Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:55, 6. 3. 2024.

| Istražujemo

Milionska odšteta pacijentu zbog greške lekara u Prokuplju, blokiran račun Bolnice

Autor:Ljubiša MitićIzvor:Južne vesti
bolnica
Prokupačka Bolnica u problemu zbog blokiranog računa; Foto: Lj. M.

Zbog potkožne izrasline koju mu je lekar uklonio bez provere nalaza, nakon čega su, usled komplikacija pacijentu kasnije odstranjeni prsti i cela desna šaka, pravosnažnom presudom Višeg suda, Opšta bolnica je u obavezi da mu isplati 3,4 miliona dinara odštete sa zateznom kamatom, kao i da se pacijentu do njegove 65. godine isplaćuje mesečna naknada od 22.497 dinara počev od 1. jula 2019, ali i da Bolnica za sudske troškove plati 607.704 dinara.

Pacijent G. Đ. koji se, kako piše u presudi Višeg suda u Prokuplju, početkom 2017. godine javio prokupačkoj Bolnici zbog potkožne izrasline, pregledan je i u njegov medicinski karton je upisana dijagnoza, a posle nekoliko dana ponovo se javlja na pregled, gde je konstatovano da je stanje bolje i da je kontrolu potrebno obaviti po potrebi. sud u prokuplju Presudom Višeg suda račun Bolnice blokiran za preko 3 miliona dinara; Foto: Lj. M.

Marta 2017. lekar je obavio drugu punkciju hidroma, nakon čega se pacijent ponovo javio sredinom oktobra iste godine, kada je lekar u ambulanti bez ikakvih laboratorijskih nalaza, ultra-zvuka ili snimaka obavio operativni zahvat radi uklanjanja hidroma. Pored toga, pacijent od lekara nije obavešten o davanju pristanka na predloženu intervenciju ni pismeno, ni usmeno, a nisu mu predočene ni moguće posledice i rizici intervencije - kaže se između ostalog u presudi Višeg suda.

Istog dana nakon operativnog zahvata u Prokuplju dolazi do komplikacija i otoka na desnoj ruci pacijenta, zbog čega je kasnije prebačen na dalje lečenje na Institut za radiologiju UKC Niš, a zatim i u Urgentni centar Kliničkog centra Srbije i Specijalnu bolnicu za hiperbaričnu medicinu u Beogradu, a nakon više operativnih zahvata zbog gangrene, otpušten je sa lečenja sa uklonjenim prstima desne šake i cele šake.

Sud je konstatovao da lekar prokupačke Bolnice nije postupio po odredbama Zakona o pravima pacijenta koji propisuje da zbog stručne greške zdravstvenog radnika pacijent ima pravo na naknadu štete. bolnica Pacijent tužio Bolnicu u Prokuplju; Foto: Lj. M.

U nalazu i mišljenju veštaka stoji da u postupanju UKC Niš i Kliničkog centra Srbije u Beogradu ne postoje bilo kakvi propusti, dok kod Opšte bolnice postoje propusti koji se ogledaju u nesačinjavanju operativne liste i nevršenju patohistološkog pregleda materijala - kaže se u presudi.

Veštačenjem je, nakon svih problema koje je imao pacijent G. Đ, utvrđen stepen invaliditeta 35%, zbog čega je 2019. godine dobio invalidsku penziju od 16.314 dinara, a razliku do plate od 38.812 dinara koju je primao u firmi gde je bio zaposlen do medicinske intervencije, isplaćivaće mesečno prokupačka Bolnica do njegove 65. godine.


Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu protiv doktora

U prokupačkom Osnovnom tužilaštvu saznajemo da je protiv ortopeda prokupačke Bolnice advokat pacijenta G. Đ. 2018. godine podneo krivičnu prijavu koja je, nakon utvrđivanja svih okolnosti, 2020. godine odbačena.

Prijava se odnosila na delo protiv zdravlja ljudi.


Odšteta blokirala račun Bolnice

Sada već bivša direktorka Snježana Arsić smatra da su ovom presudom na gubitku samo pacijenti, jer je blokadom računa otežan rad Bolnice. bolnica Prokupačka Bolnica izgubila u sudskom procesu; Foto: Lj. M.

Nije u redu da račun Bolnice bude blokiran i država bi to nekako trebala da reši jer su pitanju životi pacijenata. Bolnica nije drvna, železna ili papirna industrija, mi moramo da funkcionišemo i da se brinemo o pacijentima koji su blokadom računa jedino ugroženi - prokomentarisala je sada već bivša direktorka.

Račun sa koga se isplaćuju plate zaposlenih ne može biti blokiran i oni će primati plate i dalje redovno, a prokupačka Bolnica nije jedina u Toplici sa blokiranim računom. Kako su ranije Južne vesti pisale, i račun Doma zdravlja u Žitorađi je, prema zvaničnim podacima NBS, u blokadi još od 28. februara 2019. godine i to za iznos nešto veći od 33, 5 miliona dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Ivana j.

    18:06 // 8. 3. 2024.

    Moj otac je preminuo nemarom lekara iz Prokuplja i Kursumlije. Ovoj porodici svaka cast sto su isli do kraja i pravdu isterali na videlo.
    Nemar, bezobrazluk, umisljenost...to su osobine doktora, nacelnika i direktora ovih ustanova. Sram da ih bude!

  • Mile

    14:56 // 8. 3. 2024.

    Pa nek mu vrate šaku i sve ok...
    Zašto postoje analize ? Valjda da bi olakšale postavljanje dijagnoze i planiranje daljeg načina lečenja ...
    Ali neki misle da su vidoviti pa od oka rade ...

  • miki

    12:46 // 7. 3. 2024.

    Cekaj, bolnica nema osiguranje?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: