Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:33, 19. 10. 2020.

| Istražujemo

Kostićeva u Gradskoj kući zvanično počela da radi tek 5. oktobra, pre toga bila u sukobu interesa

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
sotirovski i kostic
Kostićeva u sukobu interesa pored Sotirovski u Gradskoj kući; foto: printscreen

Iako je od početka septembra uz gradonačelnicu Niša Draganu Sotirovski i prisustvuje i zvaničnim sastancima i sednicama Veća, Miljana Kostić je, kako kažu u Gradskoj upravi, tek 5. oktobra počela da radi u Službi za poslove gradonačelnika. Od 14. septembra do 2. oktobra bila je zaposlena u Upravi, ali je i tada vreme provodila u Kabinetu, iako je bila odbornica niške Skupštine, pa je tako bila i u sukobu interesa.

Iz Gradske uprave su novinarima dostavili ugovor o privremeno-povremenim poslovima koje je Kostićeva obavljala, kako piše u ugovoru, od 14. septembra do 2. oktobra.

Ali ona u tom periodu, svedoče novinari i fotografije, nije bila u Gradskoj upravi, nego u Gradskoj kući i na terenu, tik uz gradonačelnicu Sotirovski.

Tako je još 1. septembra, dok nije imala nikakav ugovor sa gradskim institucijama, prisustvovala zvaničnom sastanku sa zaposlenima u KLERP-u, u Velikoj sali Gradske kuće.

sastanak Na sastanku još 1. septembra, bez ugovora i u sukobu interesa; foto: printscreen

Kasnije je obilazila crkve i Novi Niš, otvarala Nišvil sa gradonačelnicom, a prisustvovala je i sednicama Veća i drugim sastancima.

U isto vreme bila je i odbornica, pa samim tim, prema mišljenju politikologa Bobana Stojanovića, zbog nespojivosti izvršne i zakonodavne vlasti, bila u sukobu interesa.

Odbornici bi trebalo da budu odvojeni od Opštinske ili Gradske uprave u potpunosti. Ne mogu da budu ni kafe-kuvarica ili vozač, odnosno da imaju bilo kakvo zaposlenje u Upravi. To bi trebalo da garantuje nezavisnost odbornika i odvojenost od izvršne vlasti - kaže Stojanović.

ugovor U Gradskoj upravi počela da radi 14. septembra; foto: JVDodaje i da je odrednica takva da odbornik ne može biti u radnom odnosu sa opštinom ili gradom i da ne može biti funkcioner, ali ni savetnik niti može biti angažovan u Kabinetu kao stručno lice Gradskog veća ili slično.

To je zabranjena stvar - jasan je Stojanović.

Slično mišljenje ima i Zoran Gavrilović iz Biroa za društvena istraživanja.

To bi mogao da bude sukob interesa, ali zavisi od Agencije kako će to da tumači. Čak i da može, nije normalno. Jer koga onda taj odbornik predstavlja? Lokalnu samoupravu ili one koji su ga izabrali ili partiju? Partija je to sve i ukinula i sada čovek može da bude i odbornik i u izvršnoj vlasti, jer on zapravo štiti interese partije - kaže Gavrilović.

ostavka Ostavku podnela 2. oktobraPartiji, Srpskoj naprednoj, Kostićeva se zahvalila kada je u međuvremenu, 2. oktobra, vratila odbornički mandat. Istog dana je i prekinula radni odnos u Gradskoj upravi.

Obaveštavam Vas da dajem ostavku na odborničko mesto u Skupštini Grada i da vraćam mandat Srpskoj naprednoj stranci kojoj sam zahvalna da mi je pružen. Hvala - rekla je Kostićeva za govornicom i dobila aplauz.

Predsednik parlamenta Boban Džunić joj je poželeo puno uspeha na novoj funkciji, a to je, ispostaviće se za 3 dana od vraćanja mandata, Gradska kuća.

Tako je 5. oktobra potpisala ugovor na određeno u Službi za poslove gradonačelnika i raspoređena je u Odsek za upravne i upravno-nadzorne poslove kao zamena zaposlene koja je odsutna.

ugovor Kabinet U Gradskoj kući od 5. oktobra, zvanično i legalno; foto: JVNa pitanja novinara koji dan kasnije rekla je da je ostavku podnela iz ličnih razloga, a nije konkretno odgovorila ni koji je njen radno-pravni status u Gradskoj kući i Kabinetu.

Kabinet gradonačelnice je tek u formiranju - kratka je bila Kostićeva u SMS-u i uputila na institucije.

Ostaje enigma zbog čega nije rekla na kojim poslovima radi ako je već ugovor potpisan 5. oktobra.

Njen status delimično je otkrila Sotirovski, koja je zvala urednicu Južnih vesti i tražila zaštitu za svoju, kako je rekla, buduću šeficu Kabineta.

Da li će na kraju Kostićeva to i postati znaće se kada se Kabinet i zvanično formira, a do tada ostaju činjenice da je neko vreme radila bez ugovora, a kasnije bila i u sukobu interesa.

Inače, pravnica je po struci. U jednom ugovoru piše master, a u drugom diplomirani pravnik. Prebivalište joj je u Nišu, a bila je na izbrnoj listi SNS, čiji je član, prema nezvaničnim informacijama, tek nepunu godinu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Djunta

    19:26 // 21. 10. 2020.

    Mene zabrinjava, sto je Mara ne poznaje i pozdravlja !

  • Saša

    14:49 // 21. 10. 2020.

    A gde je tu Milijićka i Banđurovi kadrovi, po mocućnosti sa Kosova.

  • slavko

    12:09 // 20. 10. 2020.

    Pa sta? SNS je cela interesna stranka,jedva cekam da im vidim kraj,siguran sam bice veselo!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: