Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:57, 5. 5. 2010.

| Istražujemo

Južnim vestima nagrada za istraživačko novinarstvo

Autor:U.Lj.Izvor:Južne vesti
Milica Lučić Čavić predaje nagradu Predragu Blagojeviću; foto: Fonet

Nezavisno udruženje novinara Srbije, uz podršku ambasade Sjedinjenih američkih država, dodelilo je godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo. Među nagrađenima su dva teksta nedeljnika Vranjske i jedan objavljen u Južnim vestima.

Tekstu "Ko je izuo vranjske obućare", Zorana Radulovića, novinaru Vranjskih, pripala je druga nagrada u kategoriji štampanih medija za novinare starije od 35 godina. Radulović je pisao o propadanju vranjske industrije "Koštana", koja je nekada zapošljavala 3.000 ljudi.

Takođe, "Miškove kase za Uroša", autora Dejana Dimića, o malverzacijama u javnim nabavkama za zdravstveni centar u Vranju preko firme Jugohemija, objavljen u Vranjskim, dobio je drugu nagradu u istoj kategoriji.

Tekst Južnih vesti, "Manipulacije na niškom aerodromu", autora Predraga Blagojevića, dobio je nagradu u kategoriji pisanih medija za novinare mlađe od 35 godina. Tekst govori o zloupotrebama u javnim nabavkama prilikom kupovine opreme za satelitsku kontrolu javnog gradskog prevoza u Nišu.

Inače, ovo je prva nagrada dodeljena novinarskom tekstu objavljenom na Internetu, a rađen je u saradnji sa Centrom za istraživačko novinarstvo Srbije.

U konkurenciji štampanih priloga iskusnih novinara najboljim je proglašen rad novinara nedeljnika „Vreme“, Prvoslava Karanovića o torturi nad zavisnicima od droge u takozvanom Duhovno-rehabilitacionom centru „Crna reka“.

Za televizijsko novinarstvo prvu nagradu dobio je samostalni istraživač i autor Želimir Gvardiol, za televizijski dokumentarac "Izdajnik protiv zločinca", koji je emitovan na Televiziji B92. Dokumentarac govori o slučaju generala Vladimira Trifunovića, koji je nedavno rehabilitovan u Srbiji.

Drugu nagradu u istoj kategoriji dobio je novinar Dejan Radulović sa TV Avala. On je nagradu dobio za televizijsku emisiju "Pobeda na planini", koja govori o novopazarskoj porodici Ličina koja je, suočena sa problemom narkomanije dvoje dece, odlučila da ih izvede iz sredine u kojoj su zapali u bolest i izleči ih na planini.

U kategoriji mlađih kandidata, prva nagrada za štampano novinarstvo pripalo je Ani Manojlović za tekst "Ni smrt se ne isplati", objavljen u magazinu "Status". Tekst govori o testiranju lekova u Srbiji.

Na svečanosti povodom dodele Američki ambasador u Srbiji, Meri Vorlik, podsetila je da su Sjedinjene države, podržavajući nezavisno novinarstvo i medije, do sada uložile 33 miliona dolara, a nagrade za istraživačko novinarstvo, koje su dodeljene peti put, deo su tog projekta.

- Neka ovo bude još jedno javno podsećanje na žrtve pale za slobodno istraživačko novinarstvo - rekla je Vorlik .

Na ovogodissnji konkurs, kažu u NUNS, prijavljeno je 18 kandidata u svim kategorijama.

Žiri, koji su činili bivši predsednici NUNS-a, Gordana Suša, Milica Lučić-Čavić, Nebojša Bugarinović i ataše za štampu američke ambasade, Brajan Stimler, odlučio je da ne dodeli nagradu u radio konkurenciji, ali je zbog kvaliteta pristiglih radova dodeljeno više nagrada u konkurenciji pisanih medija.

Nagrade NUNS-a dodeljene su povodom Međunarodnog dana slobode medija, koji se obeležava u svetu svake godine 3. maja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Zoran Bulevar

    09:05 // 12. 5. 2010.

    Čestitam na nagradi, nadam se da ćete ustrajati u obelodanjivanju ovakvih stvari.
    Usput, hteo sam da Vam skrenem pažnju na jednu pojavu o kojoj niko ne priča, a mislim da se radi o baš velikim malverzacijama. U pitanju su studentski klubovi pri fakultetima na Niškom univerzitetu. Koliko sam čuo, većina njih je privatizovana, tj data u zakup privatnim licima ili ugostiteljskim firmama. Ali, ima još par njih (kao na primer klub na ekonomskom fakultetu). Lica koja vode ove klubove ne plaćaju nikakve poreze ni doprinose, osim utrošene struje, a imaju izuzetne uslove rada, uz obezbedjenu klijentelu (masa studenata koji svakodnevno dolaze barem na kafu). Pitam se ko od svega toga ima koristi, postoji li neki dil sa upravama fakulteta, i u čije džepove se sliva sav taj (verujte veliki) novac. Kad se na to doda činjenica da su sve češći incidenti u tim klubovima (poslednji primer tuča noževima u klubu medicinskog fakulteta od pre mesec dana), definitivno bi trebalo uvesti neki red i zakonito ponašanje u tim klubovima. Nadam se da ćete biti zainteresovani da malo istražite ovaj "slučaj", a takodje se nadam da su moje sumnje preuveličane. Pozdrav, i još jednom čestitke na zasluženom priznanju.

  • Bosko Buha

    08:45 // 6. 5. 2010.

    ma,silan si pedjice

  • Smiljko Kostic

    08:33 // 6. 5. 2010.

    Da li je to pulena Demokratske stranke nagradila sama Demokratska stranka?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: