Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:58, 20. 2. 2016.

| Istražujemo

Konačno objavljen budžet Niša za 2016.

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Gradska kuća
Igraju "žmurke" sa građanima; Gradska kuća, arhivska fotografija

Ponovo se pravdajući tehničkim problemima gradske vlasti Niša su pod protiskom javnosti, sa zakašnjenjem od 2 meseca, konačno objavile aktuelnu verziju lokalnog budžeta.

Kako je novinarima Južnih vesti rečeno u kabinetu gradonačelnika Zorana Perišića, i dalje se ne zna u čemu je bio problem.

Budžet Grada je stavljen na sajt odmah čim je usvojen, ali je prekopiran negde drugde. Ali imamo velikih problema sa sajtom. Kako padne, iz milion i jednog razloga, tako se neke stvari prekopiraju na drugo mesto - kaže šef kabineta Sanja Milijić.

Podsetimo, kako su Južne vesti ukazale, ni 2 meseca nakon što su ga odbornici usvojili, građani nisu mogli na sajtu Grada da pronađu ovaj veoma važan dokument.

Inače, gradske vlasti su u obavezi da novac poreskih obveznika troše isključivo onako kako je predviđeno Budžetom, pa je kontrola trošenja novca nemoguća ako se ne zna šta u njemu piše.

Sličan problem se desio i prošle godine kada Budžet nije javno objavljen više od pola godine. U međuvremenu je pretrpeo i nekoliko rebalansa, odnosno izmena, pa građani ni na koji način nisu imali uvid u to kako gradska vlast troši njihov novac.

Nakon pisanja Južnih vesti i brojnih obećanja gradonačelnika Zorana Perišića, Budžet koji je usvojen krajem još krajem 2014. godine je javno objavljen tek sredinom jula 2015. godine.


I dalje nema izveštaja o trošenju novca iz 2014.

Dok bi građani sada mogli da vide kako će vlast trošiti njihov novac u ovoj godini, i dalje se ne zna kako je to činjeno u prošloj, pa ni u pretprošloj.

Na sajtu Grada i dalje nema Izveštaja o realizaciji budžeta iz 2014. godine, koji je usvojen u Skupštini još juna prošle godine.

Pritom, građani i dalje nisu videli ni periodične (tromesečne i polugodišnji) izveštaje za 2015. godinu, niti se zna da li oni uopšte postoje.

Ovo posebno dobija na značaju nakon nedavno objavljenog izveštaja državnih revizora koji su utvrdili da su gradske vlasti u 2014. godini zloupotrebile 1,6 milijardi dinara, što je bezmalo čitava petina godišnjeg budžeta.


Šta je budžet?

Budžet je dokument koji sadrži spisak planiranih prihoda i rashoda Grada za jednu godinu.
Plan prihoda govori koliko novca i iz kojih izvora gradska vlast planira da ga prikupi, dok rashodi pokazuju na šta nameravaju da potroše prikupljeni novac.

Po budžetu se planiraju i sprovode i javne nabavke, pa čak i one najmanje.

Trošenje novca mimo planiranog načina predstavlja krivično delo.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Mile kome je dosta laganja

    19:01 // 21. 2. 2016.

    Pa kad ste postavili nepismene i napredne da vam održavaju sajt. More nisu oni prethodni bili žuti nego zlatni u odnosu na vas.

  • TUMAČ EKONOMIJE B.S.

    14:13 // 21. 2. 2016.

    Kad je Pešterac, glavni kreator budžeta, možete zamisliti kakvi laici čine gradsku vlast.

  • CVETKO prvi

    14:11 // 21. 2. 2016.

    Budžet postoji ? A ja mislio da su potrošili sve budžete do 2038.godine ! Svaka čast !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: