Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:37, 11. 7. 2013.

| Istražujemo

“Frukom” ipak nije austrijska kompanija

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
frukom.jpg
logo

Iako su najavljeni kao investitori iz Austrije, vlasnici firme koja planira izgradnju fabrike u Nišu su bivši suvlasnici niškog preduzeća "Vulić i Vulić" koje je u stečaju.

Prema informacijama do kojih su došle Južne vesti reč je o kompaniji koja je u Austriji osnovana 1998. godine i čiji su vlasnici Zoran i Vera Vulić.

Ove Nišlije su u Srbiji poznate po kompaniji “Vulić i Vulić” koja se, prema podacima sa sajta Agencije za privredne registre, nalazi u stečaju.

stecaj Rešenje o pokretanju stečajnog postupka Predlog za pokretanje stečajnog postupka, kako stoji u dokumentu u koji su novinari Južnih vesti imali uvid, podnela je AIK banka zbog nenaplaćenih potraživanja u ukupnom iznosu od oko 635 miliona dinara.

Podsetimo, pre oko dva meseca zamenik gradonačelnika Niša Ljubivoje Slavković najavio je dolazak “Frukoma” kao stranog investitora koji planira u Nišu otvaranje fabrike za preradu voća.


Austrija

Kompaniju "Vulić&Vulić" za Austriju inače veže i saradnja sa firmom "Eurochem" GmbH iz Beča, sa kojom su 2002. osnovli preduzeće “Wunder D.O.O” za proizvodnju eurokremova i konditorskih proizvoda. I “Wunder” se prema podacima sa APR-a nalazi u stečaju.

Inače, sedište “Frukoma” je u Salzburgu, a Zoran i Vera Vulić su jedini zastupnici kapitala sa po 50 odsto. Ova kompanija posluje uglavnom u balkanskim zemljama, ali prisutna je i na češkom i poljskom tržištu.

“Frukom” se bavi izvozom i uvozom duboko smrznutog voća, voćnog koncentrata, sušenog voća i aroma. Od vlasnika ove kompanije i pored brojnih pokušaja, za sada, nismo uspeli da dobijemo komentar.

Ranđelović: Grad ništa nije krio

Šef niške Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Milan Ranđelović kaže da se gradu obratila kompanija “Frukom” iz Austrije koja ima izuzetno pozitivne bilanse i koja želi da u Niš investira 7 ili 8 miliona evra. Naglašava da ni u jednom trenutku ništa nije skrivano kada je reč o ovom investitoru.

randjelovic Milan Ranđelović- Kao i svi investitori koji su do sada došli u Niš i kompanija “Frukom” kako god da se zove i ko god da su njeni vlasnici mora da da bankarske garancije za ispinjenje tih obaveza koja bi imala prema gradu. Što se tiče stečaja to eventualno može biti predmet za Poresku upravu ili MUP - rekao je Ranđelović.

On dodaje da se “Frukom” obratio Agenciji za stranja ulaganja “SIEPA” kako bi dobio subvencije za radna mesta, ali za sada nije poznato da li su im subvencije i odobrene.

- Mi ne smemo investitora koji se obrati pismom o namerama, koji je apsolutno bonitetna kompanija da odbijemo i kažemo “vi ne možete da investirate u naš grad”, jer će taj investitor onda investirati u nekom drugom gradu, a mi to ne želimo - zaključio je Ranđelović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • njegov bivsi radnik

    11:52 // 16. 8. 2013.

    Vlasnik Frucom-a, Permosergasse 23, 5026 Salzburg, Austria je Radojko Vasiljević. Nema poslovne veze sa Vulicima. Bavi se prodajom pumpi i pp uređaja.

  • merosina

    19:21 // 23. 7. 2013.

    Autoru teksta i JUZNIM VESTIMA veliko DOBRO JUTRO! 15.05.2013 u komentaru na tekst o Frukomu napisao sam da su Vulici vlasnici, a tada su to znali svi u gradu

    • Predrag Blagojevic

      19:56 // 23. 7. 2013.

      Zahvaljujući Vašim informacijama smo i napisali ovaj tekst. Bilo je potrebno samo da pre objavljivanja pribavimo dokaze za sve što je potrebno. Hvala još jednom!

  • Aca

    13:16 // 12. 7. 2013.

    Ma, sve je to "slobodno zidanje", igra bez granica, pljačka na veliko

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: