Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:07, 27. 9. 2012.

| Istražujemo

Mahinacije u niškom zatvoru

Autor:Aleksandar StankovIzvor:Južne vesti
490x370-zatvor.jpg
foto: MIC.rs, arhivska fotografija

Od 1999. do 2002. godine niški "KP Dom" pozajmio je 140 tona lima iz državnih rezervi. Ni posle 10 godina pozajmica nije vraćena, lim se nalazi u popisnim listama, ali ga u magacinu nema.

Informacije do kojih su došle Južne vesti potvrđuje i dopis nekadašnjeg načelnika Službe za obuku i zapošljavanje niškog Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Gorana Janićijevića, kojim je 15. decembra 2009. godine obavestio Upravu za izvršenje krivičnih sankcija o pomenutoj pozajmici. dopis Dopis upravi

Tadašnji načelnik je ukazivao na problem, jer kako stoji u dopisu, nije mogao da popuni popisne liste Direkcije za robne rezerve, zato što “lima nema na stanju”.

republička Direkcija za robne rezerve Dopis Republičke direkcije za robne rezerveU dopisu koji je nešto kasnije Direkcija uputila Kazneno-popravnom zavodu jasno piše da “u slučaju utvrđenog manjka smatraće se da ste neovlašćeno koristili republičke robne rezerve, što podrazumeva krivičnu odgovornost lica”.

Ipak, načelnica Odeljenja za neprehrambene proizvode Direkcije za robne rezerve Snežana Mitrović kaže da zajam, u ovom slučaju lima, iz robnih rezervi ne podrazumeva nužno i skladištenje lima u magacinima KPZ-a.

- Ugovorom o zajmu vi dobijete od nas traženu pozajmicu. Tim ugovorom je predviđeno i zakonom regulisano da se uzeta roba u jednom trenutku vrati. Dakle, ne vraća se novac nego se dobijena roba iskoristi, zaradi se određena suma novca, kupi se roba istog kvaliteta i vrati nama, u ovom slučaju lim – kaže načelnica Mitrović.

Ona dodaje da nije obavezno da niški KPZ lim ima “na lageru”, ali naglašava da se mora znati kako je utrošen taj lim.

Sagovornik Južnih vesti koji želeo da ostane anoniman tvrdi da sudeći prema papirima lim nikada nije utrošen za proizvodnju.

- Nikada nije od tog lima ništa napravljeno. Jednostavno ne zna se gde je - kaže naš sagovornik.

U dopisu bivšeg načelnika Janićijevića se jasno vidi da u magacinima nema lima prema navedenim ugovorima, a to potvrđuju i dopisi iz januara 2011. godine. kamata Zaduženje za kamatu na pozajmicu

Da stvar bude gora niški KPZ svakog meseca plaća kamatu na pozajmicu koja je još u septembru 2007. godine iznosila 71.519 dinara.

Postavlja se pitanje ko će da plati sada, posle 10 godina, pozajmljeni lim.

- Reč je o hladno valjanom limu čija je tržišna cena po kilogramu danas nešto veća od 100 dinara. Od Republičke direkcije za robne rezerve pozajmljeno je oko 140 tona, a to je skoro 15 miliona dinara. Ko će to da plati? Kazneno-popravni zavod? A zbog čega kada taj lim nikada nije utrošen i ne zna se gde je – ostao je zapitan naš sagovornik.

Načelnica Mitrović pozvala je nadležne iz niškog KPZ-a da stupe u kontakt sa njom kao bi se našlo rešenje. Iako, kako kaže, zakonski gledano, pozajmica može da se obnavlja i po 10 godina, trebalo bi što pre naći “izlaz iz tog problema”.


U Zatvoru ćute

Novinari Južnih vesti su još 24. avgusta pokušali da stupe u kontakt sa odgovornima u niškom Kazneno-popravnom zavodu. Odatle je stigao odgovor da su za sve kontakte sa medijima nadležni predstavnici Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija Ministarstva pravde.

Tamo nam je rečeno da se obratimo mejlom, što je istog dana učinjeno. Ali, ni posle više od mesec dana odgovora nema.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • nebijsa milic

    20:29 // 4. 10. 2012.

    dobro vam jutro petrovic petre,dobro je da ste se probudili,jer bilo bi jako nezgodno da vas hapse bunovnog,jer kad se zbroje cifre lim15.miliona,struja iz izdavane prodavnice10.miliona ,steta od unistenih poslova i onih koje intenzivno pokusavate da unistite,.....,mnogo bre i za nas,a ima tu dobre robije.pocelo je sa agrobankom,budite vi i vasi puleni sigurni guslacete vi po kpd/u samo sa mone strane zida.

  • Da li smo radili u istom zatvoru

    19:37 // 4. 10. 2012.

    Ja sam u niškom zatvoru radio 2008 godine. Tada je vec sve bilo mrtvo. Rad motela i autoservisa i pogona je bio potpuno formalan.Stanje kliničke smrti. U tehnickoj skoli sam u radionicama viđao više proizvodnje.

  • radi malo i skupo

    18:31 // 4. 10. 2012.

    Au koja razlika 5 bara i 100 bara. A sad mi je jasno zasto je Prokuplje od Nisa deleko 500 km.A zato ste ih tako skupo ugradjivali*3 x skuplje nego u gradu.
    Pa kod vas je sve 10-20 puta vece.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: