Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:47, 11. 6. 2015.

| Istražujemo

Još traje istraga o falsifikatu diplome direktora Pozorišta

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Narodno pozorište Niš
Igre pod maskama; Narodno pozorište u Nišu; Foto: arhiva Južnih vesti

Već 6 meseci policija po nalogu Osnovnog tužilaštva proverava ko je falsifikovao podatke o diplomi upravnika niškog Narodnog pozorišta Ivana Vukovića, na osnovu kojih je on izabran na tu funkciju.

Kako je Južnim vestima rečeno u niškoj policiji, istraga se i dalje vodi protiv "nepoznatog počinioca".

Rad i provere po predmetu su u toku i nakon okončanja otkrivanja učinioca krivičnog dela zloupotreba službenog položaja iz čl. 359. Krivičnog zakonika, Osnovnom javnom tužilaštvu biće dostavljen izveštaj ili krivična prijava - saopšteno je iz policije.

(/slika2)Podsetimo, Ivan Vuković je na predlog Odborničke grupe Srpske napredne stranke 18. septembra 2012. godine postavljen za v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Nišu.

Međutim, kako su Južne vesti ubrzo otkrile, iako je za prvog čoveka niškog teatra izabran kao "diplomirani reditelj", Vuković je tada imao samo diplomu srednje škole.

Podneli smo zahtev za otkrivanje nepoznatog izvršioca, onog lica koje je Skupštini Grada Niša pripremilo predlog rešenja za imenovanje vršioca dužnosti direktora Narodnog pozorišta Niš, a da prethodno nije pribavilo dokaze da Ivan Vuković ima završen fakultet - saošteno je tada iz Tužilaštva.


Krivac se traži među "opštinarima", ne među političarima

Iako je predsednik skupštinskog Odbora za imenovanja Dejan Jovanović (SNS) pred policijom potvrdio da je lažnu Vukovićevu biografiju dostavila odbornička grupa SNS, čiji je on zapravo šef, u Tužilaštvu su tada pojasnili da je istraga usmerena na drugu stranu.

Mi utvrđujemo koje je to lice koje je trebalo da pribavi dokumentaciju i proveri da li Vuković ispunjava uslove. S obzirom na to da nisu proverili da li lice za koje daju predlog ispunjava uslov, ta lica su, po nama, odgovorna - rekao je Saša Đokić, osnovni javni tužilac.

To, pojašnjava Đokić, svodi istragu na službenike Skupštine Grada.

Oni su bili dužni da pre nego što pošalje predlog u kome piše da je "diplomirani reditelj", ima zaista pred sobom svu dokumentaciju. A on to očigledno nije imao pred sobom, a poslao je predlog - rekao je Đokić.

Tužilaštvo je istragu pokrenulo sredinom decembra prošle godine.


U međuvremenu napredovao

I pored skandala sa falsifikovanjem diplome, novembra 2013. godine odbornici vladajuće većine Vukovića imenovali su za upravnika Narodnog pozorišta.

Međutim i to imenovanje je pod znakom pitanja jer po mišljenju Ministarstva rada Vuković nije ispunjavao uslov iz Statuta - nije imao "najmanje 5 godina radnog iskustva u struci".

Naime, funkcija u niškom teatru mu je bila prvo radno mesto u životu.

Marta ove godine Viši sud je potvrdio da Vuković nije ispunjavao uslove za tu funkciju i poništio je konkurs za njegov izbor. On se na to žalio, pa se očekuje da Apelacioni sud uskoro donese konačnu presudu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragoljub J.

    09:30 // 12. 6. 2015.

    Pola godine je prošlo od kada naša mila i nikad prežaljena Kultura više nije sa nama. U potpisu: ekipa grobara niške kulture. Mrtvozornik: Periša, ukopnik: Deki Jovanović, lopata: Ivan Vuković. Amin.

  • Ivan

    08:50 // 12. 6. 2015.

    Ovo se, inace, moze proveriti u roku od nedelju dana. Zapravo, sama provera traje 5 minuta, ali ok, ajde nek bude 7 dana. Sve preko toga je cista opstrukcija.

  • andjelko

    08:22 // 12. 6. 2015.

    Sve je to ista prica kao i sa ostatkom SNS. Svaki dan pune novine tekstova o 10 polozenih ispita za 3 dana, predsednik ne zna ni gde mu je fakultet...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: