Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:13, 19. 7. 2019.

| Istražujemo

Javna preduzeća i saradnja sa “Niškim portalom” - kriterijumi nejasni, obaveze neispunjene

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
niški portal
Kriterijumi nejasni - ugovori neispoštovani - građani platili; foto: S. M.

Niška javna preduzeća koja za promociju plaćaju Niškom portalu, koji je u vlasništvu supruge direktora niške Tržnice i istaknutog člana Srpske napredne stranke, uglavnom ćute o saradnji i kriterijuma zbog kojih su za reklamiranje izabrali baš ovaj medij. Neka preduzeća pak spominju objektivnost, ali i navodnu veliku čitanost portala. Stručnjaci ocenjuju da je saradnja sumnjiva i da zbog netransparentnosti podseća na radnju iz serije Černobilj.

Praznične čestitke niških javnih preduzeća, baneri i intervjui sa direktorima samo su neki od sadržaja koji se novcem građana, kako piše u ugovorima, plaćaju Niškom portalu u vlasništvu Jelene Đorđević, supruge direktora niške Tržnice i funkcionera SNS Gorana Đorđevića. Na ugovore stavlja potpis nekadašnji saradnik porodice Đorđević i vlasnik progamerske firme Cloudcode Miloš Stošić, koji, prema impresumu, u Niškom portalu ima upravljačka prava.

ugovor Ugovor sa između Cloudcode-a i Naissusa za medijsku promociju na "Niškom portalu"Nišlije plaćaju sve, ali na ovom portalu često nema ugovorom dogovorenog sadržaja, baš kao što nema ni jasnog objašnjenja iz javnih preduzeća zašto su za promociju birali baš ovaj portal.

Dok, recimo, u Parking servisu ne govore o kriterijumima, direktor Naissusa Igor Vučić, kaže da su se rukovodili time što Niški portal može “najprofesionalnije da promoviše prave vrednosti niškog vodovoda”. Ovaj medij je, dodaje, "zadovoljio njihove kriterijume", za šta, prema ugovoru, građani plaćaju 15.000 dinara mesečno.

JKP Naissus se pri izboru medija koji će pratiti i predstavljati rad našeg preduzeća, isključivo rukovodi time da to trebaju biti mediji koji će na najprofesionalniji način promovisati prave vrednosti niškog vodovoda, a samim tim i Grada Niša. Takođe, od izuzetne važnosti je da mediji istovremeno, nepristrasno iznose novinarska zapažanja i komentare o svim aktivnostima JKP Naissus - rekao je Vučić.

O tome da li su razmatrani i drugi mediji i zašto postupak nije bio tansparentan, odgovori iz Vodovoda su izostali.

Za intervju sa direktorom je platila i Gradska toplana, ali on nije emitovan do isteka ugovora maja ove godine. Intervju i čestitke Toplane, građane, prema ugovoru, koštaju 7.000 dinara, a odgovor na pitanje zašto naručenog intervjua nema - novinari Južnih vesti čekaju od direktora Predraga Milačića.

Ni u Ništanu, u kojem tvrde da se u ovakvim slučajevima ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama i dalje ne odgovaraju na dodatna novinarska pitanja u vezi sa odabirom medija za reklamiranje.

Na osnovu Zakona u javnim nabavkama, nabavke na koje se Zakon ne primenjuje: koje se odnose na kupovinu, razvoj, produkciju ili koprodukciju radio i televizijskog programa ili vremena za emitovanje programa, s tim što se na nabavku dobara, usluga ili radova potrebnih za produkciju, koprodukciju ili emitovanje takvih programa primenjuje ovaj zakon - napisali su kratko iz Nišstana.

Podsetimo, pored para koje dobija na medijskim konkursima, Niški portal čija je vlasnica supruga direktora niške Tržnice i funkcionera SNS, od više javnih preduzeća svakog meseca dobija i do 50.000 dinara.


Neka preduzeća platila iako se nisu nikada reklamirala

Za razliku od njih, u Objedinjenoj naplati, koja plaća i do 50.000 mesečno za promociju - koje čak i nema na portalu - kažu da imaju saznanja da je Niški portal "jedan od medija sa najvećim brojem pregleda u regionu". To je jedan od ključnih kriterijuma za odabir ovog medija, a druge medije, kažu nisu ni pozivali.

Obzirom da Niški portal ima jedan od najvećih broja pregleda, po saznanjima kojima raspolaže Objedinjena naplata, kada su u pitanju sve kategorije internet portala u regionu i izuzetnu ekonomičnost i povoljnost predmetnog ugovora, doneta je odluka o ekonomičnosti nabavke u celini, kao i po obligacionim stavkama, čime je obezbeđena ekonomičnost predmetne nabavke - ističu u Objedinjenoj naplati.

Međutim, iako je Objedinjena naplata sklapala ugovore i prošle, kao i ove godine, kako sami kažu, dosad se nisu promovisali, iako su platili.

Na navedenom portalu do ovog poslovnog perioda, JKP Objedinjena naplata, kao organizacija, nije sprovodila bilo kakve promotivne ili druge aktivnosti - navode u Objedinjenoj naplati.

Ipak, dodaju, da video-intervjui kojih ima u ugovoru, ali ne i na portalu, jesu snimljeni, ali je odlučeno da budu emitovani u septembru ove godine.

Takođe, Objedinjena naplata je imala skoro isti ugovor i 2018. godine, a te godine, iako je po ugovoru trebalo da budu emitovana 2 video-intervjua, njih nema na Niškom portalu.


Skoro 40.000 srpskih sajtova čitanije od "Niškog portala"

Zbog netransparentnosti kojom je obavijen ovaj slučaj, direktor Agencije za istraživanje Plum mark Nikola Jovanović, kaže da ga čitav slučaj saradnje niških javnih preduzeća sa Niškim portalom podseća na radnju serije Černobilj. On smatra da bi javne ustanove, preduzeća i institucije trebalo da imaju organ koji će da kontroliše tok novca građana koji ide za reklame.

Ja mislim da u okviru tih koji plaćaju te reklame da postoji neko ko će da kontroliše kako se troši novac. Mora da postoji takav neki organ, a ne da se mi bavimo time i da otkrivamo. Ja ne znam kolika je posećenost tog sajta, ali sam siguran da to nije bio razlog za odabir. Meni sve ovo liči na ovu seriju Černobilj. Bavimo se lažima - ističe Jovanović.

niski portal Niški portal nije među najčitanijim portalima u regionu - pokazuju analitikeU prilog tome, da velika posećenost sajta Niški portal nije mogla da bude presudna za reklamiranje javnih preduzeća, govore podaci sa javno dostupnih analitika, poput similarweb.com.

Prema njihovim merenjima Niški portal je na 39.805 mestu po čitanosti u Srbiji, dok je, od regionalnih portala, primera radi, Jugmedia na 1.576. mestu, Niške vesti na 1.506, a Južne vesti, na 352. mestu.

Podsetimo, glavna i odgovorna urednica Niškog portala Jelena Đorđević je umesto odgovora na pitanja od javnog interesa o saradnji sa javnim preduzećima poslala novinaru Južnih vesti pitanja. U njima etiketira Južne vesti, a novinaru čak i nudi posao.

Dugogodišnji novinari i urednici to ocenjuju kao opasan način ponašanja onih koji dok su na vlasti počinju da se poistovećuju sa državom i budžetom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petko

    09:31 // 21. 7. 2019.

    Sindikat Nezavisnost se žestoko bori protiv ovakvih SNS profitera.
    Samo napred, počnemo čišćenje od Tržnice !

  • EU Posmatrač

    11:25 // 20. 7. 2019.

    Ako direktor smatra da je Niški portal najprofesionalniji onda nabavka nije ni potrebna. Direktore, ako ste sve nabavke radili po ovom kriterijumu onda inspektori iz privrednog kriminala ima šta da rade!

    • uvek ima

      19:32 // 20. 7. 2019.

      uvek ima sta da radi kriminalna policija ali.... iz nekog razloga ne radi :)

  • Dimnjak

    08:33 // 20. 7. 2019.

    Ima li neka afera,da Objedinjena i Toplana nisu umesane ?

    • mile komsija

      07:11 // 21. 7. 2019.

      Jasi jasi jasi ovaj narod djihaaaaaaaa

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: