Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:05, 1. 3. 2019.

| Istražujemo

Institucije kriju informacije o saobraćajnoj nesreći na naplatnoj rampi "Doljevac"

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
babic, saobracajna nesreca, doljevac
I snimci i policijski zapisnik se drže u tajnosti; foto: A. Kostić

Dok u niškoj Policijskoj upravi kriju službenu belešku o saobraćajnoj nesreći kod doljevačke naplatne rampe, u kojoj su učestvovala službena kola direktora Koridora Srbije u ostavci Zorana Babića, Putevi Srbije odbijaju da obelodane snimke sa kamera naplatne rampe. Navode da snimke mogu da dostave samo tužilaštvu, sudu, ili policiji, iako je deo video materijala već "našao put" do tabloida.

Tragovi kočenja, brzina Babićevih kola, ali i stanje i reakcije učesnika saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi “Doljevac”, u kojoj je stradala 54-godišnja S. G, trebalo bi da su opisani u službenoj belešci saobraćajaca koji su 31. januara izašli na uviđaj.

Međutim, ovaj dokument, tražen zvaničnim zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja, u Policijskoj upravi odbijaju da dostave novinarima Južnih vesti. Umesto zapisnika, novinarima je stiglo obaveštenje da moraju da objasne opravdani javni interes, a kada su to novinari i učinili, u policiji je nastao tajac.

U ovom dokumentu se nalaze informacije o saobraćajnoj nesreći u kojoj je učestvovao javni funkcioner, koji je koristio službeno vozilo u vlasništvu javnog preduzeća - naveli su novinari u dopisu policiji.

Južne vesti su zbog ovoga protiv Policijske uprave Niš uputile žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja.


Snimci tajni, ali ne i za tabloide

naplatna rampa Na naplatnoj rampi se nalazi nekoliko kamera kojima je snimljena saobraćajna nesreća; foto: M. Z.Iako u Putevima Srbije tvrde da snimke sa video-nadzora naplatne rampe mogu da dostave samo tužilaštvu, sudu i policiji, zbog čega su i novinarima Južnih vesti odbili zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, pojedini snimci procurili su do tabloida i na internet. Međutim, nigde nema integralnih snimaka sa svih kamera, a vidljivo je da su na toj doljevačkoj rampi 3 kamere.

U ovom javnom preduzeću objašnjavaju da bi njihovo objavljivanje ugrozilo sprovođenje istrage.

Putevi Srbije su video snimke saobraćajne nezgode koja se desila 31. januara na platnoj stanici "Doljevac" dostavili MUP-u i Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu. Video i audio zapisi i fotografije, odnosno podaci i informacije dobijeni video-nadzorom se koriste samo u svrhu za koju su prikupljeni i dostavljaju se samo nadležnim organima preduzeća, ili državnim organima - navode u Putevima Srbije.

U koju su svrhu dostavljeni tabloidima, nema objašnjenja. Putevima Srbije upućen je i i mejl sa tim pitanjem, kao i da li će biti sprovedena istraga, ukoliko zaista postoji zakonska prepreka da se objave i da se javnost o događaju tačno informiše. Inače, "procurili" su i snimci sa OMV pumpe kod Aleksinca, u kojoj je Babić kupovao 16 minuta pre nesreće. U OMV-u su potvrdili da sarađuju sa nadležnima, ali takođe ne i kako su snimci došli do tabloida.

Podsetimo, ova saobraćajna nesreća koja se dogodila poslednjeg dana januara, mobilisala je javnost jer je u njoj nastradala žena, a njena rođaka teže poveđena, a u automobilu koji je izazvao sudar bio je direktor Koridora Srbije Zoran Babić, koji je i sam povređen.

Babićev vozač D. S. se sumnjiči kao odgovoran za nesreću, a nakon što je uhapšen Osnovni sud ga je pustio na slobodu dok traje istraga.

Dan nakon nesreće Babić je podneo ostavku, a Južne vesti su utvrdile da auto koji se "zakucao" u dva automobila na naplatnoj rampi i u kome je bio Babić nije vlasništvo Koridora. Reč je o "škodi superb" koju je bugarska firma Trace kupila Koridorima - što je bio uslov za posao na izgradnji Koridora 10.

Iako zvaničnih podataka još nema, na osnovu objavljenih snimaka, dostupnih informacija i tumačenja saobraćajnih veštaka, Južne vesti izračunale su da je Babićeva "škoda" u tih 16 minuta pre nesreće išla najmanje 217 km/h.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Nesic

    18:27 // 17. 3. 2019.

    У овом случају је застој у пружању појашњења вероватно с разлогом.
    Али, да ли је исто и са случајем са слетањем аутобуса Дирекције низ Дурмиторску. Већ је почела и друга година а да снимака из аутобуса и оптужница нема. Само је Дирекција због свог возног парка укинула делатност. Тако је на свој начин признала свој удео!
    А правда и закон? Где је?
    Где су снимци?

  • Doktorka Milka

    11:11 // 4. 3. 2019.

    Svakako piše u policijskom izveštaju sa mesta udesa na naplatnoj rampi Doljevac ko je vozio"škodu superb" koja se kretala prekomernom brzinomi: da li Zoran Babić, njegov vozač D.S. ili neko iz bugarske firme Trace. U NIN- u od 28. februara 2019, u tekstu "Naši životi ne vrede isto" novinarke Miljane Nešković, navedeno je da je Z.Babić u telefonskom razgovoru sa suprugom preminule izjavio da ni

    • Doktorka Milka

      11:55 // 4. 3. 2019.

      Z.B. je izjavio da nije vozio on, ”da nije ni naš vozač nego njihov”. Nadajmo se da će porodice usmrćene majke dva sina i njene teško povređene sestre dobiti pravdu, i da će moći da žale na miru. Uz želju za uspešnim oporavkom svih povređenih (5 osoba), nedostaje: gde se oporavlja Z.Babić i da li je usvojena njegova ostavka.

  • Milka

    23:39 // 3. 3. 2019.

    Neupitna je činjenica da je NEKO vozio"škodu superb" . Nadležni nikako da utvrde i objave KO JE TO (Zoran Babić, ili njegov vozač D.S. iz Rakovice ili možda neko treći), a ta škoda se kretala prekomernom brzinom i smrskala je S, Gligorijević. Jedino u NIN- u od 28. februara 2019. u tekstu "Naši životi ne vrede isto" novinarka Miljane Nešković je opisala posetu selu Debelica, kod Knjaževca, i r

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: