Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:10, 11. 6. 2018.

| Istražujemo

Gradonačelnik Niša - rođen u Podgorici, 34 prekršaja, primanja 142.000 dinara

Autor:Milan ZirojevićIzvor:KRIK, Južne vesti
darko bulatović
Imovina, prekršaji, plata, penzija prvog čoveka Niša; Autor ilustracije: KRIK

Prvi čovek Niša Darko Bulatović, prema registru neplaćenih kazni, dužan je za prekršaje skoro 70.000 dinara. Plata mu je 91.000 dinara, a prima i invalidsku penziju od 51.000 dinara. Prijavio je kao imovinu 1 stan, 2 automobila, a 2017. godine podigao je kredit od skoro 40.000 evra da bi ćerki kupio stan. Rođen je u Podgorici, gde mu živi brat.

Kao svoju imovinu Bulatović je naveo stan od 66 kvadrata koji se nalazi u niškom naselju Stevan Sinđelić, vrednosti oko 50.000 evra. Vlasništvo tog stana se u katastru vodi na Ministarstvo odbrane, međutim, Bulatović je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da je vlasnik stana od 2014. U imovinskoj karti je naveo da je vlasništvo stekao kao „zakupac vojnog stana“.

Ministarstvo odbrane odbilo je da novinarima Južnih vesti dostavi ugovor o tom stanu.

Vlasnik je “audija a6” i “reno megana”.

Gradonačelnik Niša je prekršajno kažnjen najmanje 34 puta, uglavnom kao odgovorno lice Jugoistoka, ali i zbog nesavesnog trošenja novca građana dok je upravljao niškom Opštinom Crveni Krst.

Bulatović nerado plaća novčane kazne, te su u nekoliko slučajeva one bile preinačene u kazne zatvora koje nikada nije odslužio. Prema evidenciji neplaćenih kazni, duguje još gotovo 70.000 dinara.

Gradonačelnik Darko Bulatović odbio je intervju sa novinarima Južnih vesti o svojoj imovini.

Istraživanje imovine gradonačelnika Niša radili su novinari Južnih vesti u saradnji sa novinarima istraživačkog portala KRIK.

Kompletnu bazu sa detaljnijim podacima i biografijom možete pročitati u nastavku teksta ili na sajtu KRIK-a.


Profil gradonačelnika Niša

darko bulatović Diplomirao 2010. godine; Foto: Vanja Keser/Južne vesti Opšti podaci
Ime: Darko
Prezime: Bulatović
Mesto rođenja: Podgorica
Stranačka pripadnost: Srpska napredna stranka
Datum rođenja: 13.11.1967.

Biografija: Gradonačelnik Niša ćutao je pognute glave kada je premijer Aleksandar Vučić, zbog duga u gradskom budžetu, vikao na njega u centru Niša u oktobru 2016. „Koga izdržavate?! Pedeset miliona evra nema deficit Srbija?!“

Bulatović i članovi Gradskog veća su bez javne rasprave usvojili preporuku Vlade Srbije da Aerodrom „Konstantin Veliki“ pređe u vlasništvo države. Građani Niša nisu „ćutali“ te su izašli na ulice tražeći od gradonačelnika da podnese ostavku, ali je on ostao na funkciji.

Bulatović je postao gradonačelnik jula 2016, a javnost je šokirao izjavom da mu je prvi kriterijum po kom bira svoje saradnike njihov fizički izgled. „Taj vizuelni (parametar) je prilično bitan“, rekao je. Vrh Srpske napredne stranke čiji je Bulatović član kritikovao ga je zbog ove izjave, dok se on pravdao kako je „pogrešno protumačen“.

Pre dolaska na mesto gradonačelnika, od 2012. do 2014, vodio je nišku opštinu Crveni Krst. Zbog nezakonitog trošenja novca građana Državna revizorska institucija podnela je prijavu protiv njega, a sud ga kaznio novčano. Kada je napuštao opštinu iz budžeta je na poklon zbog odličnog rada dobio vodootporni sat „Roamer“ u vrednosti od 43.000 dinara, kao i odštetu za neiskorišćene godišnje odmore u visini od 136.200 koju je, prema njegovim rečima, prosledio lokalnom fudbalskom klubu „Radnički“.

Paralelno sa obavljanjem funkcije predsednika opštine, jedno vreme bio je i na čelu Upravnog odbora ovog fudbalskog kluba. Obe funkcije je napustio 2014, nekoliko meseci nakon što je postao direktor „Jugoistoka“ – ćerke firme Elektroprivrede Srbije, a nakon njenog gašenja prešao je na čelo niškog ogranka „EPS distribucije“.

Bio je kandidat Srpske radikalne stranke za poslanika na parlamentarnim izborima u maju 2008. godine, da bi ubrzo posle toga poput mnogih stranačkih kolega prešao u novoformiranu Srpsku naprednu stranku.

Gradonačelnik Niša je prekršajno kažnjen najmanje 34 puta, uglavnom kao odgovorno lice „Jugoistoka“, ali i zbog nesavesnog trošenja novca građana dok je upravljao niškom opštinom Crveni Krst. Bulatović nerado plaća novčane kazne, te su u nekoliko slučajeva one bile preinačene u kazne zatvora koje nikada nije odslužio. Prema evidenciji neplaćenih kazni, duguje još gotovo 70.000 dinara.

Bulatović je diplomirao na Pravnom fakultetu u Nišu 2010. godine. Ovu informaciju krio je od novinara u danu kada je postao gradonačelnik da ne bi, kako je rekao, odgovorom „uprljao“ taj trenutak. Diplomirao je, kaže, kasno jer je dugo paralelno radio i studirao, ali i učestvovao u ratu.

Pohađao je Školu rezervnih oficira i Višu vojnu školu Vojne akademije, gde je stekao čin potporučnika. Bio je učesnik ratova od 1991. do 1999, i dva puta je, kako tvrdi, bio ranjavan.

Kao vršilac dužnosti upravnika Centralnog zatvora Vojske otišao je u invalidsku penziju 2005. godine. Uz invalidsku penziju prima i platu iz budžeta jer je nastavio da radi u javnoj službi.

„SNS je moja ljubav“, rekao je Bulatović „Južnim vestima“ nakon što je podneo ostavke na stranačke funkcije 2015. i pošto se u javnosti spekulisalo da napušta SNS.

Rođen je u Podgorici, gde danas stanuje njegov brat Branko. Brat gradonačelnika Niša donirao je 1.700 evra tokom izborne kampanje 2013. godine Filipu Vujanoviću, kandidatu iz redova stranke Mila Đukanovića, koji je pobedio na izborima za predsednika Crne Gore. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović odbio je intervju za KRIK.

Podaci o primanjima
Organizacija: Grad Niš
Pozicija: Gradonačelnik
Period: 11/07/2016 -
Iznos: 91.268 din

Organizacija: Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje
Pozicija: Penzioner
Period: 1.6.2005 –
Iznos: 51.331 din

Organizacija: Gradska opština Crveni Krst
Pozicija: Predsednik opštine
Period: 17/07/2012 – 13/05/2014
Iznos: 98000 din

Organizacija: Skupština grada Niša
Pozicija: Odbornik
Period: 18/01/2012 – 11/09/2012
Iznos:

Organizacija: PD za distribuciju električne energije „Jugoistok“ Niš / „EPS distribucija“
Pozicija: Direktor
Period: 20/03/2014 - 14/07/ 2016
Iznos: 160.000 din

Organizacija: Skupština gradske opštine Crveni Krst
Pozicija: Odbornik
Period: 13/05/2014 – 19/02/2015
Iznos: 10.210 din

Nekretnine
Tip: Stan
Lokacija: Niš
Vlasnik: Darko Bulatović
Kvadratura: 66 m2
Vrednost: 50.000 evra
Napomena: Dvosoban stan u kojem Bulatović živi nalazi se u zgradi novije gradnje, u širem centru Niša – naselju Stevan Sinđelić kod tehničkih fakulteta. Vlasništvo nekretnine se u katastru vodi na Ministarstvo odbrane, međutim, Bulatović je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da je vlasnik stana od 2014. U imovinskoj karti je naveo da je vlasništvo stekao kao „zakupac vojnog stana“.

Tip: Stan
Lokacija: Niš
Vlasnik: Ćerka Milena Bulatović
Kvadratura: 48 m2
Vrednost: 45.000 evra
Napomena: Ćerka gradonačelnika Niša Milena Bulatović vlasnica je dvosobnog stana u širem centru grada. Do stana je došla pomoću očevog kredita. Gradonačelnik je, naime, u aprilu 2017, tri dana nakon ćerkinog 25-og rođendana, podigao kredit od 39.700 evra. Stan je zbog kredita opterećen hipotekom.

Tip: Kuća
Lokacija: Podgorica
Vlasnik: Otac Borislav Bulatović
Kvadratura: 120 m2
Vrednost: 70.000 evra
Napomena: Gradonačelnikov otac Borislav Bulatović vlasnik je prizemne kuće u predgrađu Podgorice, u naselju Zlatica. On je u februaru 2008. podigao kredit od 20.000 evra zbog čega je na nju upisana hipoteka. Rok za isplatu kredita istekao je u februaru 2018. godine i prema podacima iz katastra – otplaćen je. Kuća je izgrađena na placu većem od 668 kvadrata koji je otac gradonačelnika Niša kupio u januaru 1970. godine.

Tip: Dvorište
Lokacija: Podgorica
Vlasnik: Otac Borislav Bulatović
Kvadratura: 548 m2
Vrednost:
Napomena: Dvorište u kojem se nalazi očeva kuća u Podgorici. Vrednost dvorišta je uračunata u vrednost kuće

Podaci o pokretnostima
Tip: Automobil
Vrsta: Audi A6
Vlasnik: Darko Bulatović
Vrednost: 8250 evra
Napomena: Bulatović je vlasnik automobila „audi a6“ koji je 2007. godište. Ovaj automobil se prvi put pojavljuje u njegovom imovinskom kartonu iz januara 2016. godine.

Tip: Automobil
Vrsta: Renault Megane
Vlasnik: Darko Bulatović
Vrednost: 1.000 evra
Napomena: Osim „audija a6“ Bulatović poseduje i „reno megan“ 1998. godište.

Podaci o kompanijama
Lice: Branko Bulatović
Naziv kompanije: Taksi prevoza
Uloga: Vlasnik
Vrednost:
Prihodi (2017):
Napomena: Brat gradonačelnika Niša je početkom 2005. registrovao preduzetničku radnju za bavljenje taksi prevozom.

Podaci o kreditima
Korisnik: Darko Bulatović
Banka: Banka Intesa A.D.
Iznos: 39.700 evra
Napomena: Gradonačelnik Darko Bulatović je u aprilu 2017. podigao stambeni kredit, da bi kupio stan ćerci Mileni. Rok za vraćanje kredita je 15 godina.

Korisnik: Brat Branko Bulatović
Banka: Komercijalna banka A.D. Budva
Iznos: 20.000 evra
Napomena: Branko Bulatović podigao je u februaru 2008. kredit od 20.000 evra zbog kojeg je upisao hipoteku na očevu kuću. Rok za isplatu kredita je dvadeset godina i istekao je u februaru 2018. Prema podacima crnogorskog katastra, kuća je oslobođena hipoteke.

Podaci o postupcima
Vrsta postupka: Prekršaj
Organ: Saobraćajna policija
Predmet: Prekoračenje brzine
Datum pokretanja: 3.4.2015.
Napomena: Nije poznato ko je krajem januara 2015. godine brzinom većom od propisane vozio „folksvagen polo“ u vlasništvu državnog preduzeća „Jugoistok“, ćerke firme EPS-a, kada je saobraćajna kamera zabeležila prekršaj. Policija je podnela zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv „Jugoistoka“ i Bulatovića od koga je, kao odgovornog lica preduzeća, tražila da kaže ko je vozio automobil kada je prekršaj napravljen. Bulatović nije otkrio ko je upravljao automobilom, pravdajući se prevelikom količinom posla. Zbog toga je u maju 2016, prema presudi Prekršajnog suda u Nišu, kažnjen novčano sa 6.000, a preduzeće „Jugoistok“ sa 100.000 dinara. Bulatović nije platio kaznu na vreme, pa je sud u februaru 2017. novčanu kaznu preinačio u kaznu zatvora od šest dana. On do sada nije odslužio ovu kaznu, a nepoznato je da li je naknadno platio novčanu kaznu.

Vrsta postupka: Prekršajni postupak
Organ: Prekršajni sud u Nišu
Predmet: Kršenje Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju
Datum rešenja: 13.1.2014.
Napomena: Protiv Bulatovića, kao odgovornog lica u FK „Radnički“ iz Niša, bila je podneta prekršajna prijava jer klub nije na vreme, do kraja aprila 2013, dostavio PIO fondu potrebne podatke o svojim zaposlenima za prethodnu godinu. Naime, PIO fondu nije dostavljena dokumentacija koja služi za utvrđivanje visine prava koja ostvaruju zaposleni i visine uplaćenih doprinosa. Postupak je pokrenut početkom 2014, a sredinom naredne godine obustavljen je zbog zastarelosti – jer je prošlo više od dve godine od kada je prekršaj učinjen.

Vrsta postupka: Prekršajni postupak
Organ: Državna revizorska institucija
Predmet: Nenamensko trošenje budžetskog novca
Datum pokretanja: 27.12.2013.
Napomena: Državna revizorska institucija podnela je prekršajnu prijavu protiv Bulatovića, kao predsednika opštine Crveni Krst, jer je nezakonito dodelio više od 2,7 miliona dinara iz budžeta pojedinim gradskim ustanovama i udruženjima. Više od pola miliona dinara potrošio je za kupovinu poklona, a da nije raspisao javnu nabavku iako je bio u obavezi. On se na sudu pravdao time da je prvi put bio na toj funkciji. Savete je, kako je rekao, tražio od saradnika koji se „razumeju u te poslove“ i koji su mu rekli da je procedura takva od kada postoji opština. Zbog raspodele budžetskog novca mimo procedura, kažnjen je novčano u novembru 2016. Trebalo je da plati 30.000 dinara, ali je ta kazna u julu 2017. preinačena u kaznu zatvora od 30 dana jer nije plaćena na vreme. Zatvorsku kaznu nije odležao, a nije poznato da li je naknadno platio novčanu kaznu.

Vrsta postupka: Prekršajni postupak
Organ: Prekršajni sud u Nišu i Preševu
Predmet: Zakon o metrologiji
Datum pokretanja postupka: Presude od 22.7.2014 do 13.3.2017.
Napomena: Protiv Bulatovića kao odgovornog lica u javnom preduzeću „Jugoistok“, ćerci firmi EPS-a na jugu Srbije, bio je pokrenut 31 prekršajni postupak od 2014. do 2017. Jedan postupak je vođen pred Prekršajnim sudom u Preševu, a ostalih 30 u Nišu. Postupci su pokrenuti jer je EPS stavio u upotrebu merilo – brojilo sa nevažećim žigom čime je prekršen Zakon o metrologiji. Pet postupaka je obustavljeno zbog zastarelosti. U onom u Preševu Bulatović je kažnjen novčano sa 40.000 dinara, a u pet postupaka u Nišu izrečene su mu kazne u ukupnom iznosu od 26.000 dinara. U preostalim slučajevima Bulatović je dobio opomenu. Prema podacima registra neplaćenih kazni, on nije platio kazne ili opomene u najmanje 17 postupaka – ukupno nešto manje od 70.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
 • Stanislav

  18:04 // 27. 8. 2019.

  G-dine M.Zirojeviću /autor članka/, primetio sam, kada je reč o primanjima, da je D. Bulatović u "EPS distribucija" imao platu od 160.000 din. /što, čini se, neverovatno malom/, a na mesto gradonačenika cca. 91.000 din. Taj "nesklad", pitam Vas, je li štamparska greška, ili zbog ljubavi prema SNS-u DB odlazi na mesto gradonačelnika, za platu nižu blizu 40% !?

 • Milan Nish

  02:57 // 8. 4. 2019.

  Darko Bulatović kao i njegovi prethodnici grad Niš ne vode na pravi način. Neka se ne nadju uvređeni. Možda oni sami imaju utisak da oni rade pravi posao ali u gradu Nišu goreći problem je nezapošljenost, loša struktura ulica konkretno u ulici Ljudevita Gaja u kojoj su sve same rupe.

 • Milena

  21:57 // 17. 6. 2018.

  A dje ce Crnogorac no na Prava!!! :)

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Samo da od tog benefita ne ostane samo jedna kolovozna traka za trajno !?

Zika Čitalac

Tekst: "Da bi Nišlije videle benefite" - Otvara se traka na novom bulevaru dok radovi traju

Pronađite nas na: