Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:40, 28. 2. 2012.

| Istražujemo

Ipak raspisan konkurs za LAF

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
gradska kuca nis
Kabinet gradonačelnika Niša

Gradsko veće Niša na hitnoj telefonskoj sednici danas je odlučilo da raspiše konkurs za izbor članova Lokalnog antikorupcijskog foruma, potvrđeno je Južnim vestima u kabinetu gradonačelnika.

Time je sproveden dogovor sa jučerašnjeg kolegijuma koji je gradonačelnik takođe hitno sazvao. Ipak, ova odluka mogla bi da izazove dodatne nesuglasice po pitanju borbe protiv korupcije u Nišu.

Po podacima iz Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, koji je 2. marta 2011. godine usvojilo Gradsko veće, a jula iste godine i Skupština grada, jedini način da neko bude izabran za člana LAF je da dobije godišnju nagradu koje dodeljuje ovo telo. Tačnije, nije predviđen bilo kakav konkurs.

Ipak, kako nam je nezvanično pojašnjeno u kabinetu gradonačelnika, Gradsko veće je na jučerašnjem vanrednom kolegijumu konstatovalo da je sporna procedura prvobitnog izbora članova LAF.

- Akcionim planom izabrana je Radna grupa, koja je zapravo sve vreme pripremala materijal za početak sprovođenja tog plana. Ali, sam LAF nije nikada formiran - kaže naš sagovornik iz Gradskog veća.

Međutim, u Birou za društvena istraživanja (BIRODI), koji je bio inicijator usvajanja Akcionog plana, a po tom dokumentu je zadužen i za nadzor nad njegovim sprovođenjem, stvari vide bitno drugačije.

-  Ne može lokalna samouprava da imenuje ljude koji će njih da kontrolišu! - kaže Zoran Gavrilović, programski direktor BIRODI.

Gavrilović je pojasnio da je pripremu Akcionog plana obavljala radna grupa, sačinjena od novinara, predstavnika grada i NVO sektora, koja je, kako je i predviđeno, nakon njegovog usvajanja prerasla u Lokalni antikorupcijski forum (LAF).

Osim toga, Gavrilović kaže da je Akcionim planom i jasno definisano kako LAF dobija nove članove, odnosno kako se čuva nezavisnost tog tela od uticaja vlasti.

- LAF jedino može da primi nove članove tako što će nekome dodeliti godišnju nagradu za borbu protiv korupcije, a to se dodeljuje u saradnji sa regulatornim telima i Agencijom za borbu protiv korupcije - rekao je Gavrilović.

Podsetimo, gradonačelnik Niša Miloš Simonović izjavio je juče da LAF nije ni formiran i najavio raspisivanje konkursa za izbor članova tog tela. 

Reakcija gradonačelnika usledila je nakon što je LAF, na čijem se čelu nalazi Gradski većnik i njegov stranački kolega Biljana Jovanović, pozvalo tužilaštvo i MUP da sprovedu istragu o utvrđenim zloupotrebama koje su navedene i izveštaju Državne revizorske institucije.

Po tom izveštaju, samo u 2010. godini iz budžeta Niša zloupotrebljeno je više od milijardu dinara, zbog čega je DRI podneo prijave protiv najviših gradskih funkcionera, među kojima su gradonačelnik, njegov šef kabineta, sekretar Gradskog veća, Gradski pravobranilac, načelnici 4 gradske uprave i direktori nekih od najvećih javnih preduzeća.

Ima još načina borbe protiv korupcije

Govoreći o aktuelnim izjavama gradonačelnika Niša Miloša Simonovića, programski direktor BIRODI Zoran Gavrilović ocenio je da bi borba protiv korupcije mogla da se pokaže i na drugi način.

Kao primer naveo je odbijanje direktorke JP Niška televizija Dragane Nikolić da postpupi po rešenju Poverenika za informacije od javnog značaja i javno objavi ugovore koje ta medijska kuća ima sa javnim institucijama.

- Bilo bi dobro da gradonačelnik pomogne da se ostvari Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i da se obavezujuća rešenja Rodoljuba Šabića sprovode i tako dokaže spremnost za borbu protiv korupcije - rekao je Gavrilović.

Više o ovoj temi možete pročitati u posebnom tekstu - ovde.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ogorceni

    01:04 // 1. 3. 2012.

    Znaci ne mogu da verujem! Lopov uhvacen u proneveri, lopovluku, krsenju zakona, DRI mu podnela prijave a bolesno sujetni um kaze "Ne mozete vi iz antikorupcijskog da me prozivate, sad cu da vas smenim ja sam gazda, samo ja mogu sebe da kritikujem". Patologija! Znaci, dno dna!!! Simonovicu odzvonilo ti je, u cosku(a mozda i corku)!

  • ;-)))

    09:35 // 29. 2. 2012.

    "- Kako je predviđeno Akcionim planom LAF je održao konstitutivnu sednicu, usvojio Statut, Poslovnik o radu i Plan rada. To telo postoji i operativno je - kaže Gavrilović."
    "Lokalni antikorupcijski forum do sada je nekoliko puta javno reagovao. Pre svega u vezi spornih tendera koje je Direkcija za izgradnju grada raspisala za već asfaltirane ulice. Tada gradonačelnik Simonović nije reagovao."
    Dragi naš, ne izabrani, već namešteni gradonačelniče, ne mislite li da je vreme da spustite loptu i zahvalite se partijskim kolegama na nameštenju. Sigrađanima nema potrebe da se obraćate, nagradićemo uskoro Vašu stranku za Vaše postavljenje. Koliko god se čvrsto držali za gradonačelničku fotelju, činjenica je da Vam polako, ali sigurno izmiče.

  • maja conic

    18:55 // 28. 2. 2012.

    nije istina da ovaj LAF postoji, iz pouzdanih izvora znam da nemaju ni dinar planiran u budzetu. A ta Biljana može slobodno da se vrati grobarima.

    • nebudzetski

      14:02 // 29. 2. 2012.

      draga majo,
      da li za vas znaci da ukoliko neko nije planiran u budzetu on ne postoji?!
      kakvo je to poimanje stvari?
      ni ja nisam planirana budzetom, pa da li to znaci da ni ja ne postojim?!
      znam ja da je vama cudno to sto neko radi dobrovoljno i bez dinara nadoknade, ali zamislite - postoje i takvi ljudi!
      i bas ti ljudi, koji u celu pricu usli iz zelje za istinom i pravdom mogu nezavisno i profesionalno da obavljaju posao, za razliku od vas koji ste planirani budzetom i koji cete sve uraditi da opravdate taj budzet ma koliko on bio krivo trosen, sto je na kraju i utvrdjeno izvestajem dri!

    • mira

      09:21 // 1. 3. 2012.

      izgleda da iz "pouzdanih izvora bliskih odanim poslušnicima saznajemo od tih istih poslušnika da LAF ne postoji"???!!! Vrlo pouzdan bezimeni izvor-nema šta da se kaže,ha ha, ha , a pogotovo što izvor zna da nema ni para-to je još fascinantnije.Ljudska glupost nema granice, a najkvarljivija roba je čovek-ovo ne znam iz pouzdanih izvora već sam naučila kao sententiae.Ja bih da gradonačelnika i njegove poslušnike vratimo onima koji su ih doveli ili u njihov zavičaj odakle potiču.Bilo bi bolje za sve nas koji nemamo nikakve pouzdane izvore informacija iz čaršije ili s komšijske kafe,ali i nikakve izvore prihoda!LAF postoji i to je dobro i prave,nekupljene Nišlije su na njegovoj strani.Dobro je da nisu svi u gradu neuke sluge gosp.Simonovića i njegovih koristoljubivih poltrona.

    • mira

      10:03 // 1. 3. 2012.

      Postovana Majo,pouzdan izvor informacija mogu da budu samo pisani dokazi i to ako ih Vi lično imate u posedu.Da ih imate-verovatno bi Vas neko od nadređenih obavezao i da ih čuvate i zabranio Vam da ih iznosite u javnost.Verujem da lično nemate dokaze za ono što ste napisali.A pljuvati po čoveku je ružno, primitivno i ne doseže civilizacijski nivo komunikacije.Više odgovara sokačarskom mentalitetu nego mentalitetu urbanog čoveka.I, na kraju sva je sreća da verovatno niste na poziciji da Vi raspoređujete ljude na radna mesta, a posebno one kojitreba da nam budu uzor po obrazovanju, znanju i poštenju.Neukost se ipak vremenom da ispraviti - znanje se dobija učenjem i ličnim usavršavanjem, a poštenje je kategorija koju neki ljudi teško mogu, ili ne žele da očuvaju zarad ličnih interesa.Samo rezultati rada su reper za stručnost!

    • Dragan Vukadinovic

      21:55 // 1. 3. 2012.

      Ovaj komentar prevazilazi fenomen "Sladja". Maja, seti se bar onog što je i ona uspela da zapamti - "Da smo svako u svom okruženju ispravljali ono što je pogrešno i pogrešne ljude ..."

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: