Popovića za ove namene.

Ideja je, kako je pisalo u projektu, da Niš dobije sistem koji će kontrolisati nekoliko ključnih stvari koje se tiču građana.

Projektom je predviđena nabavka sistema za prikazivanje trenutne zauzetosti parking mesta (uključujući parking mesta za invalide), sistema za praćenje saobraćaja na pristupnim putevima, kao i monitoring centar koji će služiti za praćenje i upravljanje svim sistemima pametnog grada - piše u projektu.

Takođe, trebalo bi da se meri kvalitet vazduha, nivo reke, a kamere će snimati divlje deponije. Pored deponija, video nadzor sa video analitikom bi trebalo da prati saobraćaj iz pravca Beograda i iz pravca Pirota, iz pravca Niške Banje, iz pravca Mramora i prilaz Bubanj.

Projektom je predviđena i implementacija sistema SOS pozivne tačke.

Kompletan monitornig i kontrolni centar bi trebalo da bude u Naučno-tehnološkom parku.

Firme koje su dobile posao, kako piše u javnoj nabavci, neće moći duže od 180 dana da instaliraju ovaj sistem, a koliko im je vremena za to potrebno, u ovom ograničenom roku, određuju same.

Macchina security i Sas monitoring za ovaj posao, kako piše u odluci o dodeli ugovora, biće plaćeni tačno 71.712.480 dinara sa PDV-om.

Novac ne ide iz budžeta Grada Niša, već je dobijen od Ministarstva za inovacije i razvoj koje vodi nekadašanji DSS-ovac, a sada lider SNP Nenad Popović.

Suma koja će biti plaćena firmama je identična skoro u dinar sa onom koju je propisalo projektom i obezbedilo Ministarstvo - 71.778.492 dinara.

Podsetimo, Macchina security je već dobila jedan posao u Nišu i to u Javnom komunalnom preduzeću Mediana. Kako piše u odluci o dodeli ugovora, ova firma bi tamo trebalo da instalira sistem za monitoring i nadzor, a ugovor je vredan 52,7 miliona dinara.


Dve firme, jedna adresa

Na ovom tenderu koji je raspisala Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (KLER) Macchina security i Sas monitoring su bili jedini ponuđači. Predstavljeni su kao grupa ponuđača, ali zapravo je reč o firmama koje su registrovane na istoj adresi Vladimira Popovića 6, na istom spratu i u istom stanu A606 na Novom Beogradu.

Prema zvaničnim podacima Agencije za privredne registere, Sas monitoring je nekoliko godina bila ćerka firma Macchina security, koja je sa svojim direktorom Veliborom Buljevcem imala stoprocentno vlasništvo u njoj.

Tako je bilo do 2017. godine kada je kompletan vlasnički udeo u Sas monitoringu upisan na Stevu Kelečevića koji je i danas vlasnik. Inače, Kalečević i Buljevac su povezani i preko firme Eko Facilities. Kalečević je tu direktor, a Buljevac stoprocentni vlasnik. I ta firma je registrovana na istoj adresi kao i prethodne dve.

Macchina Security i Sas monitoring se dugo bave sistemima nadzora, monitoringom i bezbednošću i imaju dobre reference za to, što je navedeno i u odluci konkursne komisije koja im je dodelila posao u Nišu.

Uz spisak referenci ponuđač je dostavio i kopije ugovora sa tehničkom specifikacijom opreme i pripadajućim aneksima i kopijama overene okončane situacije (sa gradovima Sombor, Pančevo, Užice za ugradnju sistema za prepoznavanje registarskih tablica, kopije ugovora i računa (sa JGSP “Novi Sad” i Gradskom opštinom Mladenovac za monitoring centre sa kontrolorima video-zida), kopiju ugovora i računa (sa Čačkom za sistem sa SOS sigurnim tačkama) i kopiju ugovor i računa (sa Opštinom Aranđelovac za jedan sistem zauzetosti parking mesta) - piše u odluci KLER-a.

U nekoliko, od pomenutih gradova, prema podcima APR-a, Macchina security otvorila je svoje ogranke ili ćerke firme. Tako je i u Nišu još početkom 2020. godine, mnogo pre dobijanja ovih poslova, registrovana Macchina security NI018 d.o.o sa 100% vlasničkim udelom firme sa Novog Beograda.

Direktor niškog ogranka je Lazar Nenadov, javnosti poznat sa funkcije predsednka ŽRK Naisa koju je 2017. godine preuzeo od Dragoslava Pavlovića, nekadašnjeg pomoćnika gradonačelnika Niša i tadašnjeg direktora JKP Mediana. Trenutno zaposlenog u EPS-u.

Nenadov se nije dugo zadržao u Naisi, pa je i on već u septembru 2018. podneo ostavku. Vlasnik je i niškog hotela “Art Loft”.

Sa njim se odvijala i komunikacija u vezi ovog teksta, ali na kraju i pored brojnih odlaganja zbog korone i sastanaka, novinari nisu dobili izjavu od firme Macchina security d.o.o.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • MiskoM

    12:17 // 11. 2. 2022.

    Боље да набаве систем за мониторинг ударних рупа а не слободних паркинг места!
    Ужасно је колико је овај град упропашћен од стране којекаквих дођоша!

  • Paja i ja smo drugovi...

    11:47 // 11. 2. 2022.

    ...a Vi ste kum. Iliti kuma :)

  • Des - pot

    10:44 // 11. 2. 2022.

    Novac nije iz budžeta grada, već iz ministarstva za inovacije?! A odakle njima pare? Nije šija nego vrat, šije mu ga Ðura s prteni konci!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.