Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

00:07, 26. 3. 2015.

| Istražujemo

Namerno kriju snimke nameštanja tendera

Autor:Predrag Blagojević, Ljubica StojanovićIzvor:Južne vesti
Nenad Stanković SNS Direkcija za javni prevoz
U glavnoj ulozi; Nenad Stanković, izvršni direktor Direkcije za javni prevoz

Ne samo da mesecima odbijaju da novinarima dostave snimke sa sednica tenderske komisije za izbor novih prevoznika, čelnici niške Direkcije za javni prevoz su ih sakrili i od samih članova komisije, pokazuju snimci do kojih su došle Južne vesti.

Kako se na jednom od snimaka čuje, izvršni direktor Direkcije Nenad Stanković (SNS) zabranjuje predsedniku tenderske komisije Milanu Miliću da diskove, na kojima su snimci sa sednica, dostavi ostalim članovima komisije.

Ne može. Kaži da sam ja rek'o da ne može i gotovo - čuje se Stanković.

Nije pomoglo ni Milićevo obrazloženje da članovi komisije traže snimke jer imaju primedbe na sadržinu do tada sačinjenih zapisnika.

Stanković mu je odgovorio da za tim nema potrebe, predlažući mu da iskoristi "svoju" većinu u komisiji i preglasa one koji se bune.

Iznese se predlog, pa se o predlogu glasa. Ti si protiv toga, al većina ljudi ako izglasa, kraj. Ti onda mora poštuješ stav većine... Lepo, mi smatramo da je takav zapisnik i gotovo. Mi će ga izglasamo i oni šta će? - rekao je Stanković.

Povrh svega, čuje se na snimcima, Stanković je predlagao da se u zapisnik čak ne unesu ni eventualne primedbe članova komisije.

Tačnije, na snimku se čuje i Stankovićeva izjava da "oni imaju većinu u komisiji", čime je dodatno pojačao sumnje da je tenderska komisija bila pod direktnom kontrolom gradskih vlasti.

O Zapisniku se isto glasa, pa nek izglasaju da je protiv... Većinu imamo mi da izglasamo da je zapisnik taj i šta će? Mož' se slikaju. Ne usvajaju se njihove primedbe i gotovo...


"Branko nam je dovoljan da ih preglasamo"

Objašnjavajući kako da preglasa "neposlušne" članove tenderske komisije, Stanković je Miliću izneo i imena nekih od članova tog tela koje smatra "poslušnim".

Najpre je naveo zamenika šefa gradskog Odseka za javne nabavke i funkcionera SNS Branka Stefanovića.

Branko, koliko vidim, on je malo šuntav, ali ćemo da ga pritvorimo kod Vlade, da mu objasnimo neke stvari i on će da bude naravno na liniji sa gradonačelnikom. On nije kao ove budale.

U "poslušne" je Stanković ubrojao i zamenicu Gradskog javnog pravobranioca Ljubinku Rajković.

Branko nam je dovoljan da ih preglasamo, ali ako treba će da dovedem i ovu Ljubinku, zamenika člana iz Prvobranilaštva, da je dovučem pred glasanje i da glasa i gotovo... I preglasamo ih i završena priča.

Podsetimo, Južne vesti su krajem septembra objavile audio-snimke na kojima se čuju najviši gradski funkcioneri, među njima izvršni direktor Direkcije Nenad Stanković i gradonačelnik Zoran Perišić, kako na sastanku u Gradskoj kući "šteluju" kriterijume tendera za nove gradske prevoznike, prilagođavajući ih Niš-ekspresu i Aerodromu.

Neposredno nakon što su sporni snimci objavljeni, gradonačelnik je tražio da svi ti snimci budu uništeni.

Međutim, krajem godine Južne vesti objavile nove snimke, koji pojačavaju sumnju u legalnost celog posla.

Na njima se, između ostalog, čuje kako Nenad Stanković pojedinim članovima tenderske komisije saopštava "nameru gradonačelnika da pomogne Niš-ekspresu i Aerodromu", preduzećima koja su, kako se ispostavilo, i pobedila na tenderu.

Osim toga, kako se čuje na snimcima, Stanković preti da će svi članovi komisije koji se budu protivili "intenciji gradonačelnika" za kaznu biti premešteni da rade po mesenim kancelarijama.

Direkcija se oglasila javnim saopštenjem u kome je tvrdila da su "svi snimci javno dostupni", ali bez navođenja njihove lokacije, pritom odbijajući da ih dostavi novinarima.

Zbog celog skandala je građanski nadzornik Dragan Dobrašinović, kog je republička Uprava za javne nabavke zadužila da kontroliše ceo tender, zatražio njegovo poništavanje i protiv gradonačelnika Zorana Perišića i Nenada Stankovića podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Inače, sa vrednošću od preko 6 milijardi dinara reč je o najvećem tenderu u novijoj istoriji Niša. Poređenja radi, ukupan gradski budžet Niša u 2013. godini je svega milijardu dinara veći.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • lepa

    19:15 // 28. 3. 2015.

    Pa ne može, mora da kriju, jer je kazna zatvora od 1 do 10 godina, naravno ako se dokaže. A gde ste vi videli u Srbiji političara u zatvoru? Samo ih prebace da se smiri narod.

  • shaft

    18:37 // 27. 3. 2015.

    Zbog ovakvih smo dovde dogurali!Intelektualci i svi sto se mucismo da ucimo-treba da nas je stid sta smo dopustili,a ispastace nasa deca!Gradonacelnice,jel Guska Vas nivo?!Aferim!

  • petar

    14:17 // 27. 3. 2015.

    Da li je moglo gore: raspusteni odbori,
    nece biti tzv. Opstinskih odbora, glasa
    -nje tajno... Da je javno, mogli bi da prodju svi celnici od Vasiljevica do Djunica. I Guska bi prosao! Ovako?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: