Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:10, 31. 5. 2019.

| Istražujemo

Hitna pomoć platila struju kafani, RFZO traži povraćaj novca

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
hitna-foto-A.S
U Hitnoj kafana više ne radi, ali dugovi ostali; foto: A. S.

“U etno kod Jane” bilo je ime kafane koja se nalazila u prostorijama niške Hitne pomoći i kojoj je, kako je utvrdila kontrola Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ova zdravstvena ustanova platila struju. RFZO sada traži povraćaj oko 390.000 dinara, koliko je utrošeno za plaćanje struje, a u Hitnoj kažu da će pare vratiti kad naplate od vlasnice kafane.

Struja je, kako piše u izveštaju RFZO-a, kafani koja je zakupila prostor Hitne plaćena dva puta - po jednom u 2017. i 2018. godini.

Za napred navedenu nepravilnost Zapisnikom je predložen povraćaj sredstava u ukupnom iznosu od 388.564,11 dinara sa računa sopstvenih prihoda na račun za transfer budžetskih sredstava - piše u odluci RFZO.

hitna-odluka-foto-A.S RFZO traži pare nazad; foto: A. S.U niškoj Hitnoj pomoći ne negiraju da su platili račun za struju kafani, ali tvrde da su morali, jer bi ili upali u veća dugovanja ili bi im Elektrodistribucija isključila struju u celom objektu.

Prigovorom kojim je RFZO podneo januara ove godine, nakon izvršene kontrole, iz Hitne pomoći pojašnjavaju da su Privrednom sudu u Nišu podneli zahtev za izvršenje protiv vlasnice “U etno kod Jane”.

Ona je, kako piše u prigovoru, po nalogu suda prostorije niške Hitne napustila u januaru 2018. godine.

Kako do današnjeg dana zakupodavac “U etno kod Jane” nije izvršila upatu na računa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Niš, nisu se stekli uslovi za povraćaj sredstava sa sopstvenog na budžetski račun - napisali su u Hitnoj.

Takođe, oni smatraju i da ne postoji osnov za povraćaj novca za 2017. godinu, jer je za tu budžetsku godinu potpisan završni račun između RFZO i Hitne.

Podsetimo, ovo nije prva kafana u prostorijama Hitne pomoći. Još 2014. godine je u ovoj zdravstvenoj ustanovi bila kafana "Mače" koja je nudila raznorazne specijalitete - od pohovanih škembića do junećih repova. Međutim, ni ona nije dugo ostala u Hitnoj.


Nevidljivi prigovori?

hitna-prigovor-foto-A.S Prvi prigovor; foto: A. S.Iako je i u samoj odluci RFZO koja se tiče ovog problema naznačeno da je Hitna pomoć Niš slala prigovor na zapisnik, na koji je negativno odgovoreno, u PR službi ove ustanove novinarima je rečeno da prigovora na zapisnik o odrađenoj kontroli nije bilo.

Zavod za hitnu medicinsku pomoć Niš nije uložio prigovor na Zapisnik o izvršenoj kontroli - rekli su u PR službi RFZO-a.

U niškoj Hitnoj kažu da su pored pomenutog prigovora, uložili još jedan i to 5. februara 2019. godine, ali da na njega još niko nije odgovorio.

Ipak, u RFZO pojašnjavaju da je Pravilnikom o kontroli sprovođenja zaključenih ugovora sa davaocima zdravstevih usluga moguće uložiti samo jedan prigovor na Zapisnik o izvršenoj kontroli.


Utvrđene i druge nepravilnosti

U samom zapisniku o kontroli, u koji su novinari Južnih vesti imali uvid, utvrđeno je da su pojedini zaposleni primali zarade po uvećanom koeficijentu.

Takođe, u zapisniku piše da je utvrđeno i da postoje neslaganja oko broja radnih sati na osnovu onoga što je upisano u knjizi dežurstva i podataka iz platnog listića. hitna-nepravilnosti-foto-A.S Neke od nepravilnosti; foto: A. S.

Za dan 4. 9. 2018. godine u “Pregledu radnog vremena” upisan je podatak da je zaposleni radio 12 sati dok je u knjizi dežurstva upisan podatak da je radio samo 7 sati - jedan od primera iz zapisnika.

Na kraju je naloženo Zavodu da ne angažuje zaposlene koji su medicinska pratnja javnim skupovima i manifestacijama na teret RFZO, kao i da uskladi radno-pravnu dokumentaciju i evidenciju o prisutnosti sa zakonima i propisima.

Kako kažu u RFZO, Zavod za hitnu medicinsku pomoć je dostavio dokumentaciju po predlogu mera iz Zapisnika o izvršenoj kontroli, a nijedna od pronađenih nepravilnosti, osim plaćanja struje kafani, se nije našla u odluci ove ustanove kojom se niškoj Hitnoj pomoći nalaže povraćaj novca.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Nenad

    20:10 // 7. 6. 2019.

    Ma hocu hitno ladno pivo i skembice.A moze i hitno jedna pozajmica od1000 eura da si idem na more a pare cu vi vrnem kad gi obrnem?Samo hitno da vi ne uvati RFZZO?

  • Lj

    01:39 // 2. 6. 2019.

    Bivsi direktor sklopio te ugovore, Bili su tamo i skembici u saftu. Kada su ga smenili plako ko CICA, usladio mu se polozaj direktora.

  • BRUKA I SRAMOTA

    10:25 // 1. 6. 2019.

    Molim Vas istražite kako pojedini lekari rade samo noćna dežurstva u Hitnoj,a nikada dnevnu smenu.Pouzdano znam da je član SNS-a.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: