Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:00, 8. 8. 2018.

| Istražujemo

Lutkarsko kompletno pod kamerama, glumci se žale na špijuniranje

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
kamera
Novopostavljena kamera u Pozorištu lutaka, postavljena u hodniku kroz koji prolaze glumice do i iz tuš-kabine; foto: čitalac

Glumce Pozorišta lutaka u Nišu, kako sami kažu, preko noći su dočekale kamere ugrađene svuda po ovoj kulturnoj ustanovi, čak i tamo gde se oni presvlače i šetaju goli. Dok su oni uznemireni zbog toga, u obezbeđenju kažu da se oko postavljanja kamera sa njima niko nije ni konsultovao, niti znaju ko ih kontroliše, a direktor nije želeo da odgovara na novinarska pitanja.

Rad u Pozorištu lutaka glumački ansambl opisuje kao bivstvovanje u Velikom bratu.

kamera 2 Ko kontroliše kamere u Pozorištu?; foto: čitalacBudne “oči” kamera koje su, kažu glumci, “nikle” iznenada, prate čitavu zgradu, pa čak i hodnik kod tuš-kabina, kroz koji glumice prolaze skoro nage, ali i glumački salon u kojem se glumci, kao i devojčice presvlače kada niške srednje škole iznajme Pozorište.

Mi glumice taj salon koristimo za presvlačenje tokom predstave. Ali najgore od svega je što je ta prostorija garederoba svima koji iznajme pozorište. To znači da se tu presvlače dečaci i devojčice iz osnovnih i srednjih škola, vrtića. Postoji i hodnik koji je vrlo mali, a povezuje dve ženske garderobe, koji je takođe pokriven kamerama. Tu glumice, nakon tuširanja, prolaze samo sa peškirima na sebi - rekla je jedna od glumica.

I njene kolege se pridružuju u osudi ovakvog poteza i kažu da zbog video-nadzora osećaju “presiju i neprijatnost”. Oni dodaju da imaju saznanja da upravo direktor i to preko svog mobilnog telefona, nadgleda snimke sa kamera.


Obezbeđenje: Direktor me nije konsultovao oko kamera, a morao je

Miladin Milanović koji je zadužen za bezbednost u Pozorištu lutaka navodi da, iako je morao da bude obavešten o postavljanju video-nadzora, to se nije desilo. Milanović brine najviše zbog narušene intime glumica, ali i to što je sve rađeno mimo uobičajenih protokola.

Ja uopšte nisam ni bio obavešten da će da budu postavljene. A ko ih kontroliše ne znam. U svakom slučaju sam morao da bude pitan. Vrlo je čudno što ne znam ni kada su postavljene. Da li noću, da li rano izjutra - kaže Milanović.

On dodaje da Pozorište već 15 godina ima kamere koje pokrivaju foaje, odnosno ulaz u ovu ustanovu kulture, kao i scenu, što su, prema njegovom mišljenju, "ključne tačke" koje treba da budu pokrivene video-nadzorom.

miljan milenkovic Milenković nije odgovorio na pitanja novinara ko je postavljao kamere, a izostao je i komentar na negodovanje glumaca; printskrin; Miljan Milenković/FacebookKomentar direktora Miljana Milenkovića u vezi sa negodovanjem glumaca, kao i objašnjenja oko kupovine i ugradnje video-nadzora su izostali, jer nije želeo da odgovori na pitanja. Milenković je novinarima kazao da mu upute zvaničan zahtev za pristup informacijama od javnog značaja, iako se radi o komentaru, a ne o dokumentaciji.

S obzirom na to da se pojedina Vaša pitanja odnose na podatke o poslovanju Ustanove, molim Vas da nam dostavite validno popunjen zahtev za informacije u skladu sa Zakonom - napisao je Milenković u SMS-u.

Podsetimo, Milenkovićevo postavljenje za v. d. direktora Lutkarskog pozorišta novembra 2017. godine izazvalo je pravu buru u javnosti, jer je po vokaciji profesor fizičkog vaspitanja, a u biografiji je naveo i da je "srdačan".


Kamere kupljene bez tendera

Koja firma je ugrađivala video-nadzor, koliko je to koštalo građane i kako su uopšte kupljene zasada nije poznato, jer za njih nije bila raspisana obavezna javna nabavka, a direktor Milenković nije odgovorio ni na ova pitanja.

Prema podacima sa Portala javnih nabavki, Lutkarsko pozorište već dve godine ne objavljuje ni obavezni Plan javnih nabavki, što je u suprotnosti sa Zakonom.

Naručilac je dužan da donese godišnji Plan javnih nabavki. Plan javnih nabavki, izmene i dopune plana naručilac objavljuje na Portalu javnih nabavki u roku od deset dana od dana donošenja - piše u Zakonu o javnim nabavkama.

Novinari su uputili zvaničan zahtev Pozorištu lutaka u kojem su, između ostalog tražili dokumenta vezana za kupovinu kamera.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ja-znam

    00:53 // 10. 8. 2018.

    Ljudi to je POZORISTE LUTAKA nije atelje212??? Od cega su ugrozeni ? Snimice ih neko kako nose kostim lutke i postavice na INSTAGRAM ???
    no comment...

  • Sneza

    14:09 // 9. 8. 2018.

    Cega se plase glumci, navodno jer se setaju goli, pa sta ce goli u hodnik, nego ovo je strah onih koji ne rade nista nego samo politicare pa smestaju direktoru jer se nisu dovoljno uvukli u zadnji trap i sto su glumci vise zasticeni od ostalog naroda koji radi u javna preduzeca, pa svuda ima video nadzor i kod privatnika.

    • Tivat

      07:33 // 10. 8. 2018.

      Jel ti stavio kamere u svlacionicu i wc ili kupatilo?
      Ne lupaj,zna se kako se sankcionise upotreba alkohola na radnom mestu,a sto se kolicina predstava tice,mogao bih da se slozim,no,to je deo posla koji direktor treba da poboljsa.Ako hoce,ako je inventivan.Ovaj-tesko!

  • podmetacina

    13:32 // 9. 8. 2018.

    Tacno se vidi da se radi o podmetacini.Neradnici koji se nalevaju na radnom mestu resili da prave aferu.U svim firmama postoji video nadzor zasto su glumci zasticeni, zato sto ne trrba da se vidi kako sve iznose sto im padne pod ruke.Da je ranije postavljen video nadzor pozoriste bi bolje poslovalo.Direktore svaka cast.Izadji javno i pokazi im sve da narod vidi da ti smestaju.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: