Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:00, 14. 4. 2023.

| Istražujemo

Ko pobeđuje na tenderima u Nišu - naprednjačke i "ministarske" firme dobile milione evra

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
trg kralja milana 3 foto todorović
Zbog malverzacija sa tenderima bilo i hapšenja; foto: JV / Tamara Todorović

Auto Čačak, Tončev gradnja, Telekom, Vodogradnja iz Pukovca - samo su neke od "omiljenih firmi" na tenderima Grada Niša i javnih preduzeća. Optužbe da nadležni nameštaju javne nabavke dolaze iz redova opozicije, ali i od firmi koje su odbijane, iako su nudile i po nekoliko puta niže cene od onih koje su na kraju izabrane. Zbog malverzacija sa tenderima poslednjih godina u Nišu bilo je i hapšenja, kao i opomena revizora. Od Poštanske štedionice, u kojoj kao regionalni zastupnik radi suprug Dragane Sotirovski, Grad Niš je za decu svojih zaposlenih kupio novogodišnje poklone krajem 2022.

Vozne parkove niških preduzeća redovno “osvežavaju” službene “škode”, za koje firma Auto Čačak, koja je glavni distributer automobila te marke za Srbiju, dobija milionske iznose. Jedan od zastupnika te kompanije i njen osnivač Milenko Kostić ujedno je potpredsednik FK Crvena zvezda i nekadašnji član JUL-a, a opozicija je više puta ukazivala na to da učestvuje u izbornim kampanjama SNS-a.

Škoda "Škoda" omiljena marka nadležnima u Nišu; ilustracija; foto: M. M.Službene “škode” voze gradski funkcioneri u Nišu, među poslednjima koji su ih kupovali je Sportski centar “Čair”, koji je jedno vozilo platio oko 30.000 evra, a Grad ih je nabavljao i za matičare, komunalne i građevinske inspektore. I marta prošle godine iz Grada su kupili četiri “škode”, kada su takođe naveli da su one namenjene komunalnoj inspekciji, matičarima i komunalnim milicajcima.

“Škode” su kupovane i za Institut za javno zdravlje u Nišu, Narodni muzej, Univerzitet, kao i Gerontološki centar, koji je auto kasnije ustupio tadašnjem Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku.

Parama građana i niška Direkcija za javni prevoz kupila je pre četiri godine “škodu” za oko 24.500 evra, kada je tender bio raspisan tako da je jedino firma Auto Čačak mogla da se javi, dok su druge auto-kuće ukazivale da je nabavka nameštena.


Novogodišnji pokloni za zaposlene u Gradu od Poštanske štedionice, internet i telefon od “Telekoma”

dragana sotirovski, nikola sotirovski Nikola Sotirovski u Poštanskoj štedionici zastupnik Regionalnog centra Niš; ilustracija; foto: G. P.Novogodišnje poklone za decu svojih zaposlenih Grad je poslednji put nabavio od Poštanske štedionice, u kojoj je zaposlen suprug gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, Nikola Sotirovski. On je zastupnik Regionalnog centra Niš Poštanske štedionice.

Za usluge mobilne i fiksne telefonije, kao i za internet i prenos podataka, Grad je krajem prošle godine izabrao državni Telekom.


Sporni tenderi za “Oko sokolovo”

Sistem Oko sokolovo niški Parking servis kupio je od grupe ponuđača u kojoj su bili malo preduzeće Prokomsoft iz Novog Sada, sa desetoro radnika, kao i beogradski Parking servis, čiji je direktor naprednjak Andrija Čupković. Sistem je plaćen čak oko 426.000 evra.

Oko sokolovo (2) Sistem "Oko sokolovo" plaćen oko 426.000 evra; ilustracija; foto: JV / Ljubica JocićBio je to sporni tender jer su iz firme Easy park, koja je odbijena iako je ponudila pet puta nižu cenu, tvrdili da je namešten tako da samo Parking servis iz Beograda može da ga dobije, odnosno da se zahtevi potpuno poklapaju sa karakteristikama Oka sokolovog u glavnom gradu i da je niško preduzeće i pre raspisivanja javne nabavke namenilo ugovor.

Usledio je tender za nabavku dva automobila za potrebe tog sistema. Nisu izabrane “škode”, mada je i tada Auto Čačak konkurisao, ali je izabrana firma British motors, čiji je vlasnik predsednik KK Partizan i naprednjak Ostoja Mijailović. Ta dva vozila plaćena su oko 80.000 evra.


Firma ministra Tončeva jedna od omiljenih naručiocima

Sanacija vodovodno-kanalizacione mreže i elektromreže na Kardiologiji niškog UKC-a, rekonstrukcija ambulante u Brzom Brodu, energetska sanacija OŠ “Kralj Petar Prvi” i izgradnja male scene Narodnog pozorišta u Nišu - samo su neki od poslova koje je Tončev gradnja preko tendera u poslednje vreme dobila u tom gradu, neke samostalno, neke sa drugim ponuđačima.

toncev "Tončev gradnja" gradi i malu scenu niškog Pozorišta; ilustracija; foto: Ministarstvo Samo za te poslove firma ministra za nedovoljno razvijene opštine i predsednika Opštinskog odbora SPS-a u Surdulici Novice Tončeva, zajedno sa nekoliko drugih sa kojima se zajedno odazivala tenderima, dobila je više od 1,6 miliona evra.

Beogradski Ornament-investinženjering, jedna od firmi koja je dobila posao izgradnje male scene Pozorišta zajedno sa Tončev gradnjom, ponavlja se kao izabrani ponuđač u Nišu - jedna je od firmi koje su radile na uređenju nalazišta Medijana. Samo tokom 2022. dobila je oko 30 ugovora širom Srbije.

Ponavlja se i firma Elmont, koju je niška Direkcija za izgradnju izabrala na poslednja tri tendera - za radove na autobuskim stajalištima, za osvetljenje u Ulici vojvode Putnika i za reparaciju stubova ulične rasvete. Tu firmu više puta je poslednjih godina birala i Gradska toplana.

Reč je o niškoj firmi koja zapošljava osobe sa invaliditetom i čija je direktorka Tijana Đorđević Ilić, koja je od osnivanja članica Srpske napredne stranke, a bila je i gradska većnica za socijalnu zaštitu. Prema poslednjim dostupnim podacima sa APR-a, tamo rade 34 osobe.


“Vodogradnja” iz Pukovca godinama zadužena za “krpljenje” rupa u Nišu

međarac "Vodogradnja" godinama zadužena za "krpljenje" rupa i druge poslove; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićFirma u vlasništvu porodice Gorana Ljubića Međarca, inače naprednjaka i predsednika Opštine Doljevac, već godinama dobija tendere i “krpi” rupe na niškim ulicama, za šta dobija milijarde iz budžeta.

Vodogradnja ima problematičnu prošlost - zbog malverzacija 2014. godine bili su uhapšeni i Goran Ljubić i njegov rođeni brat Zoran.

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je nedavno da je Goran Ljubić bio u sukobu interesa tokom prethodnog mandata jer je firma njegove porodice dobijala opštinske tendere.

Neke poslove zajedno sa njima, a neke samostalno, dobijala je i firma Trace, čijom su brzinom izvođenja radova građani često nezadovoljni.


U Nišu bilo i hapšenja zbog javnih nabavki

Tender za Oko sokolovo nije prvi sporni kada je reč o niškom Parking servisu - sedmoro zaposlenih u tom preduzeću uhapšeno je pre nekoliko godina zbog falsifikovane dokumentacije i štelovanja cene prilikom javne nabavke boja koje se po zakonu ne koriste. Ta malverzacija koštala je oko 55.000 evra, a posao je dobila niška Pamax trgovina. Lisice na ruke stavljene su tada i jednom zaposlenom iz Direkcije na izgradnju.

Sotirovski Malčanska petlja Opozicija i pojedine firme često ukazuju na nameštanje tendera; ilustracija; foto: JV / Tamara RadovanovićOdgovorna lica Pamax trgovine i firme Still design iz Niša uhapšena su krajem prošle godine, kao i radnica JP Nišstan, zbog malverzacija sa tenderima oko tekućeg održavanja i popravke.

Prema podacima Agencije za privredne registre, Pamax trgovina ima samo troje zaposlenih, spada u male firme i poslednji finansijski izveštaj dostavila je 2021, kada je Still design APR-u dostavio, kako je navedeno, nepotpun i računski netačan finansijski izveštaj.

Državna revizorska institucija utvrdila je prošle godine da je niški Univerzitet tokom 2019. i 2020. kršio Zakon o javnim nabavkama jer je obaveštenje o ugovoru objavio van propisanog roka, ali i zato što su usluge štampanja platili više nego što je bilo ugovoreno.

Zaključivanje okvirnih sporazuma sa samo jednim dobavljačem, tenderi koji su viši od procenjene vrednosti, izmene ugovora u toku njihovog važenja - samo su neke od nepravilnosti u radu Univerzitetskog kliničkog centra u Nišu tokom pandemije korone, do kojih su nedavno došle organizacije “Partneri Srbija” i “Pravni skener”.

Trg kralja Milana u Nišu rekonstruisala je firma Bauwesen, koja je probila više rokova i za sobom ostavila nezavršen posao i čije je odgovorno lice među nedavno uhapšenima zbog malverzacija u EPS-u.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    12:22 // 16. 4. 2023.

    Mora da ostane za stanove gradonacelnice, a i za ostale snsOvce da zderu zajedno s njom na racun nas gradjana. Ove firme su im zato i omiljene.

  • Sima

    17:51 // 15. 4. 2023.

    Šta smo tražili to smo dobil,posle Nema kajanja avi gospodo gradjani glasajte za precednika ponovo.....

  • Penzioner

    16:16 // 15. 4. 2023.

    I ova gradska garnitura na celu sa gradolnacenicom racuna na vec oprobanu stvar da psi laju vozovi prolaze.
    Recimo, cuje li se nesto i gde je sada bivsi gradolnacenik Bulatovic sto je lagao da mora Nis da pokloni aerodrom beogradskoj mafiji? Jer ima neke konsekvence u karijeri? Jer su glasaci kaznili predhodnu opstu muljavinu?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: