Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:18, 13. 2. 2017.

| Istražujemo

Marković se žalio, ali inspekcija potvrdila da ne ispunjava uslove

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
markovic
Marković (u sredini) reagovao i na izveštaj inspekcije; foto: FB strana Pokret socijalista

Odmah nakon izveštaja prosvetne inspekcije u kojem je utvrđeno da ne ispunjava uslove za direktora jer nema dovoljno radnog iskustva, v.d. direktora Doma srednjoškolaca u Nišu Mihajlo Marković se žalio, tvrdeći da ima, jer se bavio volontiranjem. Ali u odgovoru koji je dobio piše “da zakon ne prepoznaje volontiranje kao radno iskustvo".

Iako na novinarsko pitanje da li je imao primedbe na zapisnik inspektorke u kojem je napisala da ne ispunjava uslove za direktora, Marković nije dao jasan odgovor, već je rekao da je tada bio posvećen problemima u Domu, u Ministarstvu prosvete kažu da se žalio, ali da njegova primedba nije prihvaćena i da nije bilo razloga za dopunski inspekcijski nadzor.

Odgovor na Markovićev dopis je na adresu Doma inspekcija uputila još 20. oktobra prošle godine i tako praktično još jednom potvrdila da zbog neispunjavanja uslova za direktora u pogledu radnog iskustva tadašnjeg vršioca dužnosti Mihajla Markovića, Upravni odbor mora da raspiše novi konkurs.

Prema informaciji od inspektorke koja je postupala u predmetu, kolega Marković naveo je da se bavio volontiranjem, ali nije dostavio iz evidencije organizatora volontiranja dokaz o tome, niti bilo kakve druge dodatne dokaze o radnom angažovanju - piše u odgovoru Ministarstva Južnim vestima.

odgovor Prosvetna inspekcija odgovorila na primedbe MarkovićaU dopisu inspekcije koji je poslat Domu piše da Zakon o učeničkom i studentskom standardu "ne prepoznaje usluge volontiranja kao deo radnog iskustva".

Odredbe Zakona o učeničkom i studentskom standardu koje propisuju uslove za imenovanje direktora ustanove i utvrđuju se u pogledu prava, obaveza i odgovornosti zaposlenih primenjuje zakon kojim se uređuju radni odnosi, ne i propisi koji se odnose na usluge volontiranja - piše u izveštaju inspektorke.

Ipak, i pored ovakvih nalaza inspekcije, Upravni odbor ustanove je Markovića nakon sprovedenog konkursa predložio za novog direktora Doma srednjoškolaca, a on je novinarima rekao da ima dovoljno radnog iskustva sa visokim obrazovanjem i naglasio da radno iskustvo, nije isto što i radni staž.

Rekao je da su njemu u radnoj knjižici upisane 3 godine staža u Domu, a o iskustvu pre Doma nije puno govorio, samo je rekao da ga ima ali “da ne zna da li je upisano u radnu knjižicu, jer ona nije bila kod njega”.

I on i predsednica Upravnog odbora Vanja Stojković, rekli su da su ovog puta sve neophodne potvrde dostavljene Vladi Srbije.

U Ministarstvu prosvete su rekli da je sada odluka na Vladi Srbije, koja ima 30 dana od kada je Upravni odbor poslao predlog, da odluči da li će Mihajlović i zvanično postati dirketor Doma učenika srednjih škola u Nišu.

Podsetimo, Lokalni antikorupcijski forum je krajem prošle nedelje pozvao nadležne u Vladi Srbije da ne imenuju Markovića na mesto direktora, jer ne ispunjava uslove i pozvala nadležene da prestanu sa partijskim postavljanjem direktora u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Buki

    12:46 // 14. 2. 2017.

    Radni staz i radno iskustvo ti je isto rodjace. Postoji radna knjizica, pa neki tamo M obrazac, pa se uplacuju doprinosi i tako dalje. Kao kandidat za direktora si duzan da znas te stvari.

  • Горан

    23:09 // 13. 2. 2017.

    Управнику Народног позоришта у Нишу у радни стаж рачунали и студирање.

  • GAVRILO (SPS PALILULA)

    20:10 // 13. 2. 2017.

    Ovakvim (naopakim) imenovanjima, Vulin i Raka štete sebi, a još više SNS.

    • Dule

      14:14 // 14. 2. 2017.

      I za to me bas briga oni stete svima, sto ne rade po zakonu, sto su im kandidati nesposobni i sto je sramota da na bitna mesta postavljaju ljude kojima se prebrojavaju meseci radnog staza, dovode poslusnike koji treba da se uce nad nama. Gavrilo od srca, svi ste nam se smucili od 1990. do danas. Sve granice ste probili, narodu mazete i zatvarate oci ali kad "progleda"....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: