Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 12. 5. 2014.

| Istražujemo

"Nasledna" radna mesta u Toplani

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Kapija Gradske toplane
Porodična firma

Od početka maja je u niškoj Toplani bez konkursa zaposleno najmanje 5 novih radnika. Direktor kaže da su stari radnici otišli u penziju uz uslov da na ta radna mesta dođu njihova deca.

Prvi čovek Toplane Slobodan Maksimović potvrđuje da je zaposlio nove radnike, pravdajući se time da je tako "podmladio" deo kolektiva.

Anketa

On pojašnjava da je nekoliko "starijih" radnika iz "proizvodnje" dobrovoljno otišlo u penziju iako nisu morali, ali uz uslov da ih naslede njihova deca.

- Ja sam pristao na to. Smatrao sam da je bolje da imam mlade radnike u proizvodnji nego da mi se dede od 60 godina vuku po kotlarnici, idu po bolovanju... - kaže Maksimović.

Direktor kaže da je svestan da bi javnim konkursom "svima bila pružena ista šansa" i da bi se "dobio i kvalitet", ali ostaje pri stavu da nije pogrešio.

- Da ja nisam pristao na tako nešto, ovi radnici ne bi otišli u penziju i onda ne bismo primili nikog i niko ne bi ni imao šansu da bude primljen! Dakle, ja nisam primio nikog van tog principa - da njegov roditelj ode u penziju, a on dođe na njegovo mesto - kaže Maksimović.

Na pitanje novinara da li je onda reč o principu naslednih radnih mesta, Maksimović kaže da to nije tako. Slobodan Maksimović Državna firma sa naslednim radnim mestima - o trošku poreskih obveznika; Slobodan Maksimović

- To liči na to što Vi kažete "nasledna firma" i tako dalje, međutim ovde se radi sasvim o jednoj drugoj stvari - kaže Maksimović.

Direktor Maksimović kaže da su svi primljeni na određeno vreme, ali da je, po zakonu, već zatražio saglasnost vlade Srbije za njihovo zapošljavanje za stalno.


Porodična firma?

Podsetimo, i ranije je bilo sličnih situacija.

Septembra 2012. godine je tadašnja direktorka Toplane Gorica Mitić (DS) zaposlila svog sina i ćerku direktorke pravne službe.

Pored toga, u Toplani je ubrzo nakon promene vlasti zaposleno i nekoliko funkcionera vladajuće SNS ili njihovih rođaka, pa je tako počeo da radi i suprug narodne poslanice Ljubice Mrdaković-Todorović.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mila

    08:44 // 17. 5. 2014.

    Cini mi se da je u svakoj instituciji ili firmi koja zavisi od javnog budzeta konkurs zakonski OBAVEZAN. i za privremena i za stalna zaposlenja. Time su i ova zaposlenja nelegalna i samim tim nevazeca

  • Mila

    08:42 // 17. 5. 2014.

    Molim istrazivacke novinare J.V. da me upute: Zar to nije nezakonito?(zaposliti u javnoj firmi bez konkursa)Ako jeste ZASTO J.V. ili kogod ne uputi tuzbu Sudu Parlamanetu Vladi?I obori ta zaposlenja?

  • Nislije

    13:59 // 13. 5. 2014.

    A Dom zdravlja!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: