Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:24, 29. 7. 2019.

| Istražujemo

Izgradnja KC Niš - ministar govorio da neće, ali sve dodatne radove plaćala država

Autor:Stefan Marković, Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
klinički centar
Od 205 priznatih dana kašnjenja, ISNO-u su naplaćeni penali za samo 23; ostalo su platili građani; foto: P. B.

Ni nakon godinu i po dana od otvaranja novog Kliničkog centra u Nišu ne zna se ko je odgovoran za probijanje rokova. Iako su predstavnici vlasti tada tvrdili da je krivica na onom ko gradi - firmi INSO i da država neće plaćati penale, istraživanje "Južnih vesti" pokazuje da je odgovornost ipak preuzela država i prihvatila da parama građana plati 5,4 miliona evra za kašnjenje i nepredviđene radove.

Ni bog otac ne zna gde su otišle pare za zdravstvo - rekao je nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić. O svojim mukama su zvaničnici naročito govorili dok je građen niški KC, pa su se ministar Zlatibor Lončar i direktor ove zdravstvene Zoran Radovanović ustanove žalili na glavobolje.

Uzrok glavobolje - stalno probijanje rokova. Za to su krivili italijanskog izvođača INSO sa kojim je 2013. sklopljen ugovor na skoro 32 miliona evra. Ministar Lončar na otvaranju KC Niš decembra 2017. bio je izričit da državu kašnjenje neće koštati ništa.

Neće država platiti nikakvu odštetu. Budite sigurni - tvrdio je tada Lončar.

ugovorni dodatak Lončar je decembra tvrdio da državu neće ništa koštati produžetak radova, a samo mesec dana ranije je potpisao dokument koji ga demantuje; printskrin; Ugovorni dodatakMeđutim, kada je ovo izjavio, potpis ministra već je bio na dokumentu u kome je predviđeno da izvođač od države dobija dodatni novac. Dokumentacija do koje su došli novinari Južnih vesti kaže da je ministar mesec dana pre pompeznog otvaranja već potpisao dodatak ugovora i Sporazum Srbija - INSO o mirnom rešenju spora u kojem stoji da INSO sa gradnjom kasni opravdano i za to i dodatne troškove im još i građani plaćaju 1,7 miliona evra.

Od 205 priznatih dana kašnjenja, izvođaču se stavljaju na teret samo 23, piše u dodatku ugovora.

Međutim, tu nije kraj troškovima preko ugovorene cene. Još 3,7 miliona evra država je dala kompaniji INSO za nepredviđene radove, izvođene od 2014. do kraja 2017. Neki od tih radova bili su zamena već ugrađenog linoleuma za 24.600 evra ili nepredviđeni radovi na metalnim protivpožarnim vratima vrednim čak 150.000 evra.

Ministarstvo zdravlja nije odgovorilo na pitanja Južnih vesti da li su i kada uplatili novac INSO-u i da li su dodacima na ugovor prihvatili odgovornost za kašnjenje. Na pitanja nisu odgovarali ni iz italijanske kompanije.

Jedan od onih koji je govorio da ima glavobolju zbog kašnjenja oko izgradnje novog Kliničkog centra i koji je upirao prst u Italijane bio je i direktor ove ustanove Zoran Radovanović. Sada i on ćuti i ne komentariše saznanja Južnih vesti.

kc nis infografik


Lončareva istraga koje nema

Ministar Lončar rekao je oktobra 2018. za Insajder da se vodi istraga o svemu što se dešavalo oko izgradnje KC Niš. Nije precizirao ko istražuje ovaj slučaj, pa su usedile interpretacije da se time bavi samo Ministarstvo u internoj istrazi ili Tužilaštvo.

Međutim, Južnim vestima iz Ministarstva zdravlja rečeno je da oni ne vode nikakve istrage.

Ministarstvo zdravlja nije nadležno za sprovođenje istraga, već nadležni državni organi, koji vode istragu i bave se ovim slučajem. Ministarstvo zdravlja u ovom kao i u svakom drugom slučaju postupa isključivo po nalogu nadležnih organa i službi - istakli su u Ministarstvu.

lončar Lončareve izjave stručnjaci ocenjuju kao politikanstvo; foto: Vanja KeserOni koji jesu nadležni za istrage kažu da nikakve istrage i nema. U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije pri nadležnom Višem javnom tužilaštvu u Nišu kažu da se nikakav postupak u vezi sa izgradnjom KC Niš ne vodi, niti se vodio.

Lončarevu istragu koje nema, Zlatko Minić iz "Transparentnosti Srbije" ocenjuje kao politikanstvo.

Ministar Lončar priča političku priču potpuno praznu i šuplju, zato što je svestan da ni on nema nikakvu političku odgovornost. Da li će nešto dobro raditi ili ne, neće uticati na to da li će on biti ministar ili ne - rekao je Minić.


Marko Blagojević: Država je prošla sjajno

marko blagojević Blagojević kaže da nema nevinih, već samo "krivih i krivljih"; foto: Medija centar BeogradPredsednik Srbije Aleksandar Vučić dok je izgradnja kasnila govorio je:

- da mu je teško,

- da bi ih terao “lopatu po lopatu” da završe radove,

- da se živ jede što se nije preselio na 4 meseca u Niš.

Iako se Vučić nije preselio, u Niš je poslao direktora Kancelarije za javna ulaganja Marka Blagojevića da ubrza radove. Za sve što se dešavalo oko izgradnje Kliničkog centra Blagojević i tada i sada kaže da nema nevinih, već krivih i krivljih, a za odgovorne smatra i izvođača i Ministarstvo. Ipak, tvrdi da je država prošla sjajno.

Sa svim uračunatim dodatnim troškovima, mi smo dobili Klinički centar izuzetnog kvaliteta po izuzetnoj ceni. Jer prva naredna ponuda bila je 40 miliona evra, ako se ja ne varam. A vodite računa i taj izvođač da je dobio posao i on bi isto imao ove nepredviđene radove. Mi smo prošli sjajno, ali na štetu izvođača. Ako izuzmemo produženje vremena koje je bilo potrebno da se KC završi, u odnosu na situaciju na tržištu danas, tu je izvođač na gubitku - tvrdi Blagojević.

Dodaje i da ne zna za projekat gde ne postoje nepredviđeni radovi.

Koji su to nepredviđeni radovi i koliko su ih plaćali, nisu znali ni građani, a Minić smatra da je čitav proces mogao i morao da bude mnogo transparentniji.

Što se tiče kašnjenja postoje nadzorni organi. Prema informacijama do kojih smo mi došli u to vreme, spoljni nadzor je upozoravao na sve potencijalne probleme i moguće kašnjenje. Ministarstvo kao nosilac posla moralo je da reaguje. Izveštaji o sprovođenju nadzora bi morali da se objavljuju redovno i budu javno dostupni - ističe Minić.

Minić kaže da je to obaveza vlasti jer građani moraju da znaju sve o kašnjenjima i na šta se tačno njihov novac troši.

Dokumenti za preuzimanje

  1. Ugovorni dodatak 2 (preuzmi) - 1,136.93 KB
  2. Ugovorni dodatak 3 (preuzmi) - 1,765.91 KB
  3. Ugovorni dodatak 4 (preuzmi) - 1,945.97 KB
  4. Ugovorni dodatak 5 (preuzmi) - 4,321.44 KB
Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dsc

    22:59 // 7. 6. 2020.

    Narod interesuje svaki dinar koji je utrosen i gde je otisao. Odlican tekst veliki novac je u igri. Lopovi u zatvor! Da je ovde g. Putin sve bi postrojio i svi bi bili osudjeni. Nezadovoljan je narod ali niko to ne slusa.

  • Aca A.

    17:35 // 29. 7. 2019.

    Da li je u pitanju vasa zlonamernost ili zaista ne znate sta u gradjevinarstvu znaci termin "dodatni radovi"? Pa naravno da se dodatni radovi placaju, aman ljudi. I kakve veze imaju kasnjenja sa isplatom dodatnih radova? Svako danas sebe zove novinarem....

  • Toni

    16:07 // 29. 7. 2019.

    Molim J Vesti da kada pišu već o novom KC Niš pišu o pola KC Niš jer je druga polovina ostala stara i nikakva. Napišite zašto nije planirana nova zgrada za sve klinike ,decu i trudnice....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: