Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:01, 23. 2. 2011.

| Istražujemo

Funkcioneri kriju podatke o platama

Autor:P. BlagojevićIzvor:Južne vesti

NIŠ - Iako je zakonska obaveza da javno objavljuju podatke o platama funkcionera, neke od niških opština nemaju čak ni Informator o radu u kome bi to trebalo da piše.

Osim Gradske opštine Palilula ni Grad, niti jedna od preostale četiri gradske opštine nisu objavili Informator o radu u skladu sa Zakonom o pristupu informacijama od javnog značaja, odnosno Uputstvu za izradu tog dokumenta.

Ovaj obavezni dokument objavljen je na sajtovima Grada i opština Palilula i Pantelej i Crveni Krst, ali sadrži niz nedostataka. Niška Banja ga nije objavila na propisanom mestu, dok ga opština Medijana nije ni objavila!

Informator je dokument koji je svaki državni organ u obavezi da sačini najmanje jednom godišnje, a potom i redovno ažurira. On bi trebalo da sadrži osnovne podatke o radu državnog organa - opis poslova, organizacionu strukturu, spisak funkcionera, njihovu nadležnost, ovlašćenja i odgovornost, podatke o prihodima i rashodima, javnim nabavkama i sl.

Zakon, takođe, propisuje i da Informator mora biti objavljen na naslovnoj strani zvanične Internet prezentacije, a nikako u nekoj od rubrika tipa "dokumenti" ili "o nama".

Međutim, upravo ovaj problem primetan je na sajtu opštine Niška Banja, gde se Informator nalazi na dnu stranice "Lokalna samouprava", i to ispod hvalospeva o Opštini, istorijata zgrade u kojoj se nalazi Opština, podataka o Opštinskom uslužnom centru i njegove organizacione šeme.

Predsednik opštine Niška Banja Zoran Vidanović nije odgovarao na telefonske pozive, niti se javio nakon što smo njegovoj sekretarici ostavili poruku još u ponedeljak 21. februara.

Drugi problem je način objavljivanja Informatora Grada Niša. Iako već na naslovnoj strani sajta Grada postoje tri zasebna fajla (Informator o radu Gradonačelnika, Informator o radu Skupštine grada i Informator o radu Gradskog veća), u rubrici "Javni oglasi i obaveštenja" uz gore pomenute mogu se naći i zasebni Informatori o radu još 6 gradskih uprava. Ali, Informator o radu Gradonačelnika iz te rubrike nije isti kao onaj sa naslovne strane.

Ipak, indikativno je da od svih objavljenih Informatora sa pomenutih sajtova, jedino Informator opštine Palilula sadrži delimične podatke o platama i zaradama javnih funkcionera, što je jedna od propisanih obaveza. Svi su objavili samo zbirne, odnosno podatke o ukupnom iznosu plata u celoj opštinskoj ili gradskoj upravi.

Takođe, građani ni iz jednog Informatora ne mogu saznati imena postavljenih, a u nekim slučajevima čak ni imenovanih lica. Tako, na primer, javnost ne zna imena šefova kabineta gradonačelnika ili predsednika opština i predsednika Skupština, što je još jedna od obaveza.

Kako bi javnost saznala koliko zarađuju javni funkcioneri Južne vesti su pomenutim državnim organima već poslale pismene zahteve da nam tražene podatke dostave. Rok za slanje odgovora na naš zahtev ističe 9. marta 2011. godine.

Neobjavljivanje svih propisanih podataka Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, ocenjuje kao "nepoštovanje građana".

- Ako građani ne traže ništa više od onog što je upisano u zakon Srbije, a neko vam ni to ne da, ima li tu uopšte dileme ko se ponaša u interesu građana? Nemojte imati iluzije da će to pasti s neba. Bez pritiska javnosti, koji je postojao i do sada, takva se prava teško osvajaju. Ali, upravo zato treba na njima insistirati. Taj odnos prema javnosti, ta jasna obaveza vlasti, da građanima, koji su birači i poreski obveznici, dakle oni koji daju mandat i koji daju pare, u svakom trenutku mora položiti račun šta radi i kako raspolaže novcem. To valjda, jednom za svagda, moramo učiniti nespornim ako stvarno gradimo demokratsko društvo - kaže Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

Inače, za neobjavljivanje Informatora o radu ili njegovo loše sastavljanje, propisane su novčane kazne za odgovorna lica od 5.000 do 50.000 dinara.

Južne vesti početkom prošle godine istraživale su kolike su plate predsednika gradskih opština i gradonačelnika. Tada prikupljene podatke možete pogledati - ovde.


Nakon objavljivanja ovog teksta u redakciju Južnih vesti stiglo je izvinjenje Gradske opštine Medijana, koje možete pročitati u zasebnom tekstu - ovde.


Ovaj tekst nastao je kao produkt Škole istraživačkog novinarstva Južnih vesti, čiju organizaciju su podržali USAID i IREX.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • aca

    19:08 // 7. 3. 2011.

    hoćete li objaviti platu samo za jedno radno mesto ili naknade za sve funkcije koje "obavlja" jedna osoba. znaci ako za svaku d.ukelu ne vidim 5 plata lažete

  • Biljana

    13:30 // 26. 2. 2011.

    @ Petronikus - I ovo obrazovanje, koje pominjete je pod znakom pitanja. Gospodu odlicno poznajem, a sa jednim sam dugo godina radila. Zao mi je stranke sa akumulacijom intelektualaca, koji su se razisli pred najezdom neukih i nemoralnih. Sada crvenimo, kad se nase komsije i prijatelji segace, kod medijskog pojavljivanja pomenutih a i ostalih iz DS-druzine.

  • Petronikus

    11:47 // 24. 2. 2011.

    Koliko je meni poznato, g-din Dinić ima srednju školu. Što se tiče g-dina Ćirkovića, mislim da ima višu školu, što mu je prilikom poslednjeg "sečenja torte" bila smetnja za dalji napredak u partijskoj hijerarhiji. Sve u svemu, ispada da su kadrovi DS-a u Nišu najneobrazovaniji što odudara od težnje stranke da budu elita u društvu. Očigledno da su tamo gde jesu zbog stranačkih zasluga. Lično smatram da su opštine, ovako koncipirane, apsoluno nepotrebne. U Jagodini Palma ne prima platu gradonačelnika i ide na posao svojim kolima, a gradski većnici su volonteri.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: