Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:07, 15. 5. 2023.

| Istražujemo

Kiparski papiri i niška posla - dokazana tajna veza Karića i “naselja budućnosti”

Autor:Tamara TodorovićIzvor:Južne vesti

Prva zgrada za tajanstveni kompleks prvobitno najavljen kao “Tesla park”, sada nazvan “Beethoven's park”, uveliko niče u Nišu i mesecima predstavlja misteriju za javnost. I pored brojnih negiranja od strane gradonačelnice Niša i direktora “Tesla parka”, istraživanje Južnih vesti pokazuje da je kiparsku firmu koja stoji iza gradnje novog kompleksa, osnovala “Dana Holdings” - kompanija porodice Karić. Stvarni vlasnik "Tesla parka" je Nikola Lazarević, rođeni brat Karićevih zetova, dok je osoba zadužena za podnošenje dokumentacije bila advokatica Vera Čabarkapa, odbornica u Skupštini grada Beograda i potpredsednica Karićevog Pokreta snage Srbije - BK.

izrovarena palilulska (1)

Simfonija života u carskom gradu - kako agencija za nekretnine City expert najavljuje “najveći stambeno-poslovni kompleks” u Nišu, nalazi se u delu stare ciglane gde obiluje zelenilo do kojeg vodi neasfaltirana i izrovarena Palilulska ulica.

beethovens park 4 Kraj neasfaltirane ulice niče veliki kompleks; foto: JV

Sadržaj za sve generacije na jednom mestu, kako ga nazivaju, nalazi se u istoimenoj opštini čiji građani se zbog preopterećenja vodovodne i kanalizacione mreže često žale na plavljenja prilikom jačeg pljuska.

Za novi "Beethoven’s park" uveliko se kopa temelj, a ko stoji iza njega upitala je i jedna Nišlijka na društvenim mrežama, ali je agencija za nekretnine izbegla odgovor.

Građanka: Ko je investitor? Karić?

Agencija: Poštovana, investitor ima dugogodišnje iskustvo u inostranstvu. Izvođač radova je “Varing izgradnja”, firma sa vše od 30 godina iskustva u projektovanju, izvođenju …

Građanka: Znači, iza Varing izgradnje nije Karić ni u kom obliku? Jel na to mislite?

Jesu li na to mislili, nisu odgovorili, umesto investitora naveli su izvođača radova, a komentar Nišlijke više nije vidljiv. Na pitanje još jedne građanke ko je investitor, uputili su je da se obrati direktno agenciji. Agenciji se obratila i redakcija Južnih vesti, ali odgovora o investitoru nije bilo. InCollage_20230508_151156403

Zvanični investitor je niška firma “Tesla park” iza koje stoji kiparski “Fariox Holdings”, pokazuju podaci iz APR-a. Direktor "Tesle" Miodrag Stanković, koji je jedno vreme bio i u novom sazivu gradskog Privredno-ekonomskog saveta, oštro se ograđivao od Karića i odbijao da daje detalje o kiparskoj firmi.

Sumnja da Karići dolaze u Niš, zapravo je počela još pre dve godine kada je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski najavila tajanstvenog investitora koji će graditi “gradove u gradovima”.

O kome se radilo, Sotirovski nije obelodanila, uz isticanje da nije reč o kompaniji braće Karić, ali da se raduje ako zaista dolaze i da bi to bilo dobro za Nišlije.

Ipak, dokumenta do kojih je došla redakcija Južnih vesti pokazuju da su Karići osnovali firmu koja stoji iz gradnje "Beethoven’s parka" i firme “Tesla park”.

Dana osniva Fariox1 Kompanija Karića "Dana Holdings" osnovala "Fariox"; foto: JV/printskrin Zvanični kiparski poslovni registar

U aprilu 2020. godine, dok su u vrhu “Dana Holdings” bila Karićeva deca, kompanija u istom danu osniva nekoliko firmi, među kojima i "Fariox Holdings" sa sedištem u Nikoziji. Upravo taj "Fariox Holdings" 2022. godine kupio je nišku firmu "Tesla park", preko koje gradi veliki stambeni kompleks u delu stare ciglane.

Pre nego što je "Fariox" kupio "Tesla park", iz vlasništva "Fariox Holdings"-a izašla je "Dana Holdings", povezana sa Karićima. Ipak, veza je ostala - posao je nastavio čovek blizak Karićima, rođeni brat Bogoljubovih zetova i to uz pomoć funkcionerke Karićevog Pokreta snaga Srbije - BK.


Karićima sankcije uvodili i EU i SAD pa morali da "zametnu trag"?

Mantra “gradovi u gradovima” kojom se poslužila gradonačelnica Niša, ali i sama ideja, potekla je upravo od Karića koji su takav koncept sproveli u beloruskom Minsku, zbog kojeg su decembra 2020. godine dospeli pod sankcije Evropske unije. EU je u obrazloženju navela da je “Dana Holdings” održavala bliske veze sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, od čega je imala korist. PSS-Novogodisnji-koktel-za-novinare-291204-4 (1) Karić razočaran jer ne gradi tesla grad; foto: Zvanični sajt/Pokret snaga Srbije

Pored EU sankcija "Dani Holdings" 2020. godine, ta firma i Nebojša Karić, sin Bogoljuba Karića, 2021. godine dolaze i na crnu listu SAD-a označeni kao "novčanici" Lukašenkovog režima. Sledeće, 2022. godine i sam Bogoljub Karić imenom i prezimenom dospeo je pod EU sankcije.

Da ne može više da kupuje i gradi, Bogoljub Karić, najzaslužniji čovek za imperiju koju je porodica stvorila, požalio se sredinom aprila 2023. godine gostujući na televiziji Nova S.

Ja lično, Bogoljub Karić, do danas ne mogu da dobijem, da kupim, ne da mi neko pokloni, ni jednu lokaciju. Ja tražim "Tesla grad" već evo dve decenije da gradimo, 3 miliona kvadrata. Ne na Makišu, jer kad smo videli koliko se ljudi bune, šta će to nama. “Tesla grad” gde god da se napravi, to će biti biser Evrope - rekao je Karić.

Na pitanje novinara, ko mu to ne da da gradi “Tesla grad”, Karić nije krivio sankcije, već je naveo gradske i republičke strukture, kao i “silu neviđenu”.

Ja mislim, kada bih promenio veru ili kada bi se ja zvao Abdulalah, kada bih Bogoljuba promenio za Abdulalaha, ja bih sutra dobio lokaciju, posao i sve ostalo - rekao je Karić.

Ime nije promenio, ali dokumenta iz zvaničnog kiparskog poslovnog registra pokazuju da vlasničku strukturu u svojim firmama Karići jesu menjali, pa su te iste firme nastavile poslove. Jedan od tih poslova jeste buduće niško elitno naselje na 7.288 kvadratnih metara. beethoven's park2 Firmu koja gradi u Nišu osnovali Karići; foto: JV


Hronologija Karićevih poteza i manevara

Aprila 2020. godine "Dana Holdings" u istom danu osniva nekoliko novih firmi, među kojima i "Fariox Holdings". Izlaskom iz "Dane", samo nekoliko dana pre uvođenja sankcija decembra 2020, Karići kao da su predvideli potez EU i nameravali da izbegnu posledice.

U januaru 2021. godine, odustaju od izgradnje "Tesla grada" na Makiškom polju i počinju da traže novu lokaciju za svoj velelepni projekat.

Iste godine aprila, u Nišu se osniva firma “Tesla park” sa 5 suvlasnika, od kojih je jedan sadašnji direktor Miodrag Stanković. Maja meseca "Dana Holdings" se u papirima više ne pominje kao zvanični vlasnik “Fariox Holdings”-a, i na njeno mesto dolazi Eleni Yiangou. osnivački akrt virme tesla grad BK Eleni već bila u Karićevim firmama; foto: JV

To ime se na vodećim pozicijama pojavljuje u desetinama kiparskih kompanija, među kojima je i “BK Tesla Holdings Limited” koji je 2014. godine osnovao beogradsku firmu “Tesla grad BK”, kojom se Karić hvalio i na društvenim mrežama.

Fariox kupuje Tesla park "Fariox" kupuje "Tesla par"; foto: JV/printskrin Zvanični kiparski poslovni registar

"Fariox" kupuje "Tesla park" februara 2022. godine i tada je, umesto Eleni, kao stvarni vlasnik "Tesla parka" upisan Nikola Lazarević, rođeni brat Karićevih zetova. On je i danas vlasnik te firme.

Direktor “Tesla parka” Miodrag Stanković u razgovoru sa novinarkom Južnih vesti još jednom je negirao povezanost sa Karićima, uz podsećanje da se drži svega što je i ranije rekao kada se ova tema načela u javnosti. beethoven's park Firma koju su osnovali karići gradi u Nišu; foto: JV

On se tada pohvalio i da je planirani objekat već oglašen na prodaju, a nakon objavljivanja teksta Južnih vesti, agencija za nekretnine preimenovala je kompleks u "Beethoven’s park", što je Stanković objasnio samo kao marketinški potez.

Stanković je čak u jednom momentu tvrdio i da je on stvarni vlasnik “Tesla parka” iako se prema podacima sa APR-a, zapravo radi o Nikoli Lazareviću, rođenom bratu Karićevih zetova.


Ko je Nikola Lazarević?

Kada je februara 2022. godine za 3,6 miliona evra "Fariox" preuzeo “Tesla park”, kao stvarni vlasnik upisan je Nikola Lazarević poreklom iz Peći.

nikola lazarević Lazarević zvaničan vasnik "Tesla parka"; foto: JV/printskin

Pored “Tesla parka” on je i većinski vlasnik srpskog ogranka kiparske firme "Toriox Holdings", koju je "Dana Holdings" osnovala istog dana kada i “Fariox”.

Takođe, Lazarević u firmi "Vesta international" deli vlasništvo sa svojom braćom Dejanom i Goranom. "Vesta" se pretežno bavi ugostiteljstvom, hotelijerstvom i distributerstvom robnih marki, a u njihovom sastavu posluje i vila “Jelena” na Dedinju.

Vlasnik je još 7 firmi koje su osnivane u Srbiji s kraja 2021. godine i tokom 2022. godine i poseduje nekoliko nekretnina u Srbiji i Crnoj Gori.

Njegovoj povezanosti sa porodicom Karić, između ostalog, doprinosi i to što je rođeni brat Gorana i Dejana koji su u braku sa ćerkama Bogoljuba Karića, Jelenom i Nadeždom čija imena su takođe bila na vodećim funkcijama u “Dani Holdings”, dok nije pala pod sankcije.

Lazarević, koji ćuti na pitanja Južnih vesti, međutim, nije jedina osoba iz Karićevog bliskog okruženja koja je povezana sa gradnjom u Nišu.


Advokatica, odbornica i potpredsednica Karićeve stranke

Osoba koja je podnosila dokumentaciju za promenu vlasništva u APR-u kako bi “Fariox” preuzeo “Tesla park”, bila je upravo advokatica Karića Vera Čabarkapa koja više od decenije radi za njih. vera podnosila dokumentaciju Čabarkapa bila ovlašćenja da podnosi dokumentaciju; foto: prinskrin/APR

Ona je po dobijanju punomoćja, podnela zahtev za promenu vlasništva u APR-u.

Da uživa Karićevo poverenje, govori i to što je na visokom položaju u njegovoj stranci kao potpredsednica Pokreta snaga Srbije - BK, koji je novčano donirala 2012. i 2013. godine u iznosima od 500.000 i 240.000 dinara.

Ona je i odbornica u Skupštini Grada Beograda, a osim što je ovlašćena u različitim poslovima porodice Karić, podnosilac je registracionih promena u pojedinim firmama Lazarevića, kao i u firmi “Tesla grad BK”. vera-cabarkapa Avdokatica Karića podnosila dokumentaciju; foto: Zvanični sajt/Pokret snaga Srbije - BK

Da li je promenu vlasništva u niškom “Tesla parku” radila u ime porodice Karić, Čabarkapa nije odgovorila.

NIje ni Bogoljub Karić, a do objavljivanja ovog teksta nisu odgovorili ni iz "Dane Holdings".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Dragan Simović

    15:15 // 19. 5. 2023.

    Nema tu nikakvih Karica . Pare su nase ,ukradene jos devedesetih , a pravi vlasnik je BIA . Sve neka izgori.

  • Kimi

    12:58 // 18. 5. 2023.

    Ima mnogo ljudi sa Kosova u Nisu,red je da jedan njihov zemljak dobije dozvolu za podizanje stambenih objekata. Taman Albanski novac da zavrsi kod Karica, koji je svoju karijeru poceo kao muzikant na Kosovu.

  • Ivan

    23:31 // 16. 5. 2023.

    Ček', znači Karić ga više ne zove po Tesli, nego po Betovenu? Hahaha

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.