Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 27. 6. 2017.

| Istražujemo

Još jedan ponuđač osporio tender za opremu KC Niš, zahteva poništenje ugovora

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
klinički centar
Koliko će naposletku loše pisan tender koštati građane Srbije?; foto: JV/P. B.

Nakon što je na osnovu zahteva kompanije “Medicom” poništen tender za nabavku medicinske opreme Kliničkog centra Niš, ali ne i sam ugovor sa kineskom firmom koja je obezbedila opremu, i kompanija "Odelga med" iz Austije je osporila javnu nabavku. Kao odštetu, Ministarstvo zdravlja će ovoj firmi morati da plati oko 2 miliona dinara, a oni pored toga zahtevaju i poništenje ugovora.

Prema dokumentaciji Republičke komisije za zaštitu prava ponuđača, u koju su uvid imali novinari Južnih vesti, vlasnici “Odelga med”-a iz Austrije i “Monpeta” iz Srbije, koji su na javnoj nabavci učestvovali zajedno, tvrde da je sporno odbijanje njihove ponude, ali i zaključenje ugovora vrednog skoro 2 milijarde dinara sa kineskom firmom “China sinopharm”.

zahtev Ministarstvo će morati da plati odštetu od gotovo 2 miliona dinara; iz Rešenja Republičke komisijePravni zastupnik ovih firmi Marko Maksimović ističe da je sa “stanovišta zakona i odluka Republičke komsije za zaštitu prava, ugovor sa kineskom firmom apsolutno ništavan i da se to dokazuje na sudu".

Svako lice koje ima saznanja o ništavosti tako potpisanog ugovora i ima interes, ima pravo da u zakonom određenom roku pokrene postupak utvrđivanja ništavosti pred nadležnim sudom. Šta više, Republička komisija za zaštitu prava ima obavezu da pred nadležnim sudom pokrene postupak utvrđivanja ništavosti zaključenog ugovora o javnoj nabavci ako na bilo koji način sazna da je zaključeni ugovor ništavan - kazao je Maksimović.

Iako nije želeo da govori o eventualnim tužbama, Maksimović kaže da će “svi naredni njihovi koraci zavisiti od daljih odluka Republičke komisije”.

Podsetimo, najpovoljniju ponudu za opremanje novoizgrađene zgrade Kliničkog centra je dala kineska državna kompanija "China sinopharm international corporation", sa kojom je 7. aprila potpisan ugovor o tome.

Međutim, srpska kompanija "Medicom" se žalila i Komisija za zaštitu prava u javnim nabavkama je 18. aprila poništila sporni tender, ali ne i ugovor koji je po tom tenderu potpisan.


Koliko će loše napisan tender da košta Ministarstvo?

Nakon što je Republička komisija usvojila zahtev "Medicoma" iz Šapca, koja je osporila tender jer se nije nalazio u planu javnih nabavki, što je prema Zakonu obavezno, Ministarstvu zdravlja je naloženo da ovoj firmi isplati 500.000 dinara.

Međutim, firmami "Odelga med" iz Beča, Ministarstvo će morati da plati trostruko veći iznos.

Obavezuje se naručilac Ministarstvo zdravlja iz Beograda da podnosiocu zahteva "Odelga med" iz Beča-Austrija, nadoknadi troškove postupka zaštite prava u iznosu od 12.500 evra u dinarskoj protivrednosti - navodi se u rešenju Komisije.

Pored toga, Republička komisija nalaže Ministarstvu da uplati i dodatnih 200.000 dinara na ime angažovanja advokata.

Međutim, komentar od Ministarstva zdravlja u vezi sa poništenim tenderom novinari Južnih vesti nisu dobili ni nakon više od mesec dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Posmatrac

    21:00 // 27. 6. 2017.

    Kako je krenulo, na kraju ce prodati ovu ruznu zgradurinu strancima- da bi Srbija platila odstetu strancima (umesto obratno!). Ludilo i zona sumraka u ovoj zemlji, gradu, drzavi- ako ovo vise uopste i moze da se smatra gradom i drzavom.

  • DZUNICU TREBA DRUSTVO

    20:14 // 27. 6. 2017.

    Ne verujem da nekog iznenadjuju ovakve stvari.
    Sve je to nesto sto je kod nas potpuno ocekivano.
    Jedino mislim da je sve to samo vrh ledenog brega.
    Apatija naroda je najveci krivac za sve sto se desava.
    Kad se javi bilo kakva reakcija naroda, odmah se
    nadje i neko alternativno resenje, ali sve dok narod
    cuti, pojedinci ce da sprovode samovolju.
    Dzunicu i onako treba drustvo, pa samo neka izvole.

  • Aperkat

    19:20 // 27. 6. 2017.

    Ministarstvo nece kostati nista ova farsa ,vec poreske obveznike!
    More,ne zasluzujemo ni bolje,zatucani,samozivi ,letergicni i uplaseni!

    Tek ima da nas jasu i prave budalama a ispastace nasa deca!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: