Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:47, 8. 7. 2019.

| Istražujemo

Grad Niš ignorisao naloge da poruši nelegalno građene tribine u Rovčetu

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
rovče
Tribine u Rovčetu i dalje su tu bez dozvole; foto: V. K.

Tribine oko sportskih terena u Rovčetu u niškoj Tvrđavi rekonstruisane su bez građevinskih dozvola, potvrđuje dokumentacija niške građevinske inspekcije. Iako je inspekcija u januaru 2018. zbog toga naložila rušenje izgrađenih objekata, Grad to nije učinio, već ih je legalizovao. Međutim, oni koji su to učinili kažu da se legalizacija odnosi samo na ono što je građeno do novembra 2015, a ne na radove koji su izvođeni u periodu rekonstrukcije.

rešenje Rešenje o rušenju Građevinske inspekcijeSportski tereni u nekada čuvenom Rovčetu, u periodu između 2016. i 2018. godine dobili su nove tribine, dok su stare porušene. Prema dokumentaciji niške građevinske inspekcije, koju su u ovoj instituciji najpre odbijali da dostave novinarima, radovi su izvođeni bez neophodnih građevinskih dozvola i tehničke dokumentacije.

Zbog toga je inspekcija najpre jula 2017. naložila Gradu Nišu da u roku od 30 dana poruši sve što je rađeno, a nalog je ponovila još jednom januara naredne godine.

Tada je rok bio 7 dana, a to je trebalo o svom trošku da odrade Grad kao investitor radova i Gramont inženjering kao izvođač.

Nalaže se da u roku od 7 dana od prijema rešenja, uklone o svom trošku izvedene radove na delimičnom obnavljanju dotrajalih betonskih nosača rukometnog igrališta na zapadnoj tribini i kompletno izbetoniranim nosačima košarkaškog igrališta na zapadnoj tribini jer su iste izveli bez prethodno pribavljene građevinske dozvole - piše u rešenju Inspekcije.

Na ovo rešenje inspektorke Marine Janković, Grad nije reagovao. Zbog toga je inspekcija donela izvršno rešenje, prema kojem je trebalo da oni nađu firmu koja će da ruši, a da kasnije troškove naplate od Grada. Pored toga Sekretarijat za inspekcijske poslove je pokrenuo i upravni postupak protiv Niša.

Međutim, umesto da budu porušeni, nelegalno rekonstruisani tereni su juna 2018. ozakonjeni, a mesec dana kasnije je inspekcija odustala od upravnog spora.

Sekretar Sekretarijata za inspekcijske poslove Srđan Laketić kaže da postoji nekoliko potencijalnih razloga što nelegalno građene tribine nisu porušene - od toga da nisu bile prioritetne, do toga da možda u tom periodu Sekretarijat za inspekcijske poslove na tenderu nije izabrao izvođača radova koji bi to učinio.

Ta rešenja mogu i iz neke formalnosti da padnu. U praksi se to dešavalo. Mi izvođača dobijamo na tenderu i od onog trenutka kada dobijemo izvođača, mi imamo mogućnosti da izvršavamo rešenja.... Mi imamo javnu nabavku i onda dobijemo izvođača. I sad, primera radi, ako ne dobijemo izvođača desi se period dok ne izaberemo novog izvođača, stvori se neki vakum od 3-4 meseca - ističe Laketić.

Podsetimo, u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) koja je vodila projekat rekonstrukcije Rovčeta, tvrdili su da im dozvole nisu ni bile potrebne, jer se radi o "tekućem održavanju". Sekretar Sekretarijata za planiranje i izgradnju niške Gradske uprave Igor Igić, rekao je da tekuće održavanje podrazumeva radove poput krečenja, farbanja, zamene obloga, zamene sanitarija i uopšte radova na “održavanju objekta na zadovoljavajućem nivou upotrebljivosti”, ali ne i radove kakvi su izvođeni u Rovčetu.


Sekretarijat za ozakonjenje: Ozakonjeni su samo objekti građeni do 2015.

Prema dokumentaciji o ozakonjenju legalizovani su svi objekti u Rovčetu. Međutim, sekretar Sekretarijata za ozakonjenje Aleksandar Petrović kaže da to ne uključuje radove izvođene nakon novembra 2015, kada je rađena rekonstrukcija.

Inspekcija je donosila rešenje o rušenju, ali koje se obustavljalo u smislu izvršenja dok se ne pokuša postupak ozakonjenja. Mi smo postupali isključivo po rešenjima građevinske inspekcije. Mi radove (iz 2017. i 2018.) nismo mogli da ozakonimo. Predmeti ozakonjenja su bili samo objekti i radovi na objektima koji su završeni do 27.11.2015 - ističe Petrović.

Inače, i u Ministarstvu građevine su rekli da su mogli da budu legalizovani objekti građeni pre novembra 2015.


"Predizborno mirenje različitih frakcija SNS"

Građevinski inženjer i član Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD) Danijel Dašić smatra da je veoma zanimljiva ova priča u kojoj gradske institucije idu jedna na drugu, a onda se "pomire". Smatra da je preko Rovčeta vođen "rat" između dve zavađene struje Srpske napredne stranke (SNS).

Mi ovde imamo jedne te iste igrače koji jedni druge tuže, nalažu rušenja, ozakonjuju. Tu bi možda trebalo videti ko je u kojoj grupi SNS u ovom gradu. Da li je ovo bio interni sukob između različitih frakcija, pa je odlučeno da se ide na "mir, mir, mir", odnosno da su se pomirili zbog nekih viših interesa, jer stižu izbori - kaže Dašić.

Podsetimo, istraživanje Južnih vesti pokazalo je da su novoizgrađene tribine na terenima i postavljanje vodovodne i kanalizacione mreže samo neki od radova u Rovčetu koji su obavljeni bez dozvole za izgradnju i rekonstrukciju.

Saznanja Južnih vesti o ovom problemu gradonačelnik Niša Darko Bulatović odbio je da komentariše, a radove je često obilazio. Radove bez dozvole nije komentarisao ni većnik Branislav Kačar, iako je upravo on ranije u javnosti nastupao kao koordinator projekta. Kačar je "loptu" prebacio na KLERP.

Inače prva faza rekonstrukcije terena, nekada centra rukometa, malog fudbala, košarke, odbojke i atletike, najavljena je 2016. godine, završena je oktobra 2018. godine. Projekat je vredan 60 miliona dinara, a za drugu fazu predviđeno je postavljanje reflektora, video-nadzora, atletske staze za trčanje i alarmnog sistema.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Rešenja o izvršenju i obustavi (preuzmi) - 1,889.14 KB
  2. Rešenje o ozakonjenju (preuzmi) - 1,466.52 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • jug

    23:35 // 8. 7. 2019.

    Kome smetaju sportski tereni!!!??

  • Dragan Šabac

    19:31 // 8. 7. 2019.

    Zašto nekome (napišite ime i prezime inicijatora prijave, pa ćemo znati sa koje strane duva vetar) smeta uređenje prostora u rovčetu koje je više služilo kao parking i javni WC. Inicijativa za rušenje sređenog rovčeta liči na pokret kojima smeta i uređenje Savskog amfiteara u Beogradu, koji je od rugla, šibljaka, ustajale vode, skloništa za zavisnike od opijata, napravljen i uređen kej.

    • Sabacka civija

      08:38 // 9. 7. 2019.

      Ne smeta nikome uredjenje grada,vec sumnjivi dilovi tvojih istomisljenika,za sve sto si nabrojao,pa i u ovom slucaju !

  • PROLAZNIK

    18:46 // 8. 7. 2019.

    Gradjevinski neradnici,da li postojite zbog nas ili mi zbog vas?Malter nam pada na glavu kroz ulice u centru.Mrdnite zadnice iz fotelja.Htede da me ubije sut kod VOZDOVE 53.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Ne znam da li je Perišić geometar, arhitekta ili lekar.

Marina Matejević čitalac

Tekst: Perišić: Nova zgrada Hitne pomoći biće kod "Stop šopa"

Pronađite nas na: