Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:32, 18. 5. 2012.

| Istražujemo

Koliko je koštala hala Čair?

Autor:Dušan Raković, Ana JovanovićIzvor:Južne vesti
hala

Iako se u medijima dosta pričalo o tome ko je platio rekonstrukciju sportske hale „Čair“ u Nišu i koliko je ona koštala, da bi građani saznali odgovor bilo je potrebno sprovesti pravo malo istraživanje.

Prema podacima do kojih su došle Južne vesti, obnovu hale u potpunosti je platio grad Niš, a koštala je tačno 676.899.999 dinara.

Međutim, ovaj iznos se ne poklapa sa vrednošću dva tendera za rekonstrukciju hale, koja su u zbiru iznosila 728 miliona dinara. hala čair

Načelnica gradske Uprave za finansije Snežana Jovanović objašnjava da, iako je osnovni ugovor nakon prvog tendera potpisan na iznos od 596 miliona dinara, ostvarena je ušteda od 51 milion dinara, jer nisu morali da budu izvedeni svi radovi navedeni u predmeru.

To znači da je prvi tender plaćen ukupno 545 miliona. Kada se na to doda i drugi tender vezan za rekonstrukciju hale, dobija se suma koju je načelnica Uprave za finansije pomenula. Načelnica dodaje i da je rebalansom gradskog budžeta za 2011. godinu, za rekonstrukciju hale „Čair“ izdvojeno 678 miliona dinara.


Kontroverze

Podsetimo, polemike o rekonstrukciji hale „Čair“ javile su se u nekoliko navrata.

Najpre prilikom odluke da se hala obnovi za potrebe Evropskog prvenstva u rukometu, jer je neposredno pre toga pominjana opcija izgradnje nove hale „Car Konstantin“ na Vizantijskom bulevaru.

Skupština grada 11. avgusta 2010. godine prihvatila je da sufinansira izgradnju nove hale, koja je trebalo da bude izgrađena u okviru programa Ministarstva prostornog planiranja za podršku domaćoj građevinskoj industriji. Ali, to se nije desilo.

Prema tadašnjim procenama izgradnja nove hale trebalo bi da košta malo više od 12 miliona evra, a Grad Niš i Republika trebalo je da plate po polovinu novca.

Javnost je podelila i odluka tenderske komisije da rekonstrukciju poveri beogradskoj firmi „Tehnicom computers“, kao nosiocu zajedničke ponude u grupi sa niškim preduzećima "DMB inženjering", "Level" i "EI informatika".

Po mišljenju kritičara, sporno je bilo nekoliko stvari. Najpre, zašto je rekonstrukcija procenjena na 2,5 miliona evra (220 miliona dinara bez PDV-a), a na tenderu je pobedila ponuda od skoro 6 miliona evra.

hala čair Dodatnu sumnju u regularnost tendera izazvala je pojava „obračunske greške“ od 230 miliona dinara, gotovo onoliko koliko je prvobitno vredela ponuda „Tehnicom computers-a“.

Epilog svega je obnovljena hala u kojoj je održano nekoliko velikih sportskih takmičenja, doduše ne bez pratećih kontroverzi.

Bilo je tu i koncerata i političkih skupova. Cena rekonstrukcije je otprilike utrostručena u odnosu na početnu procenu, za šta je bio potreban i jedan rebalans budžeta.


Priča o hali Čair

Ovo je prvi tekst priče o rekonstrukciji hale Čair, koji je nastao kao deo istraživačkog projekta koji Južne vesti realizuju sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske Unije u Srbiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mihajlo 77

    08:42 // 26. 7. 2012.

    Postoji li neki izveštaj privrednog kriminala o ovom slučaju, da mi kaže neko ako zna?

  • Djokica Milovanovic

    20:20 // 20. 5. 2012.

    Na cifru od 596.000.000 dodajte 132.000.000, plus PDV za vrednost aneksa, a onda sve to uvećajte za vrednost kamate na kredit (kod koje banke).
    Onda se raspitajte o ostalim dodatnim radovima i podizvođačima i možda dođete do konačne i tačne cifre.

    • Obavesten

      21:50 // 20. 5. 2012.

      Rekonstrukcija hale kosta ko 2 km autoputa ukljucujuci 2 mosta?! Mnogo je bre

  • rade-meraklija

    07:02 // 20. 5. 2012.

    i Nis ima svog Djilasa

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: