Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:11, 16. 5. 2023.

| Istražujemo

Na terenu uz Sotirovski, a "na papiru" rade druge poslove u gradskim upravama

Autor:Jovana StojanovićIzvor:Južne vesti

U Kabinetu gradonačelnice Niša ima posla za 16 ljudi, ali prema dostavljenim podacima tu i dalje zvanično radi njih četvoro - dve pomoćnice, kao i vozač i šefica kojima su produženi ugovori. Drugi koje novinari viđaju na terenu i uz Draganu Sotirovski zapravo su zaposleni u gradskim upravama i trebalo bi da se bave pravnim i ekonomskim poslovima. Zvanično, poslove portparola niko ne obavlja, a jedan od onih koji najavljuje njene konferencije za medije je "na papiru" iz Uprave nedavno prešao u sektor javnih nabavki u Niškoj Banji, dok za drugog koji se predstavljao kao PR tvrde da njegov ugovor ni ne postoji.

Jovica Krstić fotografiše gradonačelnicu; foto: JV-Ljubica Jocić
Bivši kolega zadužen za snimanje i fotografisanje, ali ne zvanično u Kabinetu; foto: JV/Ljubica Jocić

Radnici uprave na terenu; foto: JV-Tamara Todorović Ko sve (ne)radi "za" gradonačelnicu Sotirovski; foto: JV-Tamara Todorović Ko sve (ne)radi u Kabinetu Sotirovski, koji je i sama formirala, istraživali su novinari Južnih vesti. Spisak zaposlenih i dalje očekujemo, a prema ugovorima koje su dostavili ima brojnih neslaganja i nejasnoća.

Početkom aprila u Kabinetu su zvanično radile samo dve pomoćnice gradonačelnice, a prema novim informacijama koje su dostavili - šefici Kabineta Lori Nikolić i vozaču Zoranu Cvetkoviću su produžili ugovore, te oni i dalje imaju važeća rešenja po kojima rade u Kabinetu gradonačelnice Niša.

Lora Nikolić i Jovica Krstić; foto: JV-Tamara Todorović Lora Nikolić i Jovica Krstić i danas uz gradonačelnicu; foto: JV-Tamara Todorović Bivša novinarka i urednica Lora Nikolić, nekadašnja savetnica za medije takođe bivše ministarke Zorane Mihajlović, 20. decembra 2022. prvi put je imenovana za šeficu Kabineta, a novi ugovor 20. marta potpisala je na period od "najkasnije do 6 meseci", što je do 20. septembra ove godine. Zoran Cvetković je novi ugovor dobio 4. aprila, takođe na 6 meseci, odnosno do 4. oktobra 2023. godine - informacije su iz dostavljenih ugovora.

To znači da su njenom u Kabinetu, koji po sistematizaciji ima mesta i posla za 16 zaposlenih - i dalje popunjena samo 4.


Neslaganja na terenu i na papiru

Na terenu i uz Sotirovski ih je svakodnevno mnogo više, pa su novinari tražili ugovore za 10 ljudi koje viđaju i u Gradskoj kući i na drugim javnim događajima.

Kada su ugovori stigli, vidi se da dvojica jesu imala ugovore za rad u Kabinetu, ali to ranije nisu dostavili novinarima. Mirko Perović sa gradonačelnicom obilazak; foto: FB Dragana Sotirovski Mirko Perović (prvi levo) bio zaposlen u Kabinetu 3 meseca; foto: FB Dragana Sotirovski

Bivši novinar Kopernikus televizije Mirko Perović je 20. decembra 2022. potpisao ugovor na određeno vreme, na radnom mestu “poslovi informatičke podrške” u Kabinetu gradonačelnika Niša, a najkasnije do 3 meseca, koji mu je istekao 20. marta. Novi ugovor nisu poslali, pa je nepoznato da li i dalje i kako radi u Kabinetu - zaključak je na osnovu dostavljenih ugovora.

Krstić, Rajić i Đurović na terenu; foto: JV-Tamara Todorović Jovica Krstić, Marko Rajić i Mladen Đurović i danas na terenu; foto: JV-Tamara Todorović Drugi je Mladen Đurović, koji je uz Sotirovski od prvog dana, ali njegov ugovor dostavili su tek kada su novinari to tražili.

Prvi put je Đurović zaposlen u Kabinetu Sotirovski još 1. oktobra 2021. godine i to na radnom mestu "ekonomski poslovi", gde mu je ugovor na određeno vreme produžavan nekoliko puta, sve do 31. marta ove godine.

Đurović je i dalje "veran" gradonačelnici, a novinari ga na terenu viđaju kako fotografiše događaje i sednice Gradskog veća, iako mu prema svim ugovorima koje su dostavili to nikada nije bio posao.

U međuvremenu se preko konkursa zaposlio za stalno u jednoj upravi. Mladen Đurović se bavi ekonomskim poslovima; foto: JV-Tamara Todorović Mladen Đurović i danas na terenu uz Sotirovski, a treba da se bavi ekonomskim poslovima u Gradskoj upravi; foto: JV-Tamara Todorović

30.01.2023. - Mladen Đurović diplomirani ekonomista izabran je sa liste kandidata i primljen u radni odnos na neodređeno vreme u Gradskoj upravi za organe grada i građanska stanja, na radno mesto “opšti i ekonomsko-finansijski poslovi” - piše u njegovom poslednjem ugovoru.


Gradonačelnica bivša novinarka bez PR-a

Iako zvanično pres služba gradonačelnice postoji, na gradskom sajtu objavljuju najave događaja i saopštenja, ali na pitanja novinara Južnih vesti poslednjih meseci ne odgovaraju - prema informacijama koje su poslali nije jasno ko se tim poslovima uopšte bavi. Dragan Vujičić na događaju; foto: JV Dragan Vujičić iz Kabineta dobio stalan posao u Upravi; foto: JV

Nekada je informacije novinarima davao Dragan Vujičić, bivši dopisnik Tanjuga i urednik Belami TV. Upravo je on novinarima i dostavio ugovore koje su tražili, pa i svoje. U njima se vidi da je od 1. oktobra 2021. godine radio u Kabinetu gradonačelnice, kao koordinator za odnose sa javnošću.

Dostavio je svoja 4 ugovora na određeno vreme koja su mu produžavali, a poslednji je trebalo da mu važi do 4. februara 2023. godine.

Svi gradonačelnicini ljudi; foto: FB Mladen Đurović Na terenu uz gradonačelnicu, na papiru ne; foto: FB Mladen Đurović Međutim i on se u međuvremenu zaposlio za stalno na konkursu Gradske uprave.

Dragan Vujičić, diplomirani pravnik, izabran sa liste kandidata i primljen u radni odnos na neodređeno vreme u Gradskoj upravi za organe grada i građanska stanja, stupa na rad dana 23.01.2023. godine, na radno mesto "Pravni poslovi radnih odnosa", u Gradskoj upravi za organe grada i građanska stanja, u Sektoru za opšte poslove i ljudske resurse, u Odseku za radne odnose, koje je razvrstano u zvanje savetnik - piše u poslednjem rešenju.

Zvanično portparol nije ni Milan Cvetanović, dugogodišnji "radnik Gradske kuće" i nekada PR bivšeg gradonačelnika Zorana Perišića. Milan Cvetanović najavljuje konferenciju; foto: JV-Ljubica Jocić Cvetanović (desno) je bio Perišićev PR, ali zvanično nije PR Sotirovski; foto: JV/Ljubica Jocić

Poslovi saradnje sa medijima i pravni poslovi bili su mu u opisu zaduženja, prema dostavljenim ugovorima, od 15. oktobra 2021. godine, sve do 27. oktobra 2022. godine. Nije bio zaposlen na tim poslovima u Kabinetu, već u Gradskoj upravi za organe grada i građanska stanja.

Novinari su ga najčešće viđali u holu Gradske kuće, gde često najavljuje konferencije za medije gradonačelnice.

Milan Cvetanović najavljuje konferenciju u Gradskoj kući 1; foto: JV-Tamara Radovanović Cvetanović u ulozi voditelja; foto: JV/Tamara Radovanović To je nastavio da radi i onda kada mu to više nije bilo ni u opisu posla, jer je 27. decembra prošle godine potpisao sporazum o preuzimanju službenika i prešao u Upravu u Niškoj Banji.

Učesnici sporazuma saglasni su da Uprava Gradske opštine Niška Banja preuzme Milana Cvetanovića, diplomiranog pravnika, službenika, zaposlenog na neodređeno vreme u Gradskoj upravi za organa grada i građanska stanja, počev od 27.12.2022. godine. Imenovani se preuzima radi raspoređivanja na radno mesto “diplomirani pravnik za pravne i poslove javnih nabavki” u Odseku za pravne, opšte i poslove ljudskih resursa u Upravi GO Niška Banja - piše u poslednjem rešenju Milana Cvetanovića.

Još jedno novinarima i javnosti poznato lice je Marko Rajić, koji je takođe nekada bio Perišićev portparol. Marko Rajić radi na terenu; foto: JV-Tamara Todorović Šta Marko Rajić radi na terenu? foto: JV-Tamara Todorović

Poslednjih meseci je više puta novinarima odgovarao na pozive zbog ćutanja na neka pitanja upućena zvaničnim mejlom, govorio je da je pitanja video i da će proslediti odgovor kada ga i sam dobije. Neformalno je novinarima i predstavljen kao PR, a bio je zadužen i za akreditacije novinara na Kupu Radivoja Koraća u Nišu i često je na događajima tik uz Sotirovski.

Međutim, šta je njegov posao, da li radi u Kabinetu ili je i on na papiru na jednom mestu, a na terenu na drugom, ostaje nepoznato, jer njegov ugovor, kako su naveli, ne postoji. Dragan Vujičić i Marko Rajić na sednici; foto: FB Dragana Sotirovski Marko Rajić i Dragan Vujičić (na klupi) se bavili poslovima portparola; foto: FB Dragana Sotirovski

Dostavljamo vam sve tražene ugovore i rešenja u posedu u trenutku podnošenja Zahteva, osim za Marka Rajića za koga Uprava za organe grada i građanska stanja ne poseduje dokument sa traženom informacijom - odgovorili su.


"TV priloge" snima bivši kolega

Jovica Krstić snima događaj; foto: JV-Tamara Todorović Bivši kolega Jovica Krstić zadužen za snimanje i priloge; foto: JV/Tamara Todorović Iako nije poznato ko obavlja poslove portparola gradonačelnice, bivše dugogodišnje novinarke, na njenoj zvaničnoj FB stranici često se mogu naći informacije i saopštenja u vezi sa njenim i radom javnih službi i pre nego što budu objavljene na gradskom sajtu, a već nekoliko meseci osim teksta objavljuje i video-priloge, koji podsećaju na televizijske.

Potom se ti prilozi uz saopštenja nađu i na gradskom sajtu, a na terenu te događaje i gradonačelnicu snima i fotografiše njen bivši kolega sa RTS-a Jovica Krstić.

Ni on zvanično nije zaposlen u Kabinetu, već ima ugovor o autorskom delu sa Upravom, koji je prvi put potpisao 31. avgusta prošle godine sa rokom važenja od 7 meseci. Nikolić i Krstić na terenu; foto: JV-Tamara Todorović Šefica kabineta i fotograf i danas na terenu; foto: JV-Tamara Todorović

Usluge iz člana 1. ovog Ugovora podrazumevaju, između ostalog, sledeće:

-Da pružalac usluge izradi dokumentarne video prezentacije;

-formira video zapise za video arhivu Grada Niša sa temom infrastrukturni potencijal Grada Niša radi privlačenja budućih investitora;

-da pruži druge usluge vezane za predmet ugovora u skladu sa potrebama Naručioca - piše u ugovoru.

Te "Filmske i video usluge", kako piše i u novom ugovoru koji je potpisao 30. marta ove godine, ima rok da isporuči "do ispunjenja ugovornih obaveza, a najkasnije do 31.08.2023. godine".


Ko još radi u Gradskoj kući, ali ne u Kabinetu?

Na fotografijama sa gradonačelnicom i sa njom u Gradskoj kući često se osim svih pomenutih ljudi može videti i Jovana Ranković, do sada nepoznata novinarima i javnosti.

Dvojac bez ugovora Rajić i Ranković; foto: JV-Tamara Todorović Jovana Ranković i danas na terenu, bez ikakvog ugovora; foto: JV-Tamara Todorović I njene ugovore su poslali, ali ni ona zvanično nije radila u Kabinetu, već u Gradskoj upravi za imovinu i održivi razvoj, a ugovori su joj istekli.

Prvi put je sa njima potpisala ugovor o privremenim i povremenim poslovima 4. januara 2022. godine, na tri meseca, a posao joj je, kako piše, bio prikupljanje podataka o održavanju uređaja i inventara, kao i evidencija i kontrola na poslovima vršenja dezinfekcije Grada.

04.04.2022. godine - Ugovor o privremenim i povremenim poslovima sa Gradskom upravom za imovinu i održivi razvoj - prikupljanje podataka o postojećoj opremi i održavanju uređaja i inventar koji se koriste za potrebe usluživanja delegacija i zvaničnih posetilaca Grada Niša u cilju planiranja za narednu kalendarsku godinu - na 3 meseca (do 4. juna 2022.) - piše u ugovoru.

Šta sada radi na terenu nije poznato, jer važeće ugovore nema. Zoran Stefanović se bavi protokolom; foto: JV-Ljubica Jocić Stefanović (desno) se već godinama bavi poslovima protokola; foto: JV/Ljubica Jocić

U Gradskoj kući godinama radi i Zoran Stefanović na poslovima protokola, ima ugovor na neodređeno u Gradskoj upravi, pa ni on nije zaposlen u Kabinetu. Prema poslednjem od 27. oktobra prošle godine premešten je na radno mesto “koordinator grupe za organizaciono-protokolarne poslove”, u Upravi za organe grada i građanska stanja.

Gradonačelnicini ljudi na dočeku; foto: FB Dragana Sotirovski Stalno uz gradonačelnicu na terenu; foto: FB Dragana Sotirovski

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Bayazit

    12:42 // 27. 10. 2023.

    Mora se priznati Sotiru da ima provincijskog ukusa i stila: aljinče na cvetinja sas crvene cipeljke - VRH !!! I produhovljena-intelektualfejs Lora se iskonski trudi da ne zaostane ni korak iza Zgradonačelnicu, u svemu.

  • Banjac

    20:20 // 17. 5. 2023.

    Sada je prilika da ih najurimo,ali da im ne dozvolimo da promene dresove i prisljamce se novoj vlasti,to su ljudi bez karaktera.

  • Solomon

    17:58 // 17. 5. 2023.

    Joca Krstic covek za sva vremena. Uvlakac, izvlakac. Kad je napustio dopisnistvo RTS i presao kod Dragane, njegove kolege u dopisnistvu slavili tri dana. Mnogo je bio omiljen.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.