Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:30, 17. 10. 2022.

| Istražujemo

"Najveći projekat u istoriji Prokuplja" - košta kao 3 prokupačka budžeta, počinje druga faza

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Dom zdravlja
Počinje druga faza radova na dogradnji i rekonstrukciji prokupačkog Doma zdravlja; Foto: Lj. M.

Nakon skoro godinu dana od raspisivanja javnog poziva, potpisan je ugovor za izvođenje druge faze radova na rekonstrukciji i dogradnji medicinskog centra Doma zdravlja u Prokuplju i rekonstrukciji postojeće trafo-stanice u okviru medicinskog centra, čija je vrednost nešto manja od 3 godišnja budžeta Prokuplja i iznosi 5.853.253.581 dinara.

Radove finansira Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, nosilac posla je novosadska firma A.R.J. Tehnology, a rok za završetak je 18 meseci od dana uvođenja izvođača u posao.

Druga faza podrazumeva rekonstrukciju medicinskog centra sa dogradnjom operativnog bloka i rekonstrukciju postojeće trafostanice u okviru medicinskog centra. Radovi između ostalog podrazumevaju dogradnju operacionog bloka, zidarske, bravarske, limarske, molerske radove, kao i vodovodno kanalizacione ali i radove na rekonstrukciji trafo stanice, elektro instalacije i sistema dojave požara i niz drugih sistema i poslova koji su precizirani u tenderskoj dokumentaciji - saznajemo iz javnog poziva.

Gradonačelnik Prokuplja Milan Aranđelović je rekao da se radi o najvećem i najznačajnijem projektu u istoriji Prokuplja. dom zdravlja Rok za završetak druge faze radova je 18 meseci; Foto: Lj. M.

Videli smo u prethodnom periodu koliko je važno da imamo efikasnu zdravstvenu zaštitu koja će sa novim Zdravstvenim centrom biti na najvećem mogućem nivou - smatra Aranđelović.

Prema njegovim rečima, finansiranjem tog projekta država je pokazala koliki je značaj Prokuplja i Toplice za državu Srbiju.


Tender više puta ponavljan zbog zahteva za zaštitu zakonitosti

Inače, tender koji je završen nakon skoro godinu dana od raspisivanja, obeležen je čestim dopunama i slanjem zahteva za zaštitu prava zakonitosti, a prijavila su se dva ponuđača kao nosioci posla - jedan je već poznata beogradska firma Termomont koja je radila prvu fazu uređenja te ustanove na tenderu koji je za Toplički centar za demokratiju bio sporan i namešten, kao i nekoliko poslova u Nišu među kojima je rekonstrukcija mosta kod Tvrđave i izgradnju fabrike Sinofarm vakcina u Beogradu i druga firma koja se prijavila je A.R.J. Tehnology iz Novog Sada. Dom zdravlja Vučić obišao radove na rekonstrukciji zgrade Doma zdravlja 2020. godine; Foto: Lj. M.

I dok je u prvom poslu pre dve godine računarska greška “progledana kroz prste” Termomontu kada su dobili posao za izvođenje prve faze radova na prokupačkom Domu zdravlja, iako je njihova cena bila mnogo veća od ostalih ponuđača, sada je, uz niz drugih uočenih nepravilnosti, među kojima je i problem sa podizvođačem, kineskom firmom China Sinopharm International Corporation koja nije dostavila odgovarajuće papire i garancije, bio razlog neprihvatanja ponude ove firme.

Ovoga puta, njihova ponuda od 5.226.661.206 bila je za 626.592.375 dinara manja od ponude firme A.R.J. Tehnology koja je dobila posao za 5.853.253.581 dinara.

Osim novosadske firme koja je nosilac posla u prokupačkom Domu zdravlja, među podizvođačima je nekoliko beogradskih firmi, kao i firme sa sedištem u Novom Sadu, Valjevu, Subotici i jedna firma iz Blaca.


Novosadska firma osnovana 2019. godine sa 500 dinara osnivačkog kapitala

A.R.J. Tehnology sa sedištem u Novom Sadu osnovana je sredinom 2019. godine sa osnivačkim kapitalom od 500 dinara, a pored tadašnjeg direktora Dalibora Kovača koji je imao 46% vlasništa sa uloženih 230 dinara, suvlasnica firme sa istim ulogom bila je i Tamara Kovačević, dok je preostalih 8% i 40 dinara uloga imala Marija Marković.

Decembra 2020. godine menja se zakonski zastupnik, pa umesto Kovača funkciju direktora obavlja Olivera Bulajić, a njegov osnivački ulog prelazi na ime Tamare Kovačević koja je sa 460 dinara postala 92% vlasnik firme.

Tokom 2021. u APR-u se beleže tri promene u ovoj firmi, dva puta je promenjen Osnivački akt, a sredinom godine Olivera Bulajić sa 75 dinara postaje 15% vlasnik firme, kao i Marija Marković, dok se udeo Tamare Kovačević sa 92% smanjio na 70% vlasništva.

Inače, osim firme A.R.J. Tehnology koja beleži vrtoglavi rast prihoda iz dostupnih finansijskih izveštaja sa 1.814.000 dinara u 2019. godini na 1.501.548.000 u 2020. godini, još nekoliko firmi koje se pojavljuju kao podizvođači imalo je veliko povećanje prihoda poslednih nekoliko godina, pa su tako prihodi beogradske firme Jelisavac klimatizacija company osnovane iste godine kad i A.R.J. Tehnology sa 14.780.000 u godini osnivanja, već 2020. godine porasli na 177.420.000 dinara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • joka

    12:38 // 8. 1. 2023.

    prvo se rešite nekulturnih radnika

  • Vlada

    11:32 // 19. 10. 2022.

    A do tog najveceg objekta ne postoji normalna ulica! Sta je sa ulicom Milena Jovanovica, pre 20 godina su snimali geometri za trotoare, 20 godina nisu napravljeni!
    Gde ce biti pristupne saobracajnice za novu bolnicu, parking, putevi za snabdevanje?

  • milutin

    08:47 // 18. 10. 2022.

    Šta je u ovoj banana državi urađeno a da nije namešten tender.
    A sve to pod dirigenskom palicom vođe.
    Dokle,dokle,dokle.....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: