Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:54, 30. 1. 2019.

| Istražujemo

Ministarstvo građevine tvrdi da su tereni u Rovčetu morali da budu srušeni

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
rovče
Mnogo toga je "trulo" oko rekonstrukcije Rovčeta; foto: Vanja Keser

Dok su u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) objasnili da su sportski tereni u Rovčetu u niškoj Tvrđavi ozakonjeni juna 2018, kada je građevinska inspekcija i donela rešenje o rušenju od koga se odustalo, u Ministarstvu građevine tvrde da takva procedura nije po propisima. U Sekretarijatu za ozakonjenje i za inspekcijske poslove ne odgovaraju novinarima i još skrivaju sva rešenja vezana za rekonstrukciju Rovčeta.

Sportski tereni u Rovčetu u Tvrđavi, građeni su bez ikakvih dozvola, a u KLERP-u su rekli da su ih legalizovali tek 14. juna 2018. godine. To je učinjeno kada je niška Građevinska inspekcija donela rešenje o rušenju, koje je, kako kažu u KLERP-u, povučeno nakon ozakonjenja.

Građevinska inspekcija donela je rešenje o obustavi radova u sportsko-rekreativnom kompleksu Rovče, a nakon toga i rešenje o rušenju tribina koje je Grad počeo da popravlja. Na osnovu navedenog rešenja o rušenju, Grad je pokrenuo postupak za ozakonjenje čitavog kompleksa. Sekretarijat za ozakonjenje izdao je Rešenje o ozakonjenju 8. juna 2018. Rešenje je postalo pravosnažno 14. juna. Sekretarijat za inspekcijske poslove 2. jula 2018.godine izdao je rešenje o obustavi postupka - naveli u KLERP-u.

Međutum, u Ministarstvu građevinarstva kažu da ne mogu da budu ozakonjeni objekti koji se ne vide na satelitskom snimku iz 2015. godine, a kako je Rovče renovirano tokom 2017. i 2018. godine, nije ni moglo da bude legalizaovano.

Za takve objekte se, kažu u Ministarstvu izdaje rešenje o rušenju koje je izvršno.

Imajući u vidu navedeno, svi objekti izgrađeni bez izdatog rešenja o građevinskoj dozvoli ili rešenja o odobrenju izvođenja radova koji nisu vidljivi na satelitskom snimku teritorije Republike Srbije iz 2015. godine, nisu predmet ozakonjenja, u skladu sa odredbama Zakona o ozakonjenju objekata, i nadležni građevinski inspektor za te objekte donosi rešenje o rušenju, koje je izvršno danom donošenja, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji - navode u Ministarstvu.

Na osnovu čega su povukli rešenje o rušenju, novinarima nisu želeli da odgovore iz Sekretarijata za inspekcijske poslove, uključujući i njihovog prvog čoveka Srđana Laketića. U tom Sekretarijatu i dalje kriju sva rešenja vezana za Rovče, a koja su novinari tražili zvaničnim zahtevom za pristup informacijama od javnog značaja.

Ni u Sekretarijatu za ozakonjenje nije bilo nikog ko bi novinarima dao odgovor na pitanje kako su mogli da ozakone tribine i ostale objekte građene nakon 2015. godine.

Podsetimo, istraživanje Južnih vesti pokazalo je da su novoizgrađene tribine na terenima i postavljanje vodovodne i kanalizacione mreže samo neki od radova u Rovčetu koji su obavljeni bez dozvole za izgradnju i rekonstrukciju.

Saznanja Južnih vesti o ovom problemu gradonačelnik Niša Darko Bulatović odbio je da komentariše, a radove je često obilazio. Radove bez dozvole nije komentarisao ni većnik Branislav Kačar, iako je upravo on ranije u javnosti nastupao kao koordinator projekta. Kačar je "loptu" prebacio na KLERP.

Inače prva faza rekonstrukcije terena, nekada centra rukometa, malog fudbala, košarke, odbojke i atletike, najavljena je 2016. godine, završena je oktobra 2018. godine. Projekat je vredan 60 miliona dinara, a za drugu fazu predviđeno je postavljanje reflektora, video-nadzora, atletske staze za trčanje i alarmnog sistema.

Nakon pompeznog otvaranja, Rovče je primalo rekreativce i sportiste tek mesec dana, pa je stavljen katanac. Katanac na kapiji je zbog "zimskog vremena", rekli su u Kabinetu gradonačelnika.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar

    02:11 // 31. 1. 2019.

    Očigledno se nekome ne sviđa šta je urađeno za grad? Taj većnik kojeg prozivate se zalagao za sređivanje prostora koji je bio svratište za svakojake oblike života. Taj većnik je uradio nešto lepo za ovaj grad!

  • Pepe

    17:50 // 30. 1. 2019.

    >nastavak> inspekcijama, jer ne pripada njegovoj političkoj opciji. Dokle ćemo se međusobno tužakati kada se nešto lepo uradi za građane Nišs?

  • Pepe

    17:47 // 30. 1. 2019.

    Kako su neki zavidni. Neko je posle toliko hodina uspeo da rasčisti Rovče od đubreta, da ga uredi i dovede u namenu, a već se to nekima ne sviđa. Do sređivanja deo Rovčeta kod autobuske stanice služio je mnogim putnicima a i posetiocima pijace kao javni toalet. Pa zar je trebalo da to ruglo stoji još dvadesetak godina jer je to uradila politička opcija kojoj, onaj koji protestuje i žali se raznim

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: