Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:04, 31. 5. 2021.

| Istražujemo

Ističe rok za rekonstrukciju Trga u Nišu, ali za most od aprila nije bilo ni potpisanog ugovora

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
most gradiliste tvrdjavski foto S.M.
Ističe i rok iz ugovora bez potpisa; foto: S.M.

Firmi Termomont iz Beograda, koja radi rekonstrukciju mosta u centru Niša, istekli su svi ugovoreni rokovi još 15. aprila ove godine. Prema ugovoru vrednom oko 60 miliona dinara koji su 2020. godine potpisali sa Direkcijom za izgradnju, ova firma bi od tog datuma svakodnevno morala da plaća kaznene penale. U Direkciji kažu da postoji Aneks ugovora kojim se rok produžava do 31. maja, ali ga Termomont nije potpisao ni 20 dana nakon što je prethodni istekao, pa pravnici tumače da je ova firma u tom periodu radila bez ugovora i zato morala da bude sankcionisana.

I Trg kralja Milana u centru Niša i Tvrđavski most preko Nišave koji ga povezuje sa tvrđavom trebalo je da budu završeni do kraja 2020. godine. Umesto toga, Nišlije i dalje slušaju o novim rokovima.

Rokovi su definisani ugovorima koje je za Trg potpisala firma Bauvazen, a za most beogradski Termomont. Prvi ugovor, za prvi deo Trga kod parka, potpisan je na leto 2019. godine, pa su zatim potpisana još tri aneksa i rok 3 puta produžen.

Ista firma dobila je i druge poslove oko kompletnog uređenja Trga, dobila je i nova produženja ugovora u kojima rok nije ispoštovan, ali po poslednjem potpisanom rok ističe danas, 31. maja.

Za most je priča ista, a isti je i poslednji datum - 31. 5. 2021. godine, s tim da prema informacijama iz niške Direkcije za izgradnju firma Termomont taj poslednji aneks ugovora nije ni potpisala.

Od najava lokalnih funkcionera da će most izgrađen šezdesetih godina prošlog veka biti rekonstruisan za samo 4 meseca prošlo je 15 meseci.

Međutim, istraživanje Južnih vesti pokazuje da je firma Termomont probila poslednji rok još 15. aprila i da je od tada, prema Ugovoru o izvođenju radova vrednom nešto manje od 59 miliona dinara, već trebalo da im budu obračunati kazneni penali. termomont aneks

Naime, prema dokumentaciji od 5. maja ove godine, koju su Južne vesti dobile od Direkcije za izgradnju grada Niša, Termomont je 25. decembra prošle godine potpisao prvi aneks ugovora kojim je rok za izgradnju od 31. decembra 2020. produžen do 18. marta 2021, kada je umesto gotovih radova stigao novi aneks ugovora kojm se opet produžava rok – ovog puta do 15. aprila.

Od tog datuma postoji novi aneks, ali na tom dokumentu nema potpisa, kako tvrde u Direkciji.

Po zahtevu izvođača radova Termomont doo Beograd, JP Direkcija za izgradnju Grada Niša je potpisala aneks ugovora kojim je produžen rok za izvođenje radova na rekonstrukciji Tvrđavskog mosta do 31.5.2021. Aneks ugovora nismo dostavili iz razloga što je, u trenutku dostavljanja dokumentacije koju ste tražili, isti bio na potpisivanju kod izvođača radova i do tada nam nije vraćen – navode u Direkciji.

Tvrdnje iz Direkcije da aneks postoji, samo ga Termomont nije potpisao, pravnici tumače bez “samo”, jer je prema potpisanom Ugovoru o izgradnji Termomont za svaki dan probijanja roka trebalo da plaća 0,5 % od ukupne cene radova.

Za niškog advokata i bivšeg državnog sekretara Danila Nikolića ovo je problematično, jer kaže da pravno gledano period bez aneksa jeste period u kome izvođač radova radi bez ugovora. U tom slučaju bi trebalo da plati penale.

Ne bi se mogao pokriti taj period novim aneksom, a da se ne plaćaju penali. U pravu važi, a i u ugovoru, da se ne može ugovarati unazad, nego unapred. Rokovi upravo zato i postoje... Ne bi smeo da se antidatira aneks, jer je onda to falsifikat - podvlači Nikolić.

I njegov kolega Darko Blagojević potvrđuje ovo pravno tumačenje - novi ugovor bez potpisa ne važi, važi stari i izvođač bi trebalo da plaća penale jer radovi nisu završeni u roku.

Ukoliko je aneks ugovora sklopljen nakon protoka planiranog roka, prethodnog aneksa ugovora, nastaje neki vid pravne praznine, gde glavnim Ugovorom određeno da se plaćaju penali, koje bi trebalo naručilac posla (Direkcija za izgradnju grada, prim. nov.) da potražuje - ističe Blagojević.

Most je i dalje tek ogoljeni čelični skelet, bez nove staklene ograde i ploča, ali često i bez radnika koji bi trebalo da ga rekonstruišu. Prema Ugovoru o izgradnji, Direkcija je mogla i da raskine ugovor, ukoliko je u određenom roku utvrdila da izvođač nije završio 80 % dogovorenih radova.

Presek izvedenih radova vršiće se u prvoj i drugoj trećini ugovorene vremenske dinamike, svakog poslednjeg dana u periodu. Ukoliko se na dan vršenja preseka radova utvrdi da je izvođač radova izveo manje od 80% vrednosti radova predviđenih dinamičkim planom, naručilac ima pravo da za preostale neizvedene radove raskine ugovor sa izvođačem, bez njegove posebne saglasnosti – navodi se u prvom Ugovoru između Direkcije i Termomonta.

Odgovore na pitanja novinari nisu dobili iz Termomonta, čiji je vlasnik Dejan Burčul rekao da nije upoznat sa situacijom u Nišu i da će se javiti kada se sa njom upozna. Međutim, nakon toga, više nije odgovarao na telefonske pozive.


Ugovori založeni kod banaka

most tvrđavski Ovako je predstavljen budući izgled mosta; foto: Zavod za urbanizamI firma Bauvazen koja radi na rekonstrukciji Trga kralja Milana i firma Termomont koja radi na rekonstrukciji Tvrđavskog mosta su svoje ugovore sa Gradom založile kod banaka.

To znači da sav novac koji grad uplaćuje za radove ne ide ovim firmama, već na račune banaka.

Podsetimo, slična je bila situacija još 2016. godine, kada je firma koja je krpila rupe na niškim ulicama, založila svoje ugovore sa Gradom.

Zbog takvog poslovanja reagovalo je i niško Pravobranilaštvo.


Sotirovski kaže prvo trg pa most, struka tvrdi obrnuto

most tvrđavski foto: JV/T. T.Gradonačelnica Niša Sotirovski 20. maja je izjavila da most ne može biti rekonstruisan dok se ne završe radovi na samom trgu.

Ono što sa sigurnošću mogu da vam kažem to je da most ne može da se završi dok se ne završi Trg. Kada se završi Trg preći će na most, ograda je stigla. Ograda po našem dogovoru neće biti montirana zato što je staklena dok se ne završi samo popločavanje da ne bi bilo oštećenja i onda da konačno pustimo i Trg i most i fontanu u rad i da se posao preseli na neku drugu stranu jer ovo zaista predugo traje – rekla je Sotirovski.

Međutim, građevinski inženjer Danijel Dašić tvrdi da je situacija upravo obrnuta – da bi morali prvo da završe most, da bi se završila rekonstrukcija Trga kralja Milana.

Ne može trg da se završi. Ploče se ređaju preko mosta. Moraš prvo da završiš most da bi poređao ploče – kaže Dašić.

Podsetimo, rekonstrukcija centra Niša traje od juna 2019. godine. Trebalo je da radovi budu završeni poslednjeg dana 2020. godine, ali su rokovi ipak produžavani.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Soplitam Dzabe

    23:44 // 6. 6. 2021.

    Mislim da je tvrdjava brze napravljena od ovog mostica.

  • Neretva

    22:47 // 2. 6. 2021.

    Pozovite Vladu"Minera" (Jul Brinera) da napravi most, kao što je napravio most u filmu Neretva.

  • Varljivi dribling

    06:19 // 1. 6. 2021.

    Nešto se dešava zadnjih nekoliko dana, ne javlja nam se naš komentator sa brda, zvani Čudesni dribling. Svi ovi naši komentari nisu celoviti bez njega i bez Des - pota. Da gi nisu apsili?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: