Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:40, 25. 11. 2016.

| Istražujemo

Jonić osuđen zbog neprijavljivanja funkcije

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
jonic
Jonić samo arhivira sudske presude; foto: JV arhiva

Pošto je 2012. godine, u vreme dok je bio direktor niške “Pčelice”, postao odbornik u Skupštini Opštine Pantelej, a to nije prijavio Ageniciji za borbu protiv korupcije, Zoran Jonić je proglašen krivim i za ovaj prekršaj je samo opomenut.

U presudi Prekršajnog suda navodi se da je Jonić funkciju odbornika, tada kao član Ujedinjenih regiona Srbije zadužio 19. juna 2012. godine, ali nije u zakonskom roku od 3 dana o tome obavestio Agenciju.

Zbog toga je Agencija povela postupak protiv Jonića zbog neprijavljivanja druge funkcije i mogućeg sukoba inetresa i donela rešenje da njemu prestaje odbornička funkcija “po sili zakona”.

presuda Presuda Prekršajnog sudaMeđutim, Jonić se na ovo rešenje žalio, a ceo slučaj je završio na Prekršajnom sudu. Sudija je, i pored obrazloženja Jonića “da mu nije bilo poznato” da ima 3 dana za prijavljivanje funkcije i “da je smatrao da će sekretar Skupštine da ih obavesti šta treba da rade”, utvrdio da je direktor “Pčelice” prekršio zakon i da je kriv.

Kriv je što je kao direktor “Pčelice” imenovan za javnu funkciju odbornika u Skupštini Opštine Pantelej, a nije u zakonskom roku od 3 dana od imenovanja podneo Agenciji za borbu protiv korupcije zahtev za davanje saglasnosti - piše u presudi.

Ovaj slučaj je okončan u 2014. godini, a sudija Svetlana Zdravković je Jonića samo opomenula zbog učinjenog prekršaja. Platio je 1.000 dinara za sudske troškove.

Jonić je u međuvremenu podneo ostavku na mesto odbornika, skoro godinu dana nakon imenovanja, i člansku kartu URS zamenio članskom kartom SNS.

 On već mesecima ne odgovara na pozive i poruke novinara Južnih vesti.


Samo opomena zbog propusta suda?

Kako piše u obrazloženju presude, sudija Zdravković je Jonića samo opomenula, jer je “prekršaj priznao, učinio ga je iz nehata, a u međuvremenu je podneo ostavku i do sada nije prekršajno kažnjavan”.

Sudija je, kako piše, bila na stanovištu da će se i “opomenom postići svrha kažnjavanja”.

Međutim, to Joniću nije bio prvi prekršaj i već je bio kažnjavan. Opštinski organ za prekršaje Niša, preteča Prekršajnog suda, kaznio je Jonića 2002. godine zbog toga što je u holu škole, kao direktor OŠ "Čegar" pretukao učenika.

On je kažnjen zbog remećenja javnog reda i mira i tada je platio kaznu od 1.000 dinara i 200 dinara za sudske troškove.

Podsetimo, Jonić je direktor Predškolske ustanove “Pčelica” od 2008. godine, a pre toga je bio profesor fizićkog i direktor Osnovne škole “Čegar”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Pera

    08:16 // 28. 11. 2016.

    Nekada su se i zbog kritike ljudi povlacili sa funkcije! Nekaaadaaaa

  • ups

    19:41 // 27. 11. 2016.

    opa Djurdjo

  • Vladica Veljkovic

    18:58 // 26. 11. 2016.

    Nije morala ni da ga opominje,njima je sve dozvoljeno uz blagoslov svemucnog AV.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: