Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:13, 18. 3. 2024.

| Istražujemo

Imali 40 miliona za "Kulište" u Niškoj Banji, vratili ih, terme reciklirao Vučić

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
Screenshot 2024-03-12 at 15.17.07
Novo-staro obećanje da će Niška Banja dobiti veštački vodopad i bazene sa termalnom vodom; foto: Printscreen / predsednik.rs

Iako je Grad Niš dobio 40 miliona dinara na račun za projekat "Kulište" u Niškoj Banji, taj isti novac je i vraćen u budžet jer banjska i niška vlast nije izgradila terme. Ipak, te iste terme kao obećanje reciklirao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svojoj prezentaciji "Skok u budućnost" i "skokovito" je sve prebacio do 2027.

2020. godine gradska vlast prvi put je najavila izgradnju termi “Kulište” u Niškoj Banji. Četiri godine i dva propala tendera kasnije, u izbornoj godini, “Kulište” je opet među obećanjima - ovog puta kao deo prezentacije “Skok u budućnost - Srbija 2027”, koju je predsednik Aleksandar Vučić nedavno predstavio.

Ministarstvo turizma uplatilo je na račun budžeta Niša 40 miliona dinara za izgradnju veštačkog vodopada i bazena sa termalnom vodom u Niškoj Banji, a Opština i Grad trebalo je da doplate još 20 miliona.

Screenshot 2024-03-14 at 10.28.49 foto: PrintscreenMeđutim, problemi su nastali već prilikom raspisivanja tendera za tehničku dokumentaciju, pa je Grad Niš novac vratio Ministarstvu, potvrđeno je Južnim vestima iz Uprave za finansije.

Najpre je taj tender propao jer nije bilo zainteresovanih firmi, a zatim je nabavka opet raspisana, ali se javio samo jedan ponuđač, koji je ponudio da dokumentaciju izradi za veći novčani iznos nego što je planirano, pa je i taj tender propao.

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je još juna 2021, prilikom posete Niškoj Banji, da “Kulište” kasni i da Republička direkcija za imovinu treba da reaguje.

Taj projekat bio je i tema Gradskog veća još novembra 2020, a “Kulište” je trebalo da bude izgrađeno na lokaciji na kojoj se nalaze kupatilo broj 5 i stena.

Iako gradska vlast u Nišu nije uspela da realizuje taj projekat, on se našao na spisku obećanja u prezentaciji “Skok u budućnost - Srbija 2027”, četiri godine od prvih najava.

Screenshot 2024-03-14 at 10.29.36 foto: PrintscreenIz kabineta predsednika Vučića ne odgovaraju na pitanje da li je on obavešten o tome da je gradska vlast već jednom propustila šansu da izgradi “Kulište”.

Iz gradskih uprava skoro 2 meseca ne dostavljaju tražene dokumente i tvrde da nemaju ugovore o zajedničkom ulaganju sa Ministarstvom, nemaju ih ni Opština Niška Banja i Direkcija za izgradnju, a nema ih ni KLER koji je bio zadužen za tendere.

Inače, trebalo je da bude izgrađeno deset otvorenih bazena koji bi se snabdevali vodom iz izvorišta “Suvo vrelo”, trebalo je i da se rekonstruišu staze i da se izgrade nove, da se prošire javni toaleti, a u planu su bili i drveni most, letnjikovac, dečiji mobilijar, dva solarna panela, tuševi, paravani za presvlačenje i betonske ležaljke za sunčanje.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cvrc

    09:45 // 20. 3. 2024.

    Od Kulište ostade samo Kalište

  • Proruski aktivista

    09:09 // 20. 3. 2024.

    Шта рециклирао Вучић?Рециклирао и разбацује се нашим парама,од кредита које ће наши унуци отплаћивати.

  • Ivan

    20:45 // 19. 3. 2024.

    Najbolje je da banju uzme bata pod svoje,pošto već ima razvijen banjski turizam...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: