Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:41, 18. 12. 2018.

| Istražujemo

KC Niš bi mogao da plati milionsku kaznu zbog PP aparata koji nisu kontrolisani

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
aparati
Kazna i do 3 miliona dinara za ovakav prekršaj; foto: D. M.

Dok zakon predviđa obaveznu kontrolu protivpožarnih (PP) aparata na svakih 6 meseci, nekoliko aparata koji se nalaze u novoj zgradi Kliničkog centra, poslednji put su kontrolisani pre više od godinu dana. Pored toga što je potencijalno opasno, jer bi u slučaju požara nekontrolisani aparati mogli da otkažu, za ovakav prekršaj propisane su kazne od 500.000 do 3 miliona dinara. U KC Niš nisu odgovorili na novinarska pitanja zašto kontrola nije odrađena na vreme.

aparat Poslednji put aparat kontrolisan 9.12.2017; foto: D. M.Pacijent niškog Kliničkog centra, 9. decembra u hodniku Urgentnog centra zapazio je protivpožarne aparate. Na kontrolnim nalepnicama firme INZA zalepljenih na njima utisnut je poslednji datum kontrole 9.12.2017. Prema Zakonu o zaštiti od požara, propisano je da se PP aparati kontrolišu na 6 meseci, a predviđene su i kazne za one koji to ne poštuju, pa bi tako Klinički centar mogao da plati kaznu od 500.000 do 3 miliona dinara.

Da je nalepnica jedini relevantni dokument na kojem piše datum kontrole aparata za gašenje požara, potvrđuje profesorka Fakulteta zaštite na radu u Nišu Emina Mihajlović.

Svaki aparat mora da ima nalepnicu na kojoj je upisan datum kontrole. To je obaveza - rekla je Mihajlovićeva.

I u niškoj firmi Sigurnost koja se bavi protivpožarnom zaštitom, ali i kontrolom aparata, navode da je kontrola obavezna na 6 meseci i potvrđuju da je kontrolna nalepnica obavezna.

Na svakih 6 meseci mora da se prekontrolišu aparati. A nalepnica na njima je svakako obavezna, kao dokaz da je kontrola izvršena - naveli su iz ove firme.

Da li je niški Klinički centar uopšte uputio zahtev da se protivpožarni aparati prekontrolišu, novinari Južnih vesti nisu dobili ni od koga iz ove ustanove, iako su pitanja uputili mejlom još pre nedelju dana.

Takođe, nije poznato ni koliko je uopšte PP aparata u novoj zgradi Kliničkog centra i koliko njih je bez kontrole, a vežina je i postavljena pre godinu dana, kada je nova zgrada KC Niš i zvanično otvorena za pacijente.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • iFox

    23:31 // 11. 3. 2019.

    Niški KC je jedno veliko predvorje groblja.
    Ulaskom u KC Niš kupili ste kartu za onaj svet.

  • Građanin

    12:49 // 25. 2. 2019.

    Da li bi poštovani novinari mogli da odvoje 30 minuta i posete ambulante specijalističke hirurgije koje se nalaze u nekadašnjoj zgradi hirurgije KC Niš i naprave izveštaj i reportažu o neviđenom poniženju pacijenata koji tamo čekaju na pregled?? Bezbroj ljudi svakog dana tamo STOJI u uslovima kao da se voze u gradskom autobusu i to u vreme špica i čekaju satima na višemesečno 'zakazane' preglede??

  • Kopija neoriginalne tvorevine

    12:19 // 20. 12. 2018.

    Najbitnije je da se u KC postuje Hipokratova zakletva da se za to ne placa kazna.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: