Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:35, 16. 4. 2024.

| Istražujemo

Kontrola nakon žalbi investitora pokazala - većina bolovanja u Nišu ispravna

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
leoni
Investitori se žalili na veliki broj bolovanja; Foto: Lj. M.

Većina bolovanja vođena je prema svim standardima, a uočene su manje nepravilnosti koje se odnose na vođenje medicinske dokumentacije - pokazala je provera rada lekara niškog Doma zdravlja i Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika, a koje je rađena po nalogu Ministarstva zdravlja nakon što su se tadašnjoj premijerki na veći broj bolovanja požalili iz firmi Leoni, Zumtobel, IMI i Johnson Electric. Lekari koji su imali propuste biće opomenuti i dodatno edukovani.

dom zdravlja foto: T. R.Nakon što su se početkom godine strani investitori požalili bivšoj premijerki Srbije Ani Brnabić da je porastao broj bolovanja i dostavili listu zdravstvenih ustanova iz kojih stiže najveći broj doznaka, Ministarstvo zdravlja je pokrenulo postupke kontrole u tim ustanovama.

Kontrole su urađene, a prema dokumentaciji u koju su Južne vesti imale uvid, zaključeno je da nije bilo velikih grešaka lekara čiji je rad proveravan.

Kako se navodi u izveštaju Doma zdravlja koji je prosleđen inspekciji Ministarstva, kontrolisana su izdata bolovanja 7 lekara iz centralnog objekta Doma zdravlja i 8 njih koji rade u ambulantama.

Pregledano je 716 kartona za bolovanja vođena u decembru 2023. i januaru 2024. godine i uočeno je sledeće:

Najveći broj bolovanja je vođen je prema medicinsko-doktrinarnim standardima, u skladu sa pravilnikom o vođenju bolovanja, po indikacijama, dužini trajanja simptoma i kliničkom slikom praćenom anamnestičkim podacima i pregledima. Uočene su manje nepravilnosti proceduralnog tipa bez značaja za opšti postupak - piše u izveštaju.

STETOSKOP lekari zdravstvo KOSTA Problem u vođenju dokumentacije; Ilustracija; foto: A. KostićNekim lekarima je zamereno da imaju oskudno elektronsko vođenje dokumentacije, odnosno da većinu stvari vode ručno, a ne ubacuju u elektronsku formu. Bilo je i zamerki što pojedini lekari nemaju evidenciju o kliničkim pregledima, a u par slučajeva je uočeno izdavanje doznaka pre zaključenja bolovanja ili da pacijenti nisu blagovremeno upućeni lekarskoj komisiji.

Prema statistici koja je dostavljena, 11 lekara je otvorilo više od 300 bolovanja u toku 2023. godine, a “rekorder” je doktor koji je imao 378 pacijenata na bolovanju u prošloj godini.

Procentualno gledano, najviše bolovanja je otvorio lekar koji ima ukupno 607 pacijenata, a vodio je 304 bolovanja prošle godine.


Screenshot 2024-04-15 at 13.49.06 foto: JV printscreenU Medicini rada kontrolisani kartoni 127 radnika

U proveri koja je rađena u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika kontrolisani suzdravstveni kartoni 127 radnika iz preduzeća Leoni, IMI, Zumtobel i Johnson electric koji su od 1. novembra 2023. godine do 31. januara ove godine bili na bolovanju i utvrđeno je da je bilo propusta, ali ne velikih.

Vanredna unutrašnja provera kvaliteta stručnog rada je identifikovala doktore zaposlene u Odeljenju za opštu medicinu koji su imali propuste u vođenju bolovanja. Propusti su se odnosili isključivo na vođenje medicinske dokumentacije u vezi privremene sprečenosti za rad - stoji u izveštaju.


Opomene za lekare koji su grešili

Screenshot 2024-04-15 at 13.49.35 foto: JV printscreenKako se navodi u izveštaju Doma zdravlja Niš dostavljenog Ministarstvu, na osnovu kontrola koje su obavile komisije, direktor je doneo odluku da se sa svim lekarima održi sastanak i da im se ukaže da propuste u vođenju medicinske dokumentaciju i da se opomenu svi lekari kod kojih su uočene nepravilnosti.

Odlučeno je i da se formiraju stalne komisije koje će redovno kontrolisati sve lekare metodom slučajnog uzorka.

U izveštaju ZZZR ne navodi se da li i kakve mere preduzeti sa lekarima kod kojih su uočene nepravilnosti, već da će ispraviti dokumentaciju.

Zavod će preduzeti odgovarajuće mere u cilju ispravke vođenja medicinske dokumentacije u vezi privremene sprečenosti za rad - navodi se.

Podsetimo, na ovu akciju Ministarstva burno su reagovali sindikati iz kojih su isticali da da je pravo na bolovanje pravo svakog radnika i da je ovo pritisak na radnike.

Sa druge strane, nekada premijerka, a sada predsednica Skupštine Ana Brnabić, stala je na staru investitora, rekaviši da to nije pritisak na radnike i da se zloupotrebi bolovanja mora stati na put, jer će u suprotnom insvestitori početi da odlaze i novi neće hteti da dolaze.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • IvicaT

    13:24 // 18. 4. 2024.

    Kontrola rada lekara je sluzbena stvar i ok ali kontrola kartona pacijenata nije.To je krsenje prava naprivatnost.Tuziti dzukele.Ali ne da bude cilj nase pravosudje vec Sud za ljudska prava u Strasburu.

  • Kalabic

    12:46 // 17. 4. 2024.

    Bagra I u vlasti,bagra je I u leoniju.NAJGORE FIRME ZA RAD SU VAM NA JUGU.Zasto ta nevoljna brnabicka I zvalavi nisu Leoni otvorili u Taj nesrecni Beograd?a na jugu neke fabrike gde su plate preko 130000?Leoni Jase rodbinksa veze tetka I sestric,dok je drugi morao da ode Sam zbog malverzacija.A I Po neki menadzer Koji imaju silne apartmane,Po planinama,moru,itd,itd.Prica se

  • Ivan

    09:35 // 17. 4. 2024.

    Sad lepo svi kojima je proveravano bolovanje,tuže poslodavca....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Nema izlaz na njivu, pa protestuje. Skratio put, da uštedi za putarinu.

Dragan čitalac

Tekst: Traktorom vozio suprotnim smerom na auto-putu Niš - Dimitrovgrad

Pronađite nas na: