Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:07, 28. 12. 2016.

| Istražujemo

Nastavak slučaja "Vuković": Ponovo oborena presuda, Vuković ne može biti direktor

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Ivan Vuković
Sporan od početka; Ivan Vuković, foto: Arhiva JV

Posle gotovo četvorogodišnjeg suđenja, uskoro bi trebalo da bude rešena dilema da li je aktuelni upravnik niškog Narodnog pozorišta Ivan Vuković mogao da bude izabran na tu funkciju. Vrhovni kasacioni sud je poništio presudu niškog Apelacionog suda i naložio novo suđenje, uz zaključak koji Vukovića praktično eliminiše iz trke.

Suđenje će biti ponovljeno jer su sudije Apelacionog suda pogrešno zaključile da Vukovićev protivkandidat za direktora Miroljub Mika Jovanović nije ni mogao da podnese tužbu jer nije ispunjavao uslove konkursa - po kojima kandidat mora da ima završenu umetničku akademiju ili fakultet društvenog smera.

Jovanović je, naime, diplomirao na "Fakultetu zaštite na radu", za koji je Apelacioni sud utvrdio da je fakultet tehničkog smera.

Iz ovoga proizilazi da Jovanović nije ispunjavao jedan od posebnih uslova konkursa i da nema ni povrede njegovog individualnog prava, a samim tim on nema ni aktivnu legitimaciju za pobijanje odluke o izboru drugog kandidata, čak i u slučaju da izabrani kandidat ne ispunjava uslove konkursa - navodi se u obrazloženju presude.

Međutim, Vrhovni kasacioni sud je odbacio ovakvo tumačenje jer je, kako i piše u Statutu tog fakulteta, taj fakultet akreditovan za veći broj naučnih oblasti, pa i za "društveno-humanističke nauke".


Vuković ipak ne ispunjava uslov za direktora detalj iz presude Detalj iz presude Vrhovnog kasacionog suda

Ipak, pored proceduralnih razloga oko kojih se u poslednje vreme raspravljalo na sudu, presuda Vrhovnog kasacionog suda mogla bi da konačno razreši dilemu - šta je "radno iskustvo", a time i da li je Vuković uopšte imao prava da učestvuje na konkursu.

Po zaključku Vrhovnog kasacionog suda, stvar bi trebalo da je jasna.

Uzima se u obzir radno iskustvo stečeno samo sa odgovarajućom stručnom spremom koja se traži na konkursu - piše u presudi.

S obzirom na to da je Vuković diplomirao septembra 2012. godine, on nije imao neophodnih 5 godina radnog iskustva u trenutku kada je 2013. godine izabran za direktora.


Duga hronologija

Podsetimo, Vuković je za vršioca dužnosti direktora Narodnog pozorišta u Nišu postavljen septembra 2012. godine, što mu je bilo prvo radno mesto u životu.

Dejan Jovanović Pred zatvorskom kaznom; Dejan Jovanović (levo), foto: arhiva JVKako su Južne vesti ubrzo otkrile, Vuković je izabran na osnovu falsifikovane dokumentacije, zbog čega se sada sudi Dejanu Jovanoviću, visokom funkcioneru SNS i aktuelnom predsedniku Opštine Niška banja, koji je tada bio šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada.

U međuvremenu je sproveden konkurs za direktora Narodnog pozorišta. Po tekstu oglasa se tada tražio kandidat koji je, između ostalog, morao da ima najmanje 5 godina radnog iskustva u struci.

Ministarstvo rada je tada, upravo na zahtev Narodnog pozorišta dalo mišljenje po kome Vuković nije ispunjavao taj uslov jer je diplomirao samo godinu dana ranije, pa nije ni imao dovoljno radnog iskustva.

Ipak, odbornici vladajuće većine okupljene oko SNS su poverenje poklonili dopisu Udruženja dramskih umetnika Srbije po kome se Vuković profesionalno bavio režijom još u studentskim danima, i krajem novembra 2013. ga postavili za prvog čoveka Narodnog pozorišta.

Narodno pozorište Pozorišna drama pred sudom; Foto: JVProtivkandidat na konkursu, Miroljub Mika Jovanović, je zatim tužio Grad i tražio da konkurs bude poništen, smatrajući da Vuković nije ispunjavao uslove za tu funkciju.

Viši sud je juna 2014. prihvatio tužbu i poništio konkurs, ali je Apelacioni ubrzo poništio tu presudu i naložio novo suđenje.

Početkom marta 2015. je Viši sud ponovi presudu i poništio konkurs, ali je Apelacioni početkom ove godine preinačio tu presudu i konačno presudio da se tužba Miroljuba Jovanovića odbacuje iz proceduralnih razloga.

Po Jovanovićevoj žalbi je Vrhovni kasacioni sud sada poništio presudu Apelacionog i naložio da suđenje ponovi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srba

    04:17 // 29. 12. 2016.

    Ovo je toliko odvratno i teško komentarisati.... dno ispod dna ove države i korumpiranog pravosudnog sistema i vlasti. A, Nišava teče.... dok mališa stiče pet godina neophodnog radnog iskustva.... mislim da bi ovo i Nušića nateralo da pobegne iz Srbije.

  • nenad 2008

    14:28 // 28. 12. 2016.

    Tragikomičan komad u režiji dr.PZ i scenografiji DJ.

    • Blackburn

      18:39 // 28. 12. 2016.

      Nenade,u pitanju su mnogo veci i jaci igraci,PZ I DJ su samo izvrsioci!Svi znamo,ciji je rodjak Vukovic,los direktor i prosecan reziser!

  • Max

    13:39 // 28. 12. 2016.

    Čovek će da ode u penziju dok ovi reše da li može da radi ili ne

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: