Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:17, 25. 8. 2017.

| Istražujemo

Jovanović ponovo na sudu zbog falsifikovane Vukovićeve biografije

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
dejan jovanovic
Dejan Jovanovic se vraća u optuženičku klupu; foto: JV

Predsednik Opštine Niška Banja i bivši predsednik Odbora za imenovanja niške Skupštine Dejan Jovanović ponovo će morati na optuženičku klupu, jer je, prema rešenju Višeg suda u Nišu, ukinuta nepravosnažna odluka Osnovnog suda da se oslobodi optužbe da je 2012. falsifikovao biografiju kandidata za v. d. upravnika Narodnog pozorišta Ivana Vukovića.

Osnovni sud je, navodi se u rešenju, okrivljenog Jovanovića oslobodio od optužbe jer tokom glavnog pretresa nije dokazano da je znao da Vuković nije diplomirani reditelj. Međutim, prema rešenju Višeg suda, Jovanović će morati da se vrati u optuženičku klupu da bi se na sudu utvrdilo da li je imao nameru da falsifikuje dokumenta da bi Vuković bio izabran za v. d. upravnika Narodnog pozorišta u Nišu.

U rešenju se navodi da bi odluka prvostepenog suda značila da bi svako ko u biografiji napiše da ispunjava uslove za vršioca dužnosti, bez ikakve provere to može i da postane.

Nejasno je kako to da u postpuku predlaganja lica za vršioca dužnosti nije predviđeno da se biografije lica koja se javljaju kao kandidati proveravaju od strane okrivljenog ili drugog organa. Zapravo, prema odluci prvostepenog suda značilo bi da svako ko u biografiji napiše da ispunjava uslove, iako to nije slučaj, može da bude predložen za v. d. direktora Pozorišta ili nekog drugog javnog preduzeća i ustanove, što je za ovaj sud apsolutno neprihvatljivo - navodi se u rešenju.

Pored toga, u rešenju piše i da su razlozi za oslobođenje Jovanovića "protivrečni dokazima iznesenim na sudu" i da je nejasno kako Jovanović "nije znao da Vuković nije diplomirao".

Vuković je u svom iskazu objasnio da je bio pozvan od strane Odbora za kulturu SNS-a, da ukoliko je zainteresovan bude v. d. direktora Narodnog pozorišta u Nišu i da je Odbor za kulturu već ranije imao uvid u njegove podatke o stečenom zvanju i da nije sastavljao nikakvu posebnu biografiju. Ukoliko se ove činjenice iz Vukovićevog iskaza posmatraju u vezi sa tim da je Jovanović bez ikakvih provera potpisao predlog da se postavi za v. d-a nije jasan zaključak prvostepenog suda da okrivljeni nije znao da Vuković u trenutku predlaganja nije diplomirao - piše u rešenju.

Sledeće ročište zakazano je za 27. septembar.


Da se ispita da li je Jovanović bio u obavezi da proveri Vukovićevu biografiju

Dejan Jovanović Dejan Jovanović (levo) se vraća u optuženičku klupu, foto: Arhiva JV / P. BlagojevićU ponovljenom postupku, navodi se u rešenju, biće provereno da li "određenim propisom u postupu predlaganja kandidata za vršioca dužnosti javnih preduzeća i ustanova bila predviđena ovaveza Jovanovića da proveri biografije kandidata".

Pored toga, dodaju, ponovo će biti ispitan aktuelni direktor JKP Naisus-a Dejan Andrejević koji je kao član Odbora za kulturu SNS raspolagao podacima o Vukoviću.

Podsetimo, nakon pisanja Južnih vesti da je Vukovićeva biografija falsifikovana tužilaštvo je pokrenulo postupak.

Ubrzo nakon toga, tužilaštvo je utvrdilo da je za falisifikovanje biografije krivac neko iz SNS, a nekoliko meseci kasnije saopšteno i da se razmatra odgovornost zaposlenih u Gradskoj upravi, ali je na kraju, avgusta 2016. godine, podiglo optužnicu protiv Dejana Jovanovića.

Inače, Jovanović je aktuelni predsednik Opštine Niška Banja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aperkat

    08:08 // 26. 8. 2017.

    Ma,sad ce Vukovic da angazuje najbolje advokate,da mu vrati uslugu.Oce,oce,sve trci,mnogo se nasekira .

  • nisliski mohikanac

    19:36 // 25. 8. 2017.

    bravo za sud.
    mozda lici da stvar nije bitna ili da je prosla ali nije tako,to sa aferom ko bajagi direktora pozorista je obrukalo ceo grad i mora da se istrazi i kazni.
    bravo i za juzne vesti koje to prate i obavestavaju javnost.
    bruka mora sa svih nas da predje na konkretna lica.

  • Gaga

    16:58 // 25. 8. 2017.

    Vazno je da oni sve ovo vreme imaju po nekoliko funkcija i primaju debele plate.Posle se cudimo sto nam je grad unisten.Dno dna!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: