Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:59, 3. 11. 2020.

| Istražujemo

Gradonačelnica sa 4 nekretnine - za dve godine uvećala imovinu za jedan stan

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
sotirovski-opstine-foto-gradnis
4 stana za prvu damu Niša; Ilustracija; foto: zvanični sajt Grada Niša

Za dve godine, kada je objavljen poslednji izveštaj na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije, i između dve javne funkcije, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je svoju imovinu uvećala za jedan apartman od 30 kvadrata i sada je vlasnica ukupno 4 nekretnine, od čega i jednog osmosobnog stana od 167 kvadrata. Svoju imovinu i način kupovine gradonačelnica nije želela da komentariše.

Poslednji izveštaj Agencije koji je dostavljen novinarima pokazuje da je gradonačelnica Dragana Sotirovski vlasnica 4 stana.

sotirovski osmosobni Da li neko zna još nekog ko ima osmosobni stan?; printscreenNajveći od 167 kvadrata kod Agencije je zaveden kao četvorosoban, a stekla ga je, kako piše, adaptacijom i vlasnica je 1/1. Međutim, u Katastru nepokretnosti ta nekretnina zavedena je kao osmosobna, a to je u reportaži magazina Lepa i srećna potvrdio i njen suprug Nikola Sotirovski koji je rekao da stan poseduje dnevnu sobu, trpezariju, kuhinju, spavaću sobu i tri dečje sobe, kao i hodnik, dva kupatila i terasu.

Kombinovali smo drvo, kamen i gvožđe pazeći da ne narušimo viševekovni prirodni sklad tih materijala - pričao je Sotirovski za lajfstajl magazin.

Njegova supruga je vlasnica i dvosobnog stana od 67 kvadrata, koji je, kako piše Agencija, nasledila, dok je dvosoban stan od 53 kvadratnih metara kupila.

Pobrojane nekretnine imala je i 2018. kada je i postavljen poslednji javno dostupan izveštaj na sajtu Agencije kojoj je ona dostavila svoju imovinsku kartu kao načelnica Nišavskog okruga.

Nakon što je postala gradonačelnica, dostavila je nove podatke o svojoj imovini i tu je kao nova nekretnina upisan jednosoban apartman od 30,57 kvadrata koji je, kako piše, kupila.

sotirovski nov Najnovija nekretnina u Sokobanji; foto: printscreenPrema podacima iz Katastra apartman se nalazi u Sokobanji, odakle je ona rodom. U istoj je ulici u kojoj je i stan od 53 kvadrata. Pored apartmana, koji je i zvanično zaveden kao stan, Sotirovski je na svoje ima uknjižila i podrum od 5,9 kvadrata.

Ona je zvanično prijavila da je kao načelnica imala platu od 60.820 dinara, a na pitanja kako je uštedela za novu nekretninu, kao i o osmosobnom stanu na poslednjoj etaži i potkrovlju stambene zgrade u Nišu, gradonačelnica nije želela da govori.

Za sva pojašnjenja obratite se Agenciji za borbu protiv korupcije i nadležnim organima ukoliko smatrate da je nešto protivzakonito. Novinarske insinuacije i neinformisanost gradonačelnica ne želi da komentariše - rečeno je u njenom Kabinetu.

U Agenciji za sprečavanje korupcije kažu da je Sotirovski podnela 3 izveštaja do sada. Prvi 31.1.2018. godine, zatim 31.1.2020. i na posednji 21. septembra kada je postala gradonačelnica. Za sada je objavljen samo jedan, a ostali će, kažu, u narednom periodu.


Više stanova od svojih kolega iz Beograda i Novog Sada

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski “bogatija” je po broju stanova od njenih kolega iz 2 velika srpska grada.

Naime, prema javno-dostupnim podacima gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić ima četvorosoban stan, vikendicu u izgradnji na Zlatiboru i građevinsko zemljište.

Miloš Vučević, prvi čovek Novog Sada, prijavio je još 2017. godine, od kada datira poslednji izveštaj, 2 stana i garažu.

O imovini prve dame Niša pitanja Agenciji postavila je novinarka Danasa Zorica Miladinović koja kaže da javnost ima pravo da sumnja da funkcioneri prijavljuju tačne podatke i svu imovinu, jer im je "labav" zakon to i omogućio.

Zakon o sprečavanju korupcije praktično ukida obavezu odbornicima, gradskim i opštinskim većnicima, članovima izbornih komisija, članovima organa javnih preduzeća da dostavljau podatke o svojoj imovini i imovini povezanih lica. Problem je i što Agencija vrlo sporadično kontroliše da li su funkcioneri podneli prave podatke o svojoj imovini, jer se to radi na predlog direktora Agencije - kaže Miladinovićeva.

Sumnju da će se koristiti rupe u zakonu, kao i da će se kontrola raditi selektivno dodatno podgreva i činjenica da je direktor Agencije Dragan Sikimić povezan sa SNS-om.

On je bio jedan od donatora te stranke i čak njen kandidat za odbornika na loklanim izborima u Zemunu 2016. godine. Ja lično verujem da funkcioneri ne prijavljuju svu imovinu koju poseduju i pritom im i Zakon i institucije i Agencija idu na ruku, jer je zakon labav, a kontrola skoro nikakva - kaže novinarka.

Podsetimo, prethodni gradonačelnik Niša Darko Bulatović je Agenciji prijavio jedan stan, dok mnogo više nekretnina i imovinu vrednu i pola miliona evra ima i dalje prvi čovek Leskovca Goran Cvetanović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zaljubljeni advokat

    23:16 // 12. 11. 2020.

    A automobili i ostale sitnice? Tek je pocelo ovo klupko da se razmotava.

  • Keki Kikirez Pukovac

    04:55 // 8. 11. 2020.

    I ja cu jedan stan posto kao berberin lepo zaradjujem

    • Milenko i Marijana "putevi"

      13:22 // 8. 11. 2020.

      Šišaj po Dg,mada ne znaš osnovna pravila ponašanja,putuj igumane

  • Marija

    10:24 // 5. 11. 2020.

    Iz svega ovoga, proizilazi da je Gradonačelnica sposobna, i ambiciozna žena. Zato samo napred, radite na poboljšanju, stvaranju i uređenju ovog grada. Da li bi ste bili zadovoljni da nam grad vode penzioneri, nesposobni ljudi a ne ovako fina i pametna dama.

    • N. Jovanović

      11:54 // 5. 11. 2020.

      Niš treba da vode rođene Nišlije, obrazovane i profesionalno dokazane. Ovaj eksperiment poverenika SNS će skupo koštati Niš, a to se već vidi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: