Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:38, 28. 3. 2023.

| Istražujemo

Ko je kupio "Jastrebac" - ni posle godinu dana od prodaje ne zna se šta će biti sa zgradama i 14 hektara

Autor:Nikola ĐukićIzvor:Južne vesti
Fabrika pumpi "Jastrebac"
Da li će fabrika pumpi postati stambeni kompleks?; foto: JV

Niška fabrika pumpi Jastrebac osnovana je pre 30 godina, 26. marta 1997. godine, nakon dugogodišnjeg grcanja u dugovima i nekoliko neuspešnih prodaja. Pripala je 2022. godine leskovačkoj firmi za izgradnju stambenih i nestambenih zgrada Brioni Lux, nenovčanim ulogom od 95.663.259,50 dinara. Iako još uvek nije poznato šta će biti na prostoru Jastrepca , Brioni Lux u Leskovcu su poznati po kupovini fabrika u stečaju i saradnji sa građevinskom firmom Bagdala Digital, koja je u vlasništvu porodice Dejana Jankovića, venčanog kuma gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića.

Fabrika koja je proizvodila pumpe za vodu, naftu, motorne i brodske pumpe, koje je su koristile čak i ruske elektrane, odlazi u stečaj 2010. godine i svih 250 radnika ostaje bez posla, a njihova borba da fabriku vrate radnicima bila je bezuspešna i trajala je godinama. Kako su sve privatizacije bile neuspešne doneta je odluka o prodaji.

Nakon što su prve dve licitacije za prodaju Jastrepca propale, prvobitna cena je spuštena za 17 miliona, tako da je nova početna cena bila 95,6 miliona dinara, koliko je, 18. marta 2022. godine, Brioni Lux uložio u kupovinu imovine nekadašnjeg giganta koja se prostire na 14 hektara. S obzirom na to da im je imovina fabrike pripala nenovčanim ulaganjem, prema dostupnim podacima nije poznato šta su Brioni Lux založili kako bi postigli dogovor o kupovini.

Prema dostupnim informacijama jedino što su do sada kroz poslovanje založili jesu automobili marke nissan “infititi m30ds” koji su založili 2016. i otplatili 2019. godine, kao i porsche “panamera diesel” koji su otplatili 2020. godine.

Prema podacima finansijskog izveštaja za 2021. godinu koji je Brioni Lux bio u obavezi da preda najkasnije do marta 2022. godine, naveli su godišnji neto profit od 10.000 dinara, dok je u istom periodu kupljena imovina Jastrepca. U Katastru nepokretnosti, istog dana kada je postignut dogovor o kupovini niške fabrike pumpi, stoji zabeležba da je pokrenut postupak brisanja svih hipoteka, na ovom, gradsko građevinskom zemljištu.

Direktori i suvlasnici Brioni Lux-a Milan Mitić i Suzana Đorđević vlasničkog udela imaju i u Blue Power, firmi koja se bavi proizvodnjom električne energije, firmi za taksi prevoz Twins 016, kao i Destilerijom Porečje.

Novinarima Južnih vesti, koji su ispred nekadašnje fabrike pumpi otišli kako bi proverili da li će se zemljište pretvoriti u gradilište na kome će se zidati stambene zgrade, dobijen je odgovor da je fotografisanje zabranjeno i da nemaju šta da traže na privatnom posedu.

Brioni Lux koji sada poseduje 100% udela nad nekadašnjom fabrikom pumpi, prema zvaničnim podacima iz APR-a postoji od oktobra 2015. godine i ima svega dvoje zaposlenih, dva direktora i početni kapital od 240.000 dinara. Do sada od Grada Leskovca dobili su građevinske dozvole za izgradnju stambene zgrade 2017. i 2022. godine kompleks benzisko-gasne stanice u Ulici Đorđa Stamenkovića u Leskovcu.

Novinari Južnih vesti pokušali su da stupe u kontakt sa predstavnicima ove građevinske firme i saznaju koju su imovinu založili kako bi obezbedili novac za kupovinu, kao i koji su njihovi planovi sa Jastrepcom, međutim, brojevi koji je dostupni u zvaničnim registrima nisu aktivni ili su brojevi privatnih domaćinstava, dok je mejl koji je naveden na sajtu APR-a, nepostojeći.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Гага

    17:43 // 29. 3. 2023.

    ...а шта је са новом,модерном ливницом,можда најмодернијим у Србији!?Јел'и она отишла у стечај?...

    • Livac

      20:43 // 29. 3. 2023.

      Nije u stečaj, čeka da je ti aktiviraš, ali nemoj da žuriš, kad isprskaš voćke i potruješ pčele i ostale insekte! Ti si be bate zaprška u svaku čorbu!

  • Robin Hud

    12:29 // 29. 3. 2023.

    Kada ova vladajuca sekta jos usvoji zakon da i zemljiste pripadne onom ko je kupio, dobice pravo bogastvo. Kada ce da dobiju radnici zaostala primanja?

  • ilija

    21:56 // 28. 3. 2023.

    sve vi tu pisete a i za nis expres pumpu imamo

    • Tajanstveni Alan

      20:30 // 29. 3. 2023.

      Raskiselitiliti se opanci ? Omanuo si, nijednom nisi napisao itd,itd...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: