Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:43, 12. 6. 2018.

| Društvo

Gerontološki centar Niš dao svoje vozilo Ministarstvu, a sad traži novo od građana

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
gerontoloski
Gerontološki centar Niš je od ranije poznat po spornim nabavkama vozila; foto: S. M.

Jedan od tri predloga Opštine Medijane građanima kako da se utroši 23.000 evra od nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" jeste kupovina novog vozila za Gerontološki centar Niš, iako je ova ustanova krajem 2016. godine kupila "škodu" od 35.000 evra, koju je odmah nakon toga ustupila Ministarstvu za rad. U Opštini kažu da "nisu znali" za ustupljenu "škodu", a direktor Centra tvrdi da "nema ništa sa njom" i da je korisnicima potrebno novo vozilo.

Po propozicijama nagradne igre "Uzmi račun i pobedi" opštine čiji su žitelji poslali najviše koverta sa fiskalnim računima morale su da predlože tri projekta kojima bi se opremile ili obnovile škole, bolnice, vrtići, trgovi i drugi objekti od javnog značaja. Osim predloga Opštine Medijana da se Domu zdravlja kupi ultrazvučni aparat, a školama interaktivne table, tu je i projekat da se Gerontološkom kupi novo vozilo sa obrazloženjem da je vozni park ovog centra star “preko 15 godina".

Centar trenutno ne raspolaže vozilom prilagođenim potrebama korisnika i najčešće se za prevoz koristi neadekvatno vozilo staro preko 15 godina ili se čeka na vozila Zavoda za hitnu medicinsku pomoć. Često se na dolazak vozila dolazi čeka više sati, jer korisnici GC Niš ne spadaju u grupu prioritetnih lica. Nabavka adekvatnog kombi vozila sa 8 sedišta i klimom značajno bi unapredilo kvalitet života korisnika usluga Gerontološkog centra - navodi se u obrazloženju za predlog.

Međutim, dovodi se u pitanje da li je zaista Geronotološki bez novih vozila. Niški Gerontološki centar je krajem 2016. godine, na spornom tenderu i uprkos merama štednje i racionalizacije voznog parka koju sprovodi Vlada Srbije, kupio luksuznu “škodu superb”, koju je ustupio Ministarstvu za rad, na čije je čelu tada bio Aleksandar Vulin. Pored toga, takođe na štelovanom tenderu, kupio je i novi sanitet od oko 37.000 evra.


Nebojša Kocić: Gerontološki verovatno neće da dobije pare

nebojsa kocicc Kocić "predviđa" da Gerontološki centar neće dobiti pare, iako su građani ti koji biraju; foto: Vanja KeserPredsednik Opštine Medijana Nebojša Kocić tvrdi da nije upoznat sa ovim slučajem, a pravda se i time “da to nije uopšte njegov predlog”, kao i da Gerontološki centar “nije njegov favorit”. Iako su građani ti koji odlučuju glasanjem o tome kome će pare sa "Uzmi račun i pobedi" otići, Kocić kaže da Gerontološki centar "ovog puta verovatno neće dobiti ništa".

Pošto nisam bio direktno uključen u taj deo, ja sam bio za onaj deo za Dom zdravlja da se pomogne. Naš favorit je Dom zdravlja, ali je po pravilu moralo još 2 predloga, a jedan od njih je Gerontološki centar. To je predložio Radovan Živković, koji je zadužen za projektne aktivnosti u Medijani. Ja uopšte nisam u toku da su kupovali neki automobil ili sanitet. Verovatno... verovatno neće dobiti u ovom turnosu ništa - rekao je Kocić.

Službenik Opštine koji je predložio kupovinu vozila za Gerontološki centar Radovan Živković kaže da je "upoznat sa aferom oko ustupanja kola", ali da ovo nema veze sa tim, jer ovog puta traže kombi za prevoz starih osoba smeštenih u ovom domu.

U razgovoru i iz nekih mojih aktivnosti ranijih sa Gerontološkim centrom, saznao sam da oni imaju kombi vozilo staro skoro 20 godina za prevoz kad imaju neke društvene aktivnosti, kad više korisnika treba do bolnice da odvezu. Odatle i ideja za ovo. Znam sa celu aferu sa "škodama", znam za celu tu priču, a sanitet je kod njih, ali on je za jednog-dva pacijenta i može za hitnu stvar - rekao je Živković.

Podsetimo, nakon istraživačkih tekstova novinara Južnih vesti o kupovini službenih automobila, najčešće “škoda superb”, preko gerontoloških i centara za socijalni rad širom Srbije i nezgode koju je doživeo aktuelni ministar, Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.


"Ministarstvo je trebalo da proverava navode Gerontološkog centra, ne Opština"

Oglasila se i portparolka Opštine Medijana, koja je nazvala novinara Južnih vesti da ga obavesti o tome da su u Opštini "verovali na reč" rukovodstvu Gerontološkog centra da nemaju nova vozila i da je za eventualne propuste krivo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, jer "nije proveravalo u istinitost navoda".

To morate da pitate Ministarstvo zašto je prihvatilo naš projekat. Opština Medijana nije mogla sama da donese projekat i da ga stavi na glasanje. Mi smo projekte slali na odobrenje u Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Ti podaci (navedeni u projektu) su nam prosleđeni iz Gerontološkog centra. To treba Ministarstvo da pitate, trebalo je da proveravaju - rekla je portparolka Opštine.

Novinari Južnih vesti su Ministarstvu državne uprave uputili mejl sa pitanjima o eventualnoj kontroli navoda iz projekata i zasad čekaju odgovor.


Direktor Gerontološkog: Nemam ništa sa "škodom", treba nam novo vozilo za korisnike

škoda superb Luksuzna "škoda" niškog Gerontološkog centra kupljena za Ministarstvo; foto: JVNiški Gerontološki centar ima oko 300 korisnika, kaže direktor ove ustanove Milan Stevanović i potreban im je, ističe, novi kombi za njihov prevoz na izlete i kod lekara. Zbog toga su i predložili Opštini Medijana da i njih uvrsti kao predlog za "Uzmi račun i pobedi".

Međutim, iako je Centar i dalje formalni vlasnik luksuzne "škode superb", Stevanović kaže da "nema ništa sa njom", a da bi je eventualno prodao i od tih para kupio potreban kombi, kako kaže, "procedura bi bila komplikovana".

Ta "škoda" nije kod nas. Ja sa tom "škodom" stvarno nemam ništa i za to morate da pitate Ministarstvo i ljude koji su tada rukovodili Ministarstvom. Nije to samo kod nas (ustupanje automobila prim. aut.). Imate to i u drugim domovima. Tu da prodamo mi "škodu" ili bilo šta drugo trebala bi nam i saglasnost Ministarstva i druge stvari - rekao je Stevanović.

On najavljuje da će bez obzira na konačan ishod glasanja građana, Gerontološki centar preko javne nabavke, u narednom periodu svakako kupiti kombi.

Podsetimo, Stevanović je 3. oktobra preuzeo direktorsku fotelju niškog Gerontološkog centra, nakon što je smenjen Dragan Miletić. Odgovore na pitanje o razlozima za Miletećivu smenu i da li je ona u vezi sa ustupanjem kola, novinarima Južnih vesti do danas u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja odbijaju da daju.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Numancia

    21:37 // 12. 6. 2018.

    Ne bih o muljanima,toga je svakog dana na pretek i obelezje ove koalicije.
    Frapantna je nepismenost gore pomenutih u tekstu!
    Nazdravlje!

  • Ivana

    16:25 // 12. 6. 2018.

    ISTINE RADI u gerotnoloskom radi suprug Gdje Sotirovski. Da bi se visokomoralni predsednik Medijane preletac iz DS-a u SNS dodvorio novac ide njima!!!

  • Ljota

    15:31 // 12. 6. 2018.

    Šone i Zdenko to rešavaju efikasno.Tandem koji obećava i kraj.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: