Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 4. 12. 2017.

| Istražujemo

Jovanović ostaje pri tome da nije morao da proverava Vukovićevu biografiju

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
sud
Odbrana: Jovanović "samo izneo mišljenje i za to ne može da odgavara"; foto: JV

Dok tužilac tvrdi da je nekadašnji predsednik Odbora za imenovanja i sadašnji predsednik Opštine Niška Banja Dejan Jovanović morao da proveri ispravnost biografije Ivana Vukovića, pre nego što je prosledi Skuštini Grada na usvajanje kada je Vuković imenovan za v. d. upravnika Narodnog pozorišta Niš, Jovanovićev advokat to negira i kaže da to nije ni bilo tada definisano Zakonom.

Dejan Jovanović Tužilaštvo kaže da je Jovanović namerno dostavio falsifikovana dokumenta; Dejan Jovanović (levo), foto: Arhiva JV / P. BlagojevićSuđenje Jovanoviću kome se stavlja na teret falsifikovanje Vukovićeve biografije, konačno je nastavljeno, ali uprkos tome što je Viši sud prvostepenu oslobađajuću presudu vratio na ponovno suđenje u Osnovni sud da bi se utvrdilo da li je Jovanović morao da proveri konkursnu dokumentaciju pre nego što je dostavi niškoj Skupštini na usvajanje, nema novina. Ni tužilac, ali ni optuženi ne menjaju svoje iskaze i ne odstupaju od prvobitnih stavova i dokaza.

Zamenik javnog tužioca Osnovnog tužilaštva Niš Ljubomir Kostić kaže je Jovanović bio svestan da falsifikovanu biografiju šalje Skuštini Grada na usvajanje.

Svi navodi dokazani ovde na sudu da je optuženi Jovanović garantovao da Ivan Vuković ispunjava propisane uslove za mesto upravnika Pozorišta, a znao je da to nije tačno i to je dostavio Skupštini Grada - naveo je Kostić.

Međutim, Jovanovićeva odbrana tvrdi da je on tada kao šef odborničke grupe samo "izneo svoj predlog" i da zbog toga ne može biti kažnjen.

Smatram da dokument nema svojstvo javne isprave. jer ne sadrži pečat javnog organa, već SNS-a, a i po stavu predstavlja samo predlog, a ne odluku koja proizvodi pravno dejstvo. Osim toga, odbornik ne može odgovarati za izneti stav ili mišljenje, a okrivljeni Dejan Jovanović je upravo postupio kao šef odborničke grupe - rekao je Jovanovićev advokat.

On je dodao da prema Zakonu o kulturi, u periodu kada je Vuković postavljen na čelo niškog Pozorišta, nije bilo definisano da vršilac dužnosti mora da ispunjava iste uslove kao i direktor, što je promenjeno u Zakonu iz 2016. godine.

Podsetimo, Jovanović se tereti da nije proveravao spornu Vukovićevu dokumentaciju koju je kao predsednik Odbora za imenovanje u Nišu prosledio dalje Skupštini Grada. Nakon pisanja Južnih vesti da je Vukovićeva biografija falsifikovana, tužilaštvo je pokrenulo postupak, koje je i utvrdilo da je za falsifikovanje biografije krivac neko iz SNS.

Nakon nekoliko meseci saopšteno je i da se razmatra odgovornost zaposlenih u Gradskoj upravi, ali je na kraju, avgusta 2016. godine, podiglo optužnicu protiv Dejana Jovanovića.

Nepravosnažnom presudom Osnovnog suda u Nišu Jovanović je marta ove godine oslobođen optužbi.

Međutim, avgusta ove godine, Jovanović se vratio u okrivljeničku klupu, na osnovu tvrdnje tužioca da je "nejasno kako to da u postpuku predlaganja lica za vršioca dužnosti nije predviđeno da se biografije lica koja se javljaju kao kandidati proveravaju od strane okrivljenog ili drugog organa".


Andrejević: Vukovićeva biografija je samo prošla kroz prostorije SNS

dejan "Sporna biografija samo prošla kroz prostorije SNS, ali je niko nije čitao"; foto: JKP "Naissus"Falsifikovana biografija Ivana Vukovića, zahvaljujući kojoj je je imenovan prvo za v. d, a kasnije i za upravnika Narodnog pozorišta u Nišu, prema rečima tadašnjeg sekretara Gradskog odbora Srpske napredne stranke Dejana Andrejevića, “samo je prošla” kroz stanačke prostorije, ali ne i kroz njegove ruke, iako je upravo on kao sekretar stranke predložio Vukovića.

Ja sam tada bio sekretar Gradskog odbora SNS. Biografija nije došla do mene, već je prošla kroz prostorije. Njegova biografija, kao i biografija drugih kandidata predata je u prostorije stranke, a sve to na zaključak Gradskog odbora SNS da kandidati treba tako da postupe - rekao je Andrejević.

Podsetimo, Andrejević se uprkos sudskim pozivima nije pojavljivao na ročištima, sve dok mu sudija Ana Vukojičić nije zapretila novčanom kaznom.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta "Hoću da znam, partijsko zapošljavanje u javnim institucijama" koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja kroz program sufinansiranja projekata iz oblasti javnog informisanja.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ricardo

    08:02 // 5. 12. 2017.

    Voleo bih da se pusti snimak sa skupstine kada Jovanovic javno prihvata krivicu ako nije sve po zakonu izbor direktora pozorista.

  • Срба

    23:09 // 4. 12. 2017.

    Јок- моја баба је требало да проверава ту биографију!?

  • Bruno

    16:34 // 4. 12. 2017.

    Nikad i niko nije kriv za bilo šta u u ovoj tzv. državi, i zato srljamo u progres.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: