Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:40, 28. 6. 2013.

| Istražujemo

“Informisanje građana nije PR aktivnosti gradonačelnika!”

Autor:Miodrag StankovićIzvor:Južne vesti
Dragan-Kocic-City-Radio-1.JPG
Dragan Kocić, potpredsednik UO ANEM i urednik City Radija Niš

Diskriminatorski konkurs koji je Grad Niš upravo sproveo za finansiranje medija direktno vodi ubijanju medija u Nišu uz istovremeno kršenje i nekoliko zakona i medijske strategije, ocenjuje potpredsednik Upravnog odbora ANEM-a Dragan Kocić.

Iako šiira javnost verovatno nije svesna posledica upravo završenog konkursa za "usluge informisanja od značaja za Grad Niš", one su i za javnost i za medije u Nišu, pa i u Srbiji vrlo opasne.

Jedna je uskraćivanje javnosti na pravo i objektivno informisanje, a druga diskriminacija medija koja direktno vodi favorizovanju “podobnih” javnih glasila i ugrožavanju postojanja svih drugihh, ocenjuje Dragan Kocić, potpredsednik Upravnog odbora ANEM-a i direktor niškog City radija.

Objašnjava da “jako čudi način na koji je Grad definisao javno informisanje od značaja za građane Niša: informisanje o radu uprave i službe Grada, o radu gradonačelnika, Skupštine Grada, Gradsko veća, opština itd”.

- Pa, da li vi mislite da bilo koji građanin Niša ujutru kad ustane prvo pomisli na to šta li danas rade gradske opštine, njeni čelnici i funkcioneri ili šta li danas ima u planu gradonačelnik?! Ovde se direktno narušavaju prava građana Niša na objektivno i pravovremeno informisanje - kaže Kocic.

Dodaje da ovo nisu suštinski bitne informacije od značaja za javnost, već obaveštenja o radu gradske vlasti! Medijska strategija javno definiše šta je interes javnosti: događaji u lokalnoj zajednici koji direktno utiču na kvalitet života građana, naglašava Kocić.

- To nikako nisu PR aktivnosti gradonačelnika - naglašava Kocić.

Dragan Kocić Dragan Kocić u studiju Južnih vestiKonkurs, na kojem su kao jedini ponuđač pobedile Narodne novine sa cenom od 11.2 miliona dinara za 5 meseci, nije “ništa novo”, ali je, kaže Kocić, to sada pokušaj da se sve stavi u legalne okvire.

- Međutim, to je urađeno vrlo nespretno i ne postoji flagrantniji primer kršenja Medijske strategije. Kriterijumi na konkursu nikako ne smeju biti dikriminatorni, kao što je ovde bio slučaj! Drugo, postupak javne nabavke ne može nikako biti raspisan da bi se poručile usluge javnog informisanja!

Kriterijume konkursa oštro su osudile Medijska koalicija, koju čini svih 5 reprezentativnih novinarskih i medijskih udruženja (NUNS, UNS, Lokalpress, ANEM i NDNV), ali je gradonačelnik Niša Zoran Perišić, odbacio njihov zahtev da se konkurs poništi.

Da li ovo vodi autocenzuri novinara, može li se i šta uraditi da se svim medijima obezbede ravnopravni uslovi na tržištu, opširnije pogledajte u emsiji “15 minuta”.

Najviše gube građani!

Ovakvim konkursima i direktnim finansiranjem određenih medija, najviše gube građani, ocenjuje Kocić.

- Međutim, pitanje da li su oni toga svesni, ukoliko im se preko medija koji se ovako favorizuju servira jedna sasvim druga priča - kaže Kocić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dodo

    06:27 // 29. 9. 2013.

    Hoce li ovaj grad konacno da dobije NOVINE,da kao normalan covek svakog jutra uz kafu,kao nekada,pocnem dan.

  • Dr.Pravdic

    09:48 // 5. 7. 2013.

    Gospodine Kocicu ja sam jedan od onih koji se vec deset godina svakog jutra pita rade li nesto ovi gradski funkcioneri i cinovnici jer vec deset godina niko mi ni na jedan dopis nije odgovorio.

  • hedonist

    09:19 // 29. 6. 2013.

    ponekad mi je krivo,sto sam potpisao peticiju u korist NTV.postali su gori od nekadasnje GTV mileta ilica i RTS-a .prokleta nemastina ih je pretvorila u podguzne muve svih vladajucih koalicija!

    • cica

      06:19 // 29. 9. 2013.

      Znam sigurno da NTV necu gledati dok izvestava poslusnicki i slihta se vlastima a kao na prvom mestu su im gradjani.I novine kada citam prvo pogledam ko je pisao clanak.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: