Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:30, 6. 10. 2017.

| Istražujemo

Hala “Čair”, preko Opštine Pantelej, besplatno ustupljena privatnoj firmi za sticanje profita

Autor:V. M. Izvor:Južne vesti
hala cair sada
Ko je imao najviše koristi od Sajma "Niš Ekspo 2017"?; Foto: Arhiva

Iako se, za organizovanje sajmova i drugih manifestacija u niškoj hali “Čair”, uglavnom naplaćuje izdavanje ovog prostora, beogradska firma “Naš sajam” je za isti posao dobila halu potpuno besplatno. Da ne plate ni dinar zakup prostora koji su iznajmljivali učesnicima i od njih za to uzimali novac, omogućila im je Opština Pantelej, sa kojom su potpisali ugovor o saradnji.

Opštini Pantelej je, kao delu lokalne samouprave, hala ustupljena za period od 21. do 23. septembra, kada se i održavao sajam "Ekspo Niš 2017", bez plaćanja nadoknade. Međutim, ugovor koji je predsenik Opštine Bratimir Vasiljević potpisao sa firmom “Naš sajam”, kao izvršnim organizatorom manifestacije, uredio je da prostor bude takođe potpuno besplatno ustupljen njima.

Istim ugovorom je definisano da sav prihod od kotizacije, iznajmljivana štandova i ostalih usluga, ide privatnoj firmi, a ne Opštini.

Sredstvima od kotizacije, nadoknade za opremanje i uređenje izložbenog prostora i nadoknade za marketinške usluge, kao i sredstvima sponzorstva koje obezbedi Izvršilac, raspolaže Izvršilac. Naplata se vrši po cenovniku Izvršioca, datom u ponudi broj 1306/2017 od 13.6.2017. godine i deo je zvanične ponude izlagačima. Ugovorne strane su saglasne da će ulaz za posetioce biti besplatan - piše u Ugovoru.

Tako je, posredstvom Gradske opštine Pantelej koja je bila organizator sajma, “Naš sajam” zapravo zaradio novac, a da u budžet Grada Niša, koji je ustupio halu za ovu komercijalnu delatnost, nije uplaćen ni jedan dinar. Ugovor Pantelej Foto: Screenshot Ugovor Pantelej

S druge strane, ovaj prostor je, na primer, za organizovanje sajma automobila, koji takođe traje 3 dana, privatna niška firma platila 480.000 dinara.

Takođe, za organizovanje tradicionalnog Sajma knjiga, čak i Niški kulturni centar koji je gradska ustanova, uplaćuje pare Sportskom centru "Čair" zbog toga što koriste halu.

Polovinu para koje zaradimo od najma štandova ide Sportskom centru "Čair" - rekao je direktor NKC-a Srđan Savić.


Učešće na sajmu privrede plaćale čak i gradske opštine

Opština Crveni Krst bila je jedan od učesnika sajma "Ekspo Niš 2017".

Iako je i ova Opština deo lokalne samouprave, koja je bila pokrovitelj sajma, platila je beogradskoj firmi svoje mesto u niškoj hali oko 25.000 dinara.

Crveni Krst je štand zakupio kako bi ga koristile i zanatlije sa njihove teritorije, a posebno su pozvali i privrednike da samostalno učestvuju.


Opština Pantelej: Nije naplaćivan prostor već samo oprema

Pompezno najavljivan kao prvi Međunarodni sajam privrede i preduzetništva, čiji je cilj bio da spoji privatnike sa juga Srbije, sudeći po cenama usluga organizatora, trenutno se najviše isplatio firmi "Naš sajam" koja ima sedište u Beogradu. vasiljevic Vasiljević potpisao da sve pare od najma opreme idu privatnoj firmi; foto: JV arhiva

Iz kabineta predsenika Opštine Pantelej, to što je privatnoj firmi hala ustupljena besplatno, pravdaju time da zapravo učesnicima nisu izdavali prostor, već samo najam opreme, iako su ovaj posao prepustili privatniku koji je na tome zaradio.

Mi nismo iznajmljivali halu u smislu zakupa prostora, nego smo je dobili kao deo lokalne uprave, za manifestaciju koja je podrška preduzetnicima i privredi i nije ni izlagačima naplaćivan prostor u hali nego samo oprema - rekli su iz kabineta predsednika Opštine.

Međutim, po cenovniku firme organizatora koji je dostpuan na njihovom sajtu, jasno piše da su učesnici sajma plaćali skoro 2.000 dinara kotizaciju i 3.750 dinara kvadrat uređenog štanda, dok je neuređeni koštao 2.900 dinara po metru kvadratnom.


Nepoznato koliko je bilo učesnika i zašto je izabrana beogradska firma

Iako se na otvaranju sajma kome je prisustvovao i državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Đ. Grgurović, pominjala cifra od 80, a kasnije i od 130 učesnika, iz kabineta predsednika Opštine Pantelej nisu mogli da preciziraju koliko je tačno firmi i zanatlija učestvovalo. Ugovor Foto: Screenshot Ugovor

Opština Pantelej je raspisala javni poziv za firme koje bi organizovale sajam, a novinari i dalje čekaju odgovor od predsednika Opštine zbog čega je baš izabrana beogradska firma, zašto joj je hala ustupljena besplatno i koliko se još firmi javilo da organizuje “Ekspo 2017”.

Podsetimo, predsednik Opštine Bratimir Vasiljević nije želeo da usmeno da odgovor na ova pitanja novinarima, a umesto toga je vređao čitavu redakciju nazvavši ih lažovima i kriminalcima.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Haralampije

    02:27 // 7. 10. 2017.

    Kako se to moglo desiti Bratimiru pa on je ,,visoko obrazovani,, kadar.

  • Leposava MM

    23:14 // 6. 10. 2017.

    Molim Juzne Vesti da bolje objave vremensku prognozu,suludo je vise pisati o ovom coveku,,,vredjate nam dostojanstvo.

  • Ricardo

    22:10 // 6. 10. 2017.

    Bata drvar je zakon

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: