Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:50, 2. 3. 2017.

| Istražujemo

Gerontološki centri iz Niša i Dimitrovgrada kupili luksuzna kola na spornim tenderima

Autor:Stefan Marković, Aleksandar Stankov i Dalibor MilojkovićIzvor:Južne vesti
skoda
Auto od 33.000 evra; foto: Wikimedia/Tomino Men (ilustracija)

Gerontološki centri iz Niša i Dimitrovgrada "podnovili su" vozni park luksuznim automobilima, preko tendera koji su bili napisani tako da je mogao da se javi samo jedan ponuđač. Zbog toga, ali i činjenice da kupljena kola "prevazilaze i potrebe korisnika i finansijske mogućnosti države", stručnjaci smatraju da su tenderi "bahato namešteni".

konkursna dokumentacija Konkursna dokumentacija Gerontološkog centra iz NišaKožna sedišta, trozonska klima, tepmpomat, šestostepeni menjač, kožna sedišta, felne od 18 inča, parking senzori i senzori za kišu, samo su neke od stavki koje se traže u konkursnoj dokumentaciji niške ustanove za smeštaj i brigu o starima.

katalog Karakteristike navedene u konkursnoj dokumentaciji prepisane iz zvaničnog Škodinog katalogaPrema toj specifikaciji, u obzir dolazi samo najskuplja “škoda”, tačnije “škoda superb” tip “style”. Za ovaj auto, Gerontološki centar u Nišu je platio 4 miliona dinara.

Direktor Dragan Miletić kaže kako su im baš takva kola potrebna za “odlaske službenika Centra u inostranstvo”.

Kada su u pitanju kriterijumi uzimalo se u obzir da službeni auto bude bezbedan za duža službena putovanja, za potreba odlaska u inostranstvo svih zaposlenih u socijalnoj zaštiti - kazao je Miletić.

Za razliku od Miletića, direktor dimotrovgradskog Centra Dragan Veličkov, koji je takođe kupio “škodu superb”, ali sa nešto slabijim motorom i felnama od 17 inča, tipa “ambition”, kazao je kako su im luksuzna kola od 3 miliona dinara potrebna “za odlaske do Beograda u Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike”.

Znate kako, mi nemamo nijedno vozilo kojim bismo mogli da idemo do Ministarstva. Neko manje vozilo, u smislu neke manje kubikaže ili ne znam čega. Prosto ne bismo mogli da koristimo takvo vozilo do Ministarstva - kazao je Veličkov.

Iako, prema rečima Veličkova, u Centar kojim rukovodi nije ulagano tridesetak godina, pa nema ni neophodnog lifta, ali “i mnogih drugih preko potrebnih stvari”, on smatra da su namenske pare koje su stigle od Ministarstva za kupovinu kola "njihov poklon Gerontološkom centru", iako se radi o parama građana.

Pritom, Veličkov je sugerisao novinaru Južnih vesti da “nema potrebe da se diže prašina oko ovoga”.

Inače, obe javne nabavke raspisane su u decembru 2016. godine.


Dobrašinović: “Ovako se strukturiše javna nabavka u kojoj je unapred poznat pobednik”

dobrasinović Dobrašinović smatra da su tenderi namešteni; foto: JVPored toga što je specifikacija iz konkursne dokumentacije oba Centra gotovo u potponusti prepisana iz kataloga firme koja je i pobedila na tenderu, u njoj se navodi i da ponuđač mora da ima i “najmanje 5 zaposlenih u radnom odnosu na poslovima vezanim za upravljanje, administriranje i logistiku dobrima iz predmeta nabavke”.

Sve to, prema mišljenju predsednika Koalicije za nadzor javnih finansija Dragana Dobrašinovića, jasno ukazuje da su tenderi namešteni i da je sve u vezi s njima “sporno”.

Ovde bi i deca mogla da prepoznaju rukopis bahatih nameštavača tendera. Tražene tehničke karakteristike su prepisane kataloške specifikacije tačno određenog ponuđača. Pored toga, u dodatnim uslovima, traže se kadrovski kapaciteti koji ne stoje ni u kakvoj logičkoj vezi sa predmetom nabavke, ali očigledno stoje u tesnoj vezi sa kadrovskom strukturom firme koja treba sa pobedi na tenderu - rekao je Dobrašinović.

kadrovi Između ostalog, tražilo se i da ponuđač ima 5 administrativnih radnikaNabavka je, ističe Dobrašinović, raspisana za unapred poznatog pobednika, potencijalnoj konkurenciji jasno stavljeno do znanja da na tenderu nema čemu da se nada, organizatorima ujdurme finansijsko-politički profit, korisnicima usluga gerantoloskih centara ništa, a građanima čist trošak.

Inače, prema podacima sa Portala javnih nabavki, u oba slučaja bio je samo 1 ponuđač i to firma “Ćirinac d.o.o” iz Beograda, čiji su vlasnici Dragan Živanović i Dragana Dragojević.


Ministarstvo: Mi smo uplatili pare, ali nismo sugerisali koja kola ustanove da kupe

Iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike navode kako su pare za sanitetska, ali i putnička vozila, raspodelili ustanovama za socijalni rad na osnovu analize koju su radili 2014. godine.

Ministarstvo je opredelilo sredstva na osnovu veličine ustanove za smeštaj ili centra za socijalni rad, kao i na osnovu postojećih vozila koja poseduje ustanova, broja korisnika, povećanog obima posla, usled postojanja potreba  rada sa migrantima. Inače, Dom za stare u Dimitrovgradu nije imao ispravna kola, a poslednje je nabavljeno pre 34 godine - kažu u Ministarstvu.

Inače, u Ministarstvu ističu kako oni “opredeljuju sredstva, a ustanove same sprovode postupke javnih nabavki” i obećali su da će ispitati da li su sve institucije nabavke sprovele po zakonu, a ako nisu “odgovorne će sankcionisati”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jovan Milenković

    11:44 // 22. 2. 2020.

    U gerontološkom centru Niš je pravo rasulo i to najviše kod medicinskog osoblja koje taj starački dom smatraju kao njihov i da su bogom dane da baš one rade u toj društvenoj ustanovi. Ponašaju se tako nedolično i bahato prema starim i iznemoglim licima da je to prosto zapanjujuće.
    Da je vrag odneo šalu pokazuje i primer moje majke, gde su joj juče dali punu šaku pogrešnih lekova ko zna čijih,

  • Blackburn

    19:55 // 3. 3. 2017.

    A,da kupite i neku Cesnu?Brze je i bezbednije a imamo i aerodrom.

  • Karadjoglu

    19:33 // 3. 3. 2017.

    Veoma je uvredljiv odgovor direktora staračkih Domova, a naročito niškog, kad kaže: "automobil smo kupilim kako bi svi zaposleni u Domu, mogli bezbedno da idu u inostranstvo". Pitam ga, što će zaposleni staračkih domova u inostranstvo.
    Šta će tamo da rade, da uzmu dnevnice, idu malo u šoping i potroše pare za gorivo. To je uvreda za gradjane ove države. Treba da vas je sramota i da budete smenjeni

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: