Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:04, 7. 12. 2018.

| Istražujemo

"Južne vesti" Agenciji "pomogle" da Laketiću upiše prihode iz Ćuprije

Autor:Lj. Mitić, A. StankovIzvor:Južne vesti
Darko-Laketić.jpg
Primanja iz Ćuprije pogrešno prijavljivao; foto: JV arhiva (B. R.)

Iako prema prvobitnim izveštajima, u Agenciji za borbu protiv korupcije nisu bila evidentirana mesečna primanja od oko 50.000 dinara koje je narodni poslanik SNS iz Prokuplja Darko Laketić ostvarivao i ostvaruje u Visokoj medicinskoj školi u Ćupriji, pre nekoliko meseci ona su upisana. U Agenciji kažu da je u pitanju bila greška i da je ispravljena nakon što je novinar Južnih vesti uputio zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Greška je, kako kažu, uočena nakon postupanja po zahtevu o dostupnosti informacija novinara Južnih vesti, kada je utvrđeno da je Laketić te prihode prijavljivao, ali ih je pogrešno kategorisao.

Imenovani je navedeni podatak u svom izveštaju za traženi period pogrešno naveo kao prihod po osnovu naučno-istraživačke i nastavne delatnosti, a ne kao prihod funkcionera iz budžeta i drugih javnih izvora, kao što je trebalo da uradi. Kako u izveštaju nije naveo ni sedište visokoškolske ustanove, nije bilo moguće odmah uočiti navedenu grešku – kaže se između ostalog u odgovoru Agencije.

Pojašnjavaju da podaci o prihodima od naučno-istraživačke i nastavne delatnosti nisu javni, zbog čega prvobitno i nisu bili objavljeni.

prihodi Dopisano nakon zahteva novinara; printscreen Agencija za borbu protiv korupcijeMeđutim, s obzirom da se u konkretnom slučaju ipak radi o prihodima koji su javni, Agencija ih je naknadno učinila dostupnim i postali su vidljivi u izveštajima.

Zbog toga je Agencija izvršila ispravku u njegovim izveštajima o imovini i prihodima i taj podatak verifikovala kao prihod koji funkcioner prima iz budžeta i drugih javnih prihoda – naglašavaju u Agenciji.

Laketić nije odgovarao na pozive, tako da nismo uspeli da saznamo zašto je primanja iz Više medicinske škole u Ćupriji “pogrešno naveo kao prihod po osnovu naučno-istraživačke i nastavne delatnosti”.

Ovaj visoki funkcioner SNS je prve prihode iz Ćuprije, kako sada piše u bazi Agencije, prijavio u izveštaju iz januara 2016. godine, sa naznakom da mu ova visokoškolska ustanova novac uplaćuje od novembra 2015. godine. Od tada do danas visina primanja se kretala od 40.000 do 90.000 dinara, a trenutno su 50.000 dinara mesečno.

Inače, Ministarstvo prosvete je nedavno naložilo direktoru Visoke medicinske škole u Ćupriji da raskine ugovore sa funkcionerima Srpske napredne stranke "jer je njihovo angažovanje nezakonito" – između ostalih sa direktorom niškog Doma zdravlja Miloradom Jerkanom i prokupačkim poslanikom.

Ipak, Laketić je i dalje tamo angažovan.


Plaćeniji od Vučića

Ako je suditi po izveštajima dostupnim na sajtu Agencije za borbu protiv korucije, ovaj narodni poslanik iz Prokuplja, sa prihodima koji su dopisani nakon zahteva novinara, na mesečnom nivou više prihoduje i od predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

3 Laketić i Vučić foto lj.m. Laketić je na Vučićevoj poslaničkoj listi od 2014. godine; foto: Lj.M.Prema poslednjem izveštaju iz oktobra ove godine, Laketić na mesečnom nivou inkasira oko 200.000 dinara i to 28.000 dinara kao narodni poslanik, 112.000 kao docent na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Leposavić, 9.000 dinara kao pomoćnik direktora KBC “Dragiša Mišović” i 50.000 iz Visoke medicinske škole u Ćupriji.

Poslednji izveštaj koji je Vučić dostavio Agenciji, iz jula 2017. godine, kaže da su njegova primanja nešto veća od 128.000 dinara i da je to cifra koju prima kao predsednik države na mesečnom nivou. Drugi prihodi nisu prijavljeni.

prihodi a. v. Predsednik države mesečno prihoduje za trećinu manje od poslanika iz Prokuplja; printscreen Agencija za borbu protiv korupcijeI premijerka Brnabić nema druge prihode, osim onih koje dobija kao prva žena srpske Vlade, a oni iznose 110.164 dinara i znatno su, kao i prihodi predsednika, manji od onoga što na mesečnom nivou inkasira prokupački poslanik.

Podsetimo, Južne vesti su već pisale kako je Laketić na osnovu putnih troškova samo u 2017. godini sa blagajne Narodne skupštine podigao nešto više od 608.000 dinara. Prijavljivao je da putuje iz Prokuplja i podizao dnevnice, a imao je dva stana u Beogradu.

Jedan stan je u međuvremenu prodao, pa Južne vesti tužio pogrešnom sudu u Prokuplju tvrdeći da nikada nije imao dva stana u prestonici. Slučaj je preuzela sudija koja je ujedno i predsednik suda i za koju je sam Laketić, kao narodni poslanik, glasao da dođe na tu funkciju.

Nakon prvog ročišta proglasila se nenadležnom i predmet prosledila Višem sudu u Beogradu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Prokupcanin

    13:39 // 8. 12. 2018.

    I ovaj čovek odlučuje u Prokuplju i kad će sneg a kad sunce uz pomoc lokalnih uvlakača tj. preletača, koji se prodali za siću. Napredna Srbija, nikad nam bolje nije bilo, boriće se oni za zemlju do poslednjeg od nas. A onda će sa parama koje su pokrali otići na lepše i bolje mesto. dno dna

    • SIMA

      19:53 // 8. 12. 2018.

      Mislis kao ovi posle PROMENA Celnici u opstini I vidis kako ih je stigla ruka pravde ;-0 Iskupovali kuce -stanove - nekretnine I opet zive bolje nego sav posten svet u nesoj PALANCI

  • Niko iz mase

    22:27 // 7. 12. 2018.

    Ако се не варам ова фаца (вероватно и фамилија) је са једног дела планете процењивана, оцењена и протерана. Тада је држава помагала да извуку живу главу.

    Нисам сигуран да је требала на такве људе да арчи своје ресурсе.
    Уосталом, ево како сада демонстрирају своју захвалност.

    Нека свако добро размисли и изведе за себе закључак. Ако је потребно, ја своје гледиште могу детаљно да образлажем и браним

  • Marija KCN

    17:56 // 7. 12. 2018.

    Zbog ovakvih će SNS bućnuti !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: