Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:25, 28. 9. 2012.

| Istražujemo

Kome ide novac od "humanitarnih" čestitki?

Autor:Maja MicićIzvor:Južne vesti
cest

Nišlijama se poslednjih godina na centralnim gradskim ulicama nudi mogućnost da kupovinom čestitke pomognu najugroženijima. Ipak, na koju će adresu otići novac zavisi od volje predsednika humanitarnih organizacija.

Humanitarna organizacija "Zvezdica" samo je jedna od mnogih koje se bave ovakvom vrstom humanitarnog rada na teritoriji Niša.

"Zvezdica" ima ugovor sa specijalnom školom "Mladost" iz Pirota koji je zaključen 17. jula ove godine. U njemu stoji da će "Zvezdica" svakog meseca uplaćivati neku sumu novca od prodaje čestitki na račun škole.

Ipak, nijedan član ugovora ne govori ni o procentu para koji će od prodaje jedne čestitke otići školi, kao ni o eventualnoj fiksnoj sumi koja bi se mesečno uplaćivala.

- U ugovoru ne stoji koji procenat ide školi. Ja sam sa direktorom škole Đorđem Đorđevićem dogovorio da to bude otprilike 5 do 10 procenata, s obzirom da se plaćaju prodavci na terenu, lokal i gorivo koje oni troše - rekao je Dušan Đorđević, predsednik organizacije "Zvezdica".

On dalje objašnjava da bi voleo da to bude veći procenat, ali da je prodaja izuzetno mala i da ne može da nađe ljude koji bi radili. Đorđević dodaje da on plaća prodavca "na procenat" od prodaje jer je "Grad odbio da mu izađe u susret" i napominje da je čak pokušao da zakaže razgovor sa gradonačelnikom, ali da nije uspeo da dođe do njega.

Đorđević kaže da je od zaključenja ugovora 17. jula do danas školi uplaćeno 3.700 dinara. Ali, direktor škole tvrdi da je školi uplaćeno svega 1.700.

- Poslednji deo smo nedavno uplatili, pa se možda zbog toga još uvek ne vidi promena na izvodu iz banke - kažu u "Zvezdici".

Prodaja čestitki, kako potvrđuje i sam Đorđević iz "Zvezdice", trenutno nije kontrolisana.

Nigde nije zaveden tačan broj prodatih, a na građanima je da poveruju da će makar i ovih 5 do 10 dinara od njhovih 100, koliko košta čestitka, završiti na pravoj adresi.

- Od 1. oktobra vodiću kompletnu evidenciju prodaje koja će biti javna i građani će moći da dođu i vide koliko je čestitki koji akviziter prodao - najavljuje Dušan Đorđević.

Za sada nije poznato koliko organizacija se u Nišu bavi ovom vrstom prodaje, a pre svega nekoliko dana UNICEF je upozorio da se na ulicama gradova u Srbiji prodaju lažne čestitke sa logoom ove organizacije.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Marija Vučković

    22:48 // 30. 1. 2016.

    Svaka cast ljudi.... mozete pricati sta god hocete o tim organizacijama i treba da vas bude sramota! Oni se smrzavaju na minus i kuvaju na plus. Pitanje da li bi ste se vi dzabe smrzavali i kuvali?
    Ne bi ste, ja prva ne bih. Sramota je pljuvati te ljude jer da nije njih taj novac ti domovi i ta deca ne bi dobili. Umesto da ih pohvalite vi ih kudite stvarno je sramota.

  • dejan obradović

    23:30 // 2. 9. 2015.

    Upravo kupio bojanku u Herceg Novom, i to za 5€, a oni uplaćuju 1700 din.
    Nije mi žao što sam dao te pare u humanitarne svrhe, ali vidim da se radi o dobroj prevari...

  • Miloš

    20:23 // 29. 3. 2015.

    Svaka uplata na račun se vidi u najgorem slučaju sutra... Pa čak i one uplaćene "nedavno".

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: