Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:12, 4. 8. 2017.

| Istražujemo

Milione uložio u nelegalizovani deo lokala, sada tuži vlasnika zgrade i inspektora

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
primorska-zgrada-JV-A.S
Zgrada u Primorskoj i sporni objekat sa nadstrešnicom u kojm je picerija; foto: JV/A.S.

Više od 7 miliona dinara je, kako kaže Nišlija Zoran Milosavljević, za svega nekoliko meseci uložio u opremanje picerije i plaćanje zakupa za objekat u Primorskoj ulici. Ispostavilo se da deo lokala u kojem je radio nije legalizovan, pa sada tuži vlasnika zgrade i građevinskog inspektora. Dok u inspekciji ne žele da komentarišu ovaj slučaj, direktor firme koja je gradila zgradu tvrdi da je sve urađeno po zakonu.

ulaz-u-podrum-zatvoren-primorska-JV-A.S Nema silaska u podrum bez ključa; foto: JV/ A.S.Milosavljevićeva priča počinje u oktobru 2016. godine kada je, kako sam kaže, rešio da sa svojim sinovima otvori piceriju. Zakupio je lokal u Primorskoj, ali se ispostavilo da je, sudeći prema projektu, deo picerije otvoren na parkingu.

Nisam imao pojma da je sve to nelegalno. Tek kada su komšije počele da me upozoravaju ja sam se požalio investitoru-vlasniku zgrade, a on je govorio "sredićemo" i "u procesu je legalizacije" - priča Milosavljević.

podrum-lift-JV-A.S U podrum samo sa karticom; foto: JV/ A.S.I komšije iz zgrade se raspituju za svoje ostave koje su, kako kaže Milosavljević, prepravljene u kuhinju za njegovu piceriju. Dodaje i da je jedino on imao karticu da liftom silazi u podrum, dok ostali stanari nisu to mogli, a tvrdi da je i stepenište do podruma zatvoreno.

Kada sam nakon svega ovde izveo eksperte iz oblasti građevinarstva oni su mi pojasnili da je na parkingu izgrađen i šank i mokri čvor. Sve mimo projekta. Da su meni u kuhinji glavni ventili za celu zgradu, što je suprotno zakonu - kaže Milosavljević.

glavni-ventili-i-hindant-u-kuhinji-JV-A.S Glavni ventili za celu zgradu u kuhinji picerije; foto: JV/ A.S.Deo lokala je izgrađen i na mestu gde je prema projektu smećara, pa je izbacivanje otpada, kaže ovaj ugostitelj, predstavljalo dodatni problem sa komšijama.


Inspektor zabranjivao, ali radovi nisu stali

Milosavljević naglašava da je i građevinski inspektor dolazio, intervenisao, dok je lokal još bio u pripremi, ali da je ubrzo od vlasnika zgrade, čiji su radnici i izvodili radove u piceriji, dolazilo odobrenje da se nastavi sa radovima, iako je na oluku bilo zalepljeno upozorenje da se gradilište zatvara.

I pored zatvorenog gradilišta majstori su radili na tom prostoru, dograđivali šankove, mokri čvor, postavljali izlog i brojne drugove radove. Sve sam to ja plaćao. To je trebalo da bude zatvoreno, dok se ne dobiju svi potrebni papiri. Međutim, nije. Inspektor to nije kontrolisao i tu je njegov propust - kaže Milosavljević.

resenje-inspektora-JV-A.S Rešenja dostavljana samo investitoru i arhivi; foto: JV/ A.S.On je angažovao dva advokata, koji su podneli krivične prijave, a kako kaže, uvidom u odluke koja je pisao građevinski inspektor utvrđeno je da je on o svom radu obaveštavao samo investitora, dok je drugi primerak rešenja išao u arhivu.

Inspektor nije ni pratio izvršenje rešenja koja je pisao. Nije proveravao da li su radovi nastavljeni i posle njegovih rešenja. A morao je da prati po zakonu. I to lepljenje upozorenja na oluku nije u skladu sa zakonom, jer je jasno propisano gde to upozorenje treba da stoji i na kojoj visini - kaže Milosavljević.

U odlukama inspektora iz novembra prošle godine je bilo nekoliko naloga vlasniku zgrade da obustavi izgradnju sanitarnog čvora, da prekine sa radovima, čak je bilo i naloženo zatvaranje gradilišta. Ipak, Milosavljević tvrdi da se i pored toga radilo i da je on na kraju otvorio svoju piceriju koja je radila 4 meseca, dok nisu počele da stižu pritužbe stanara da će protiv njega podneti krivične prijave.


Inspekcija: Nemamo komentar

mokri-cvor-na-parkingu-JV-A.S Dograđen mokri čvor; foto: JV/ A. S.Načelnik Sekretarijata za inspekcijske poslove u Nišu Miroljub Stanković, kaže da su u Sekretarijatu upoznati sa ovim predmetom, ali da sada, pošto je on postao deo sudskog spora, ne žele ništa da komentarišu.

Izbegavamo komentare kada je nešto deo sudskog procesa. Kada istražni organ preuzme stvar u svoje ruke izbegavamo da se izjašnjavamo. Izbegavamo da komentarišemo šta će biti - kaže Stanković.

Tužilaštvo, kako kaže Stanković, obično traži kompletan predmet od inspekcije i kako kaže, oni će svim nadležnim organima dostaviti sve što traže.


Vlasnik zgrade kaže da je sve po zakonu

deo-lokala-koji-je-legalizovan-JV-A.S Iz lokala koji je legalizovan otvorena vrata ka prostoru koji nema dozvolu; foto: JV/ A. S.Zgradu u Primorskoj broj 4 gradila je niška firma Agrogradnja kompani, a njen direktor Miodrag Stanković, kaže da za 27 godina poslovanja nije imala nijednu krivičnu prijavu i da je i pomenuta zgrada urađena po zakonu.

Inspektor je bio, napravio izveštaj i ja sam podneo zahtev za ozakonjenje i ozakonio objekat. Platio sam takse državi, gradu, dobio rešenje o ozakonjenju koje je postalo pravosnažno, tako da apsolutno svaki papir posedujem u potpunosti i sve to što je dotični gospodin izjavio su notorne laži - kaže Stanković.

Kaže i da je tužio Milosavljevića, jer nije plaćao kiriju i da su mu krivične prijave od njega stigle nakon toga. Ipak, Milosavljević kaže da investitor od njega traži da plati kiriju od juna do septembra, iako je on, kako tvrdi, još pre nekoliko meseci iselio svoje stvari iz objekta i zaključao lokal.


nadstresnica-JV-A.S Sporna nadstrešnice ispod koje je napravljen lokal; foto: JV/ A. S.Čeka se odluka Ministarstva građevine

U niškom Sekretarijatu za planiranje i izgradnju, u čijoj je nadležnosti ozakonjene objekata, kažu da je investitor Agrogradnja kompani zaista legalizovao kompletnu zgradu i nekoliko lokala dograđenih mimo projekta, ali ne i sporni deo u kojem se nalazila picerija. To u Sekretarijatu za planiranje i izgradnju i dalje vode kao nadstrešnicu.

Investitor nema dozvolu za nadstrešnicu koja je dograđena južno od višespratnog porodičnog objekta. Nadstrešnicu koja se lepi za objekat koji je građen u skladu sa dozvolom, nije legalizovao. Ostale lokale koji su dograđeni unutar pasaža je ozakonio i za to je dobio dozvole - kaže Dušanka Anđelković iz Sekretarijata.

Dodaju i da je investitor na odluku Sekretarijata da mu se ne odobri legalizacija sporne nadstrešnice pretvorene u piceriju, podneo žalbu Ministarstvu građevine i da se i dalje čeka njihova odluka.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kaljari

    17:37 // 4. 8. 2017.

    Srbija,Nis,tasna- masna ,sud i advokati i naravno "nemamo komentar"!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: