Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 11. 4. 2024.

| Istražujemo

Milioni od niškog "Parking servisa" beogradskoj firmi čiji je direktor hapšen zbog nameštanja tendera

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti

Boje za obeležavanje puteva, od kojih neke i nisu propisane pravilnikom, niški JKP "Parking servis" kupiće za više od 10,6 miliona dinara od beogradske "Tehnohemije", firme čiji je generalni direktor hapšen zbog nameštanja tendera baš u Nišu. Firma koja je ponudila znatno nižu cenu odbijena je jer njena "koverta nije stigla blagovremeno". "Tehnohemija" je povezana i sa vlašću i Grad Beograd u njoj ima akcije od skoro 60 miliona dinara.

58707853-2339098813012815-7517914564554391552-n
Firma povezana i sa vlašću; ilustracija; foto: JV-J. A.

Boje za obeležavanje puteva, od kojih neke i nisu propisane pravilnikom, niški JKP Parking servis kupiće za više od 10,6 miliona dinara od beogradske Tehnohemije, firme čiji je generalni direktor hapšen zbog nameštanja tendera baš u Nišu. Firma koja je ponudila znatno nižu cenu odbijena je jer njena "koverta nije stigla blagovremeno". Tehnohemija je povezana i sa vlašću i Grad Beograd u njoj ima akcije od skoro 60 miliona dinara.

Zbog sumnje na zloupotrebu u vezi sa javnom nabavkom oko tekućeg održavanja i popravki u Nišu, direktor AD Tehnohemija Dobrica Matković uhapšen je krajem 2022. godine, zajedno sa još četiri osobe. Protiv njega je bila podneta krivična prijava.

Policija lisice na ruke stavila 44-godišnjem Nišliji; ilustracija; foto: Flickr/Keith Allison Direktor hapšen, pa krivična krijava odbačena jer je platio 200.000; ilustracija; foto: Flickr/Keith AllisonIz Višeg javnog tužilaštva u Nišu sada kažu da je u Matkovićevom slučaju primenjen princip oportuniteta - on je uplatio 200.000 dinara u humanitarne svrhe, pa je prijava odbačena.

U odnosu na imenovanog primenjen je institut odlaganja krivičnog gonjenja, tako što mu je naloženo da iznos od 200.000 dinara uplati na račun propisan za uplatu javnih prihoda koji će se koristiti u humanitarne ili druge javne svrhe. On je tužilaštvu dostavio uplatnicu kao dokaz - navode iz VJT.

Manje od dve godine nakon hapšenja i spornih tendera, niški Parking servis odlučuje da upravo od Tehnohemije kupi boje i razređivače, pa odbacuje ponudu firme Flexohem, koja je nudila za oko 3,5 miliona dinara nižu cenu.

Kao razlog odbacivanja povoljnije ponude naveli su da “koverta Flexohem-a nije pristigla blagovremeno”.

Nije dostavljeno sredstvo obezbeđenja za ozbiljnost ponude u skladu sa dokumentacijom o nabavci - piše u kratkom obrazloženju.

Tako će za 15 tona bele, tonu žute, 150 kilograma plave i po 150 kilograma crvene, zelene, sive i crne boje parama građana platiti Tehnohemiji 10.664.880 dinara sa PDV-om.

Ponuda ponuđača je blagovremena i prihvatljiva jer u istoj ne postoje osnovi za isključenje privrednog subjekta, ponuđač je ispunio sve kriterijume za izbor privrednog subjekta, a ispunjeni su zahtevi i uslovi u vezi sa predmetom nabavke - navode iz Parking servisa.

Procenjenu vrednost nisu objavili pre odluke o dodeli okvirnog sporazuma. Ono što se sada može videti je da je ona iznosila 9 miliona dinara, što je tek nešto više od ponude Tehnohemije bez PDV-a - 8.887.400 dinara.

V. d. direktorka Parking servisa Aleksandra Božanić kaže da je Tehnohemija ispunila sve uslove Zakona o javnim nabavkama da dobije tender.

Shodno odredbama Zakona o javnim nabavkama, Komisija za javnu nabavku sprovodi postupak javne nabavke, te je ista obavezna da u svakom konkretnom slučaju ispituje da li podnosioci prijave (ponuđači) ispunjavaju sve zakonom propisane uslove i uslove iz javnog oglasa - kaže Božanić.

Inače, prema Pravilniku o saobraćajnoj signalizaciji, crvena, zelena, siva i crna boja nisu predviđene za obeležavanje oznaka na putevima.

sms zona Nove oznake koštaće Nišlije; ilustracija; foto: JV / Jelena Canić Milanović Božanić je za Južne vesti rekla da će ih ipak koristiti, ali za obeležavanje parking mesta u crvenoj i zelenoj zoni i za prekrivanje oznaka koje više ne važe.


Grad Beograd jedan od najvećih akcionara u "Tehnohemiji"

Među deset najvećih akcionara po vrednosti kapitala u AD Tehnohemija nalazi se Grad Beograd - na četvrtom mestu, sa iznosom od 59.784.000 dinara, što je oko 5,8%.

Najveći akcionar je Tesla capital, takođe akcionarsko društvo, sa udelom od oko 25%, odnosno 256 miliona dinara.

Screenshot 2024-04-10 at 14.52.08 Akcionari "Tehnohemije"; foto: PrintscreenNa spisku u prvih deset su i Metaling doo, Erste banka, JP Poslovni prostor Savski Venac, koji je obrisan iz Agencije za privredne registre, kao i nekoliko pojedinaca.


Šta znači princip oportuniteta?

sud niš 2 Niški sud; foto: JV / Vanja KeserOdlaganje krivičnog gonjenja ili princip oportuniteta primenjuje se u slučajevima kada su ispunjeni posebni uslovi za to i znači da osoba protiv koje je podneta krivična prijava prihvata da nadoknadi štetu na određeni način, objašnjava advokat Marko Krstić.

To znači da lice protiv kojeg je preduzeto neko krivično gonjenje, preduzimanje nekih radnji od strane nadležnog javnog tužilaštva, prihvata da preuzme na sebe neke obaveze da nadoknadi štetu iz krivičnog dela ili da zaštiti druge od potencijalne opasnosti koju može da prouzrokuje - navodi on.

Kada ispuni te obaveze i dokaže da ih je ispunio, tužilac odbacuje krivičnu prijavu i ta osoba se ne evidentira kao osuđena, tačnije ne ulazi u kaznenu evidenciju.

Krstić navodi da tada ne može neposredno da se kaže da je neko kriv za određeno krivično delo, ali da posredno može da se izvede zaključak da je izvršio krivično delo i prihvatilo da otkloni posledice da se prema njemu ne pokreće dalji postupak.


Ko je sve bio uhapšen sa Matkovićem i zašto?

Novembra 2022. godine pet osoba uhapšeno je zbog malverzacija sa javnim nabavkama oko tekućeg održavanja i popravke u Nišu.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova su tada naveli da su oni prekršili Zakon o zaštiti konkurencije i dogovarali da Tehnohemija podnese ponudu skuplju od firme Impuls hemija, kako bi ona bila izabrana.

Osim Dobrice Matkovića, tada su uhapšeni A. M. kao odgovorno lice Impuls hemije iz Novog Sada, M. P. kao odgovorno lice niške Pamax trgovine, 46-godišnja M. J. zaposlena u Nišstan-u i 47-godišnji M. Ž. kao odgovorno lice građevinske radnje Still desing.

Inače, ovo nije prvi put da Parking servis Niš ima sporni tender za boje. 2017. godine su u sklopu nabavke boja za obeležavanje ulica dva radnika tog javnog preduzeća i jedan radnik niške Direkcije za izgradnju predvideli i one boje koje se po zakonu ne koriste i štelovali cene da bi posao pripao Pamax trgovini. Dogovorene boje ta firma nije bila isporučila, a Nišlije je ta malverzacija koštala oko 6,4 miliona dinara. To su tada potvrdili iz Višeg javnog tužilaštva.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Buca

    09:15 // 18. 4. 2024.

    Ljudi,gradjani Nisa pa zar je moguce ovo da firma Pamax i dalje dobija tendere, radi a na svaka 3-4 meseca bude hapsen vlasnik. I biva pusten i dalje naztavlja sa radom na isti nacin kao pre hapsenja.
    Pa zar nije organima koje se bave tim stvarima da reaguju posto je ocigledno fa ima malverzacija u toj firmi Oamax i ko zna u kojoj jos firmi.
    Na vreme reagujte institucije, cesljajte papire....!

  • slobodan mitic

    08:50 // 15. 4. 2024.

    TO JE DOBRO NATERACE SVE NAS DA SE VRATIMO NA SELO. AKO I TAMO DODJU STVARNO NEZNAM. SVE IZ BEOGRAD DOLAZI . A SADA I OVAJ NIS DA PELJESE . ZATO SVI NA SELO MA STRASNO DA JE SAMO OVO DOBRO BI BILO.

  • Dragan Petrovic

    22:47 // 13. 4. 2024.

    SAmo u Srbistanu se zlocin isplati,a jos je i stepenica ka uspehu u politici i privredi...cujem Dusko Saric je pusten u kucni pritvor uz jemstvo od 800.000e i jos nesto preko,a u toku je luda zurka u skromnoj vili na Dedinju...Nazdravlje ...zalosno je sto je trci svetski rat na vidiku,pa nece dugo uzivati u plodovima lopovluka,ili ce letecim autima u Kinu...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.