Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 11. 4. 2017.

| Istražujemo

Ministarstvo krije podatke o ustupljenim kolima kupljenim na spornim tenderima

Autor:Stefan MarkovićIzvor:Južne vesti
infografik
Kako je Ministarstvo obnovilo vozni park, uprkos merama štednje; Infografik: Nikola Lazarević

Ni nakon mesec dana od kako su novinari Južnih vesti od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku, zatražili ugovore kojima su ustanove za socijalnu zaštitu ovom Ministarstvu predale luksuzne “škode superb” kupljene na spornim tenderima, nema odgovora.

ugovor o ustupanju Ugovor kojim je Gerontološki centar iz Niša ustupio kola Ministarstvu na godinu danaIako je Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja propisano da organ vlasti mora u roku od 15 dana da dostavi tražene podatke ili da odluči da to odbije, Ministarsto već duže od mesec dana odbija da da podatke o kolima koja su im ustupile ustanove za socijalnu zaštitu u periodu od 30. oktobra 2015. do 9. marta 2017.

Zbog toga su novinari podneli žalbu Povereniku za informacije od javnog značaja, koji će, prema Zakonu, naložiti Ministarstvu da tražene informacije dostave redakciji Južnih vesti.

Međutim, pre mesec dana, za sporne ugovore o ustupanju, u Ministarstvu su kazali da suu skladu sa Zakonom i u potpunosti transparentni”, pa nije poznato zbog čega onda odbijaju da ih dostave novinarima.

Ugovor koji je Ministarstvo sklopilo sa Gerontološkim centrom Niš je u potpunosti zakonit i transparentan, a vozilo koje je Ministarstvo privremeno koristilo vraćeno je Gerontološkom centru, i biće ponovo pozajmljeno ako za tim bude bilo potrebe - kazali su tada u Ministarstvu.

Podsetimo, Gerontološki centar iz Niša je krajem decembra na tenderu pisanom tako da je na njemu mogao da se javi samo zastupnik “škode” sa tačno određenim modelom automobila, obnovio vozni park luksuznom “škodom superb” plaćenom 4 miliona dinara.

Samo nekoliko dana nakon kupovine, direktor Dragan Miletić je parama Gerontološkog centra platio 14.000 dinara zatamnjivanje stakala, nakon čega je auto ugovorom o ustupanju predao Ministarstvu.


Mehanizam za obnovu voznog parka Ministarva i zaobilaženje mera štednje

škoda superb Skupocena "škoda superb" koju je Gerontološki centar Niš kupio za Ministarstvo; foto: JVUprkos merama štednje i racionalizaciji voznih parkova Vlade Srbije, ministarstava i javnih ustanova koja je sprovedena 2015, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu politiku iz republičkog budžeta uplaćivalo je milonske sume ustanovama za socijalni rad, kako bi one kupovale luksuzna kola, koja bi im kasnije ustupala.

Tako su pored niškog Gerontološkog centra, još nekoliko ustanova socijalne zaštite ključeve kola, kupljenih na identičnim tenderima, predala Ministarstvu. Među njima su i Dom za stare i penzionere iz Apatina, kao i Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Beograda.

I dok direktor beogradskog Centra nije želeo da komentariše, direktorka Centra iz Apatina Slađana Živkov novinarima je kazala kako “kola nisu ustupljena Ministarstvu zauvek”, ali je negirala postojanje bilo kakvih ugovora.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • srba

    11:18 // 12. 4. 2017.

    zatamnjenje stakla ?
    zasto ?
    koji je razlog sto se oni kriju ?
    da im neko ne ugozava privatnost !!
    to bi trebalo biti zabranjeno !!!
    za njih !!!

    • M. Dragoslav

      12:29 // 13. 4. 2017.

      Šta je tu čudno za PS - to je kontinuitet JUL-a.

    • Sonar

      13:39 // 16. 4. 2017.

      Da se ne vidi kad šmrče

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: