Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:28, 4. 10. 2017.

| Istražujemo

MUP mora da plati 20.000 dinara zbog skrivanja informacija

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
vatrogasni kamion
U MUP-u i dalje ćute; foto: JV/S. M.

S obzirom na to da se Ministarstvo unutrašnjih poslova oglušalo o nalog Poverenika za informacije od javnog značaja da novinarima Južnih vesti dostavi informacije vezane za vozila kojima raspolaže vatrogasno-spasilačka jedinica u Nišu, ova institucija moraće da plati kaznu od 20.000 dinara. Poverenik je dao novi rok MUP-u od 2 dana, koji, ako ne ispoštuju, moraju da plate 180.000 dinara.

Od decembra prošle godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova skriva spisak svih vatrogasnih vozila u Nišu, kao i dokumenta iz kojih se mogu saznati informacije o tipu vozila, registraciji i godini proizvodnje, uprkos nalogu Poverenika da ih učini javno dostupnim. Međutim, ni nakon što je Poverenik Ministarstvu “zapretio” novčanom kaznom, iz ove institucije nije bilo reakcije, pa ih je Poverenik kaznio sa 20.000 dinara.

Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije izriče se novčana kazna u iznosu od 20.000 dinara. Izvršenik je dužan da novčanu kaznu plati u roku od 2 dana od dana prijema - navodi se u rešenju Povernika.

Inače, Ministarstvo će morati da plati 180.000 dinara, ako i sada odbije da dostavi informacije o niškim vatrogasnim kamionima.

Podsetimo, pošto je istraživanje Južnih vesti pokazalo da nekoliko vatrogasnih kamiona vatrogasno-spasilačke jedinice iz Niša nije registrovano, novinari su još decembra prošle godine tražili od Ministarstva spisak svih vozila i detaljne informacije o njima.

Međutim, Ministarstvo je odbilo da dostavi podatke, pozivajući se na "ugrožavanje državne bezbednosti”, što je Poverenik ocenio kao neosnovano.

Pored toga, Ministarstvo novinarima nije dalo odgovore ni na brojna pitanja upućena telefonom i mejlom, u vezi sa neregistrovanim kamionima same vatrogasno-spasiličke jedinice Niš, ali i neregistrovanim ruskim kamionima koje je Srpsko-ruski humantirni centar ustupio Ministarstvu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    13:57 // 4. 10. 2017.

    Za ovo bi neko odleteo sa polozaja u normalnim zemljama,ovde nema veze sve narod placa,i to sto ne znaju i to sto nista ne rade i to sto krse zakon.

  • Меда

    13:03 // 4. 10. 2017.

    Да су ЈуВе и Предраг добили те информације и да су, рецимо, сазнали да су камиони нерегистровани, да ли би то значило да се камиони не би употребљавали у случају нужде?

    Неки Жика у Лас Вегасу украо камион да вози рањене у болницу... да ли би требало да одробија за гранд-тефт-ауто?

    Још бесмисленије је да МУП не да тако безначајне информације и у питању је само лењост и инат.

  • Milanče

    12:18 // 4. 10. 2017.

    Strašno! Ne razumem zbog čega se kriju informacije koliko vozila ima, sta je tu toliko strašno da kazu imamo toliko kamiona, taj tip iz te godine i toliko je godišnjea registracija! Platice građani i tih 180.000din

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: