Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:02, 12. 12. 2016.

| Istražujemo

"Mere štednje" na aleksinački način - preduzeće povećalo plate, Opština aminovala

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
opstina aleksinac
Opštinsko veće odobrilo povećanje plata; foto: Google mape

Iako je zbog privremenih mera štednje zabranjeno povećavanje plata u javnim preduzećima, rukovodstvo JKP “Komunalne usluge” iz Aleksinca donelo je odluku da se radnici svakog meseca stimulišu sa po 20%. Na tu odluku saglasnost je dalo Opštinsko veće u Aleksincu, a predsednik te Opštine Nenad Stanković tvrdi da zakon nije prekršen.

Javno komunalno preduzeće "Komunalne usluge" dopunilo je kolektivni ugovor koji se odnosi na sve radnike, odredbom prema kojoj zaposleni svakog meseca dobijaju stimulans od 20% preko plate. Ovaj aneks kolektivnog ugovora, kojim su plate u ovom preduzeću praktično uvećane, sa rukovodstvom, u ime radnika, verifikovao je reprezentativni sindikat.

Zaposleni imaju pravo na mesečnu stimulaciju u iznosu od 20% pojedinačne zarade. Uslovi za isplatu stimulacije su efektivni časovi radova tokom mesečnog obračunskog perioda, zalaganje i blagovremeno izvršavanje svih zadataka - piše u aneksu kolektivnog ugovora.

Ovaj aneks ne bi bio sporan da Zakonom o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata u javnom sektoru iz 2014. godine nije zabranjeno "bilo kakvo povećavanje osnovica, koeficijenata i drugih elemanata koji ulaze u obračun zarada zaposlenih". 

Ovakvu odluku donela je Vlada Srbije u sklopu mera štednje i punjenja budžeta, pa tako već 2 godine u javnom sektoru nije bilo povećanja zarada zaposlenih, a redukovano je i zapošljavanje na neodređeno vreme.


“Mislio sam da su smanjene zarade”

aneks Aneks kolektivnog ugovora kojim se povećava zarada; foto: JVIako u aneksu ugovora objavljenom u Službenom glasniku nedvosmisleno piše kako se radnicima povećava plata, predsednik Opštine Aleksinac Nenad Stanković tvrdi kako se zapravo radi o smanjenju zarada.

Ja mislim da tim stavom nije povećana zarada u komunalnom. Meni službe nisu protumačile kolektivni ugovor da podrazumeva povećanje zarada, nego da su im smanjene zarade - rekao je Stanković.

Predsednik Opštine navodi kako “nije upućen u baš sve teme na koje se daje saglasnost” i nije želeo da polemiše o povećanju plata u javnom preduzeću.

To ti tumačiš! Izvini, ali kad mi stigne predlog kolektivnog ugovora što te ne pitam za mišljenje, nego pitam službe opštinske uprave - kazao je predsednik Opštine Aleksinac.


Direktor izbegava novinare?

Opštinske službe su, naglašava Stanković, pregledale aneks kolektivnog ugovora, ali nisu dale nikakav prigovor u vezi sa njim. Zbog toga je on novinare uputio na direktora JKP "Komunalne usluge" Budimira Markovića.

I sad šta hoćeš od mene?! Ko ga doneo taj i nek ti ga objašnjava. Prava adresa ti je direktor Komunalnog - odbrusio je Stanković.

Međutim, odgovore na pitanje po kom osnovu je povećana plata radnicima JKP “Komunalne usluge” iz Aleksinca, novinari Južnih vesti nisu uspeli da dobiju od direktora Markovića, pošto se novinarima i pored brojnih poziva, već 2 nedelje ne javlja, a sekretarica uvek odgovara sa "direktor je van kancelarije".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: