Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:27, 21. 5. 2019.

| Istražujemo

Inovacije u skrivanju informacija: "Tržnica" izbegla odgovor na zahtev i uputila na Poverenika

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
tržnica
Poverenik kaže da je ovakvo ponašanje "Tžnice" nedopustivo; foto: JV arhiva

Umesto da dostave dokumentaciju o broju ponuđača koji su kontaktirani za kupovinu softvera, traženu zvaničnim zahtevom, u niškom Javnom komunalnom preduzeću Tržnica su novinare uputili na Poverenika za informacije od javnog značaja. U kancelariji Poverenika ističu da je takvo ponašanje rukovodstva Tržnice nedopustivo i da preduzeće ima zakonsku obavezu da odgovori na zahtev.

Iako direktor Tržnice Goran Đorđević tvrdi da su oko nabavke softvera za računovodstvo, vrednog preko 500.000 dinara ispoštovane sve zakonske precudure, on i dalje krije dokumentaciju iz koje bi moglo da se vidi koliko je firmi zaista učestvovalo u nadmetanju za taj posao.

I pored dva printskrina poslatih mejlova iz kojih bi valjda trebalo da se zaključi da su pozivi poslati na adrese 2 firme, na zvaničan zahtev za dostavljanje informacija o tačnom broju ponuđača i njihovim ponudama, iz Tržnice su poslali odgovor da novinari te podatke “potraže od Poverenika za informacije od javnog značaja”.

Povodom zahteva za dostavu kopija svih ponuda za nabavku softvera za proširenje informacionog sistema, na kojoj je posao dobila firma LOGIK molimo da se obratite Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Republike Srbije - naveli su u Tržnici.

Novinari Južnih vesti ovakav odgovor nikada nisu dobili ni od jedne institucije, preduzeća ili ustanove. Pored toga, nemoguće je da odgovore o poslovanju Tržnice ima Poverenik. U kancelariji ovog nezavisnog organa podvlače da je ovakvo ponašanje Tržnice nedopustivo i da ilustruje činjenicu da su najnedisciplinovanija kod pristupa informacijama upravo javna preduzeća.

Dodaje se i da je, s obzirom na to da je više od 15 godina u primeni, neverovatno da javna vlast nije upoznata sa svojim obavezama propisana Zakonom.

Davanje ovakvog odgovora u situaciji kada organ vlasti zna proceduru (da je dužan da informacije učini dostupnim na zahtev tražioca ili da donese rešenje o odbijanju zahteva ako su za to ispunjeni zakonom propisani uslovi) propisanu Zakonom najblaže rečeno je nedopustivo. Stoga će pre biti slučaj da JKP “Tržnica” predstavlja primer i ilustraciju onoga što su inače negativni trendovi u oblasti slobodnog pristupa inforamcijama - navodi Poverenik.

U prilog tome da Tržnica dostavlja informacije novinarima tek nakon intervencije Poverenika govori statistika koja, prema podacima iz ove Kancelarije, pokazuje da je do sada ovom niškom preduzeću upućeno 8 žalbi. Na 7 zahteva su, kaže Poverenik, odgovorili tek nakon što su se novinari obratili Povereniku, a jedno rešenje kojim je Tržnici naloženo da dostavi dokumenta i dalje nije izvršeno.

Novinari Južnih vesti su nakon ovakvog odgovora iz Tržnice, ponovo uputili žalbu.

Inače, pored ovoga, direktor Đorđević selektivno odgovara na pitanja u vezi sa poslovanjem Tržnice. Ili ćuti ili da odgovor, a znao je da šalje i uvrede novinarima. prepiska Prepiska novinara sa direktorom Đorđevićem

Podsetimo, istraživanje Južnih vesti je pokazalo da je krajem 2018. godine Tržnica bez raspisivanja tendera kupila računovodstveni softver od firme LOGIK u kojoj je Goran Đorđević do pre nekoliko godina radio i to upravo na poslovima prodaje softvera.

Pritom, doskorašnja Đorđevićeva privatna firma SoftArt, koju je u međuvremenu preneo na svoju suprugu, na svom sajtu i dalje nudi mogućnost kupovine tog računarskog programa.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Goran Randjelovic

    20:55 // 23. 5. 2019.

    Bezobrazluk

  • Aleksandar

    18:02 // 22. 5. 2019.

    Svakom čoveku sa minimumom inteligencije je jasno da se ovde radi o zloupotrebi položaja, korupciji ili najprostije rečeno-lopovluku.
    I sad se upinjemo da dokažemo da je voda vruća, umesto da, najnormalnije, MUP momentalno obezbedi dokaze i tužilac podigne optužnicu, odnosno krivci budu adekvatno kažnjeni.

  • Savatije

    09:50 // 22. 5. 2019.

    A, gradonačelnik Niša i načelnica Nišavskog okruga ćute. Kao da su van vremena i van zbivanja.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: